Annonce
Haderslev

Nyt julemarked begejstrede fynsk ægtepar på kærestetur efter 48 år

Vægterne Henning Jeppesen og Margo Bork viste vej gennem fine og historiske baggårde i Slotsgade. Foto: Jacob Schultz
Vægtergang i dagslys og julemarked i Slotsgade begejstrede et fynsk ægtepar, der var på sin første kærestetur efter 48 år. Begejstringen delte de med de øvrige deltagere, som der forhåbentlig bliver mange flere af.
Annonce

"Klokken er slagen 11", sang vægterne Henning Jeppesen og Margo Bork for domkirken i Haderslev, da klokken lørdag formiddag slog 11.

Kort efter forklarede Henning Jeppesen, at det var yderst sjældent, at de gik i dagslys, men anledningen var en special-udgave af vægtergangen, som ville tage folk med gennem Slotsgade, der er fuld af historie, som handler om meget andet end blot Ridderbar, natteliv og Annis sexshop.

Den specielle vægtergang er en del af en nyskabelse: Jul i Slotsgade. En slags græsrodsinitiativ uden det store budget, til gengæld med et kæmpe engagement.

Det er Ehlers Samlingens medarbejdere der har taget initiativ til at få etableret en række juleaktiviteter i gaden, så gaden får skabt nogle hyggelige aktiviteter, som den kan blive kendt for, fortæller Nynne Sanderbo Martinusen, der arbejder på Ehlers Samlingen:

- I september sad vi og talte om, hvordan vi kunne markere julen, og så henvendte vi os til Mette Erlang på Haderslevhus og til SG 25, som begge var med på at arrangere forskellige aktiviteter. Vægterne sagde ja til at arrangere en særlig vægtertur. Dertil delte vi breve ud til de øvrige beboere i gaden og fortalte, hvad vi havde gang i, og der er flere der har bakket op og pyntet flot op.

Programmet for Jul i Slotsgade

Jul i Slotsgade finder sted i weekenden 16. og 17. november og 23. og 24. november. Dette kan du opleve:

Ehlers Samlingen:

Her er pyntet op til jul i den hyggelige gård mellem de historiske huse. Besøg udstillingerne i Ehlers Samlingen og Von Oberbergs Hus, køb unikke julegaver og særligt julepynt i museumsbutikken, hjælp med at pynte juletræet i Von Oberbergs Hus og få en julekalender som tak, eller prøv at sidde i en rigtig kane!
Alle fire dage klokken 11-16.
Entré til udstillingerne: 60 kroner for voksne, børn gratis.

SG25:

Slotsgade 25 inviterer til en hyggelig dag i juledekorationsværkstedet søndag den 17. november fra klokken 11 til 16. Her kan I lave juledekorationer og nyde julehyggen med æbleskiver og glögg.
Pris: 20 kroner for æbleskiver og glögg og 10 kroner for materialer. Medbringer du ikke dit eget lys, så kan du købe et ved os for 5 kroner

Haderslev Hus:

Søndag den 24. november 2019 klokken 13:30. (Gratis billetter) Fremvisning af den nyrenoverede ridderbar samt hyggeligt samvær og fællessang. Det bliver en spændende rejse i dansk revysangs historie med Revysangens Genklang.Kulturelt samråd støtter musikken. Der er mulighed for bestilling af juleplatte og/eller lagkage og kaffe SMS eller telefon: 25322825. Desuden kan der bestilles juleplatte om lørdag, ring på telefon: 25322825.

Heidi og Aage Birck:

Åbent hus i KERAMIK STUDIO på Slotsgade 11. Heidi og Aage Birck præsenterer skulpturer og unika bronze og keramik og byder på kaffe/the og småkager. Alle fire dage klokken 11-16

Christina Friis Keramik:

Køb unika og håndlavet keramik og få et kig ind i pottemagerværkstedet.
Alle fire dage klokken 11-16

Vægtergang i Slotsgade:

Få en helt særlig oplevelse, når vi har premiere på Vægternes tur gennem Slotsgade. Der bliver åbnet til baggårde, hvor offentligheden normalt ikke har adgang og vi hører om Slotsgades mangfoldige og brogede historie. Alle fire dage klokken 11. Ingen tilmelding. Voksne: 30 kroner børn: 10 kroner. Start foran Domkirken.

Se eventuelt mere på www.historiehaderslev.dk/jul-i-slotsgade

Annonce

En god oplevelse

Lad det være sagt med det samme, der er langt fra trængsel på den første vægtertur, men de, der deltog var begejstrede, blandt andre ægteparret Kicki Poulsen og Keld Andersen. De var på deres første kærestetur nogensinde. De havde været ungdomskærester, men holdt så en pause på 45 år, og for tre år siden mødtes de igen, og de var stadig vilde med hinanden og blev gift. De var lykkelige over at være stødt på vægtergangen, hvilket var ganske tilfældigt, fortalte Kicki:

- Vi havde planlagt, at vi ville ind og se domkirken, men den var lukket, da vægterne stod udenfor, så fulgte vi i stedet med dem, og han er bare så god til at fortælle, sagde Kicki med henvisning til vægter Henning Jeppesen.

De var betagede af besøgene i nogle af de private baggårde, og ikke mindst besøget i gården ved Ehlers Samlingen, hvor spejderne solgte gløgg og popcorn ristet over bål, og hvor man kunne sidde i en ægte kane.

Annonce

Minder og anerkendelse

Laura Nitz og Meta Wittrup, begge fra Haderslev, havde også fundet vej til Slotsgade, og de var imponerede over de mange beboere, som havde hængt flot julepynt op.

- Jeg synes, det er fantastisk, at man går sammen på denne måde om at skabe noget nyt, og det skal man da bakke op om. Al begyndelse er svær, sagde Laura Nitz og fik opbakning af sin veninde Meta Wittrup.

Gaden fik også besøg af Joey Wandahl og Christian Larsen fra henholdsvis Aarhus og Herlev. De var kommet til Haderslev for at mindes deres unge dage i 80'erne, hvor de havde aflagt mere end et besøg i Slotsgade.

- Det var dengang, der var noget der hed Slotsgade 25 og Riddebar var obligatorisk, når man gik i byen, og Gnags gav koncert på Harmonien, mindedes Joey Wandahl, der i 80'erne hed John Sørensen.

- I har passet godt på Haderslev, bliv ved med det. Jeg har boet flere steder og bor i dag på Sjælland, men jeg har aldrig oplevet en by, hvor jeg så hurtigt fik så mange venner, sagde Christian Larsen, inden han og vennen fulgte med vægterne ind i gården ved Ehlers Samlingen, og nød en stund med de øvrige deltagere.

Slotsgade i Haderslev har rustet sig til julen. Mange beboere har pyntet de historiske huse op med gran og lys, som de forbipasserende kan nyde. Foto: Jacob Schultz
Jul i Slotsgade fik debut lørdag. Duu kan opleve stemningen søndag og igen i den kommende weekend. Foto: Jacob Schultz
Kicki Poulsen og Keld Andersen fra Sydfyn var begejstrede for vægterturen gennem Slotsgade. Det gav et ekstra pift til deres kærestetur. Foto: Jacob Schultz
Laura Nitz og Meta Wittrup var kommet til byen for at opleve Jul i Slotsgade. Foto: Jacob Schultz
Nynne Sanderbo Martinusen er en af de medarbejdere ved Ehlers Samlingen, der har lagt mange kræfter i projektet. Foto: Jacob Schultz
Joey Wandahl og Christian Larsen var i Slotsgade for at genopleve minder fra de unge dage, men også de blevet grebet af julestemningen. Foto: Jacob Schultz
Der er flot pyntet i flere gårde, især i gården ved Ehlers Samlingen. Foto: Jacob Schultz
Spejderne bidrog til hyggen med bål. Foto: Jacob Schultz
Der serverede blandt andet gløgg og popcorn. Foto: Jacob Schultz
Slotsgade i Haderslev har rustet sig til julen. Mange beboere har pyntet de historiske huse op med gran og lys, som de forbipasserende kan nyde. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce