Annonce
Esbjerg

Nyt i Nikolaj-sagen: Kommunen giver udviklingshæmmet ledsager tilbage

Esbjerg Kommune har besluttet at gen-tildele 27-årige udviklingshæmmede Nikolaj hans ledsageordning for foreløbig seks måneder. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen.
Den meget omtalte sag om den 27-årige udviklingshæmmede Nikolaj, der af Esbjerg Kommune fik frataget sin ledsageordning til fritidsaktiviteter, er endt med, at Esbjerg Kommune giver ham ledsageren tilbage. Det blev resultatet af et møde mellem bostedet, kommunen, Nikolaj og hans familie tirsdag aften.
Annonce

Esbjerg Kommune: Sagen om Esbjerg Kommunes beslutning om at fratage 27-årige udviklingshæmmede Nikolaj den ledsager, han har haft igennem ledsageordningen i ni år, er foreløbig endt til Nikolajs og familiens tilfredshed.

Det oplyser Nikolajs mor til JydskeVestkysten efter et møde tirsdag aften mellem repræsentanter for Nikolajs bosted og Esbjerg Kommune samt Nikolaj og hans familie.

- Kommunen har administrativt givet Nikolaj hans ledsager tilbage, oplyser Nikolajs mor.

Som omtalt første gang i JydskeVestkysten i sidste uge blev Nikolaj, der har et meget begrænset sprog i form af fire ord og ellers kommunikerer ved tegn og fagter, afslag på fortsættelse af sin ledsageordning gennem kommunen med den begrundelse, at "du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til".

Ordningen har Nikolaj brugt til at komme ud at spise - fordi han kan ikke selv finde vej, og han ikke er trafiksikker - gå i biografen og i Legoland, til at komme på gåture ved stranden og til at købe julegaver. Desuden taler ledsageren for Nikolaj, når de er ude sammen, og ledsageren må også guide ham til at finde de rigtige penge i pungen, når der skal betales - han kan eksempelvis ikke selv købe billetter.

Kort om

  • Ledsagerkorpset består overvejende af timelønnet personale, herunder mange studerende, som udfører jobbet som ledsager et varierende antal timer hver måned. Desuden er der tilknyttet seks-syvfaste deltidsansatte medarbejdere. I 2018 udgjorde ledsageordningens budget 5,3 millioner kroner (med 170 ansatte ledsagere, red.), mens lønnen til administration af ordningen udgjorde 600.000 kroner.
  • Ifølge chefen for Borgerservice på Esbjerg Kommune, Jens Erik Morthensen, var antallet af borgere under ledsage-ordning 266 per oktober 2018, mens det per 13. januar 2020 er faldet til 241 borgere. Udgifterne til ledsageordningen var i 2018 på omkring 5,8 millioner kroner (en halv million over budget), mens de i 2019 landede på i alt 5.266.617 kroner. Dermed kom pengene også til at passe til budgetforligets forudsætninger, der fordrede en besparelse på 500.000 kr. i 2019. I de næstfølgende år skal besparelsen samlet være 900.000 kr.
  • I henhold til "Bekendtgørelse om betingelser for ledsageordningen efter serviceloven" indeholder ledsageordningen ikke socialpædagogisk bistand, men udelukkende ledsagelse til aktiviteter, som brugeren selv bestemmer indholdet i, og ordningen er altså begrænset til personer, der kan efterspørge individuel ledsagelse uden socialpædagogisk indhold.
  • Efterspørgslen kan dog også være non-verbal.

Annonce

Sager revurderes

Nikolajs ledsageordning er administrativt gen-tildelt for foreløbig seks måneder.

At tilbagegivelsen er foreløbig bunder i, at Social & Arbejdsmarkedsudvalget på baggrund af sagen har besluttet at sætte de næste måneder af til en grundig drøftelse af, hvor serviceniveauet for ledsageordningen i Esbjerg Kommune skal ligge fremadrettet. I den periode bliver revurderingen af bevillinger til ledsagelse derfor sat på pause, så der ikke bliver truffet nye afgørelser for borgere, der allerede har en ledsageordning.

Esbjerg Kommune er helt generelt i gang med at revurdere voksenhandicappedes adkomst til at have en kommunalt ansat ledsager. Det sker blandt andet med baggrund i, at der skal spares på ledsageordningen som følge af det budgetforlig, der blev indgået mellem samtlige otte partier i Esbjerg Byråd i efteråret 2018. I alt 500.000 kroner forventede embedsværket ifølge budgetpapirerne at kunne spare i 2019 med en "forstærket faglig styring" og 900.000 kroner i de efterfølgende år.

Annonce

Hjælpe andre

Den igangværende gennemgang af borgere med ledsageordning har vakt bekymring blandt pårørende til andre voksenhandicappede, og derfor har Social & Arbejdsmarkedsudvalget også bedt om at få en redegørelse for, hvad der sker med borgere, der vurderes at være uden for ledsageordning. - Vi ønsker at vide, hvilken service vi som kommune så yder. Kort sagt ønsker vi klarlagt, om mennesker, der får afslag på ledsageordning, fordi de vurderes at have behov for mere støtte i form af socialpædagogisk ledsagelse, så også rent faktisk får den socialpædagogisk ledsagelse i den virkelig verden, når den service skal ydes af bosteder, der er presset i bund på ressourcerne, sagde formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), efter udvalgsmødet tirsdag. Nikolajs mor er overvældet over den opbakning, hun har oplevet fra sine medborgere, og glad for, at politikerne har taget fat i problematikken omkring ledsageordningen og de knappe ressourcer på voksenhandicapområdet: - Jeg håber, at Nikolajs sag i sidste ende også kan hjælpe andre voksehandicappede borgere og deres pårørende, der måske står i en lignende situation, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce