Annonce
Livsstil

Nyt kreakoncept med Shane: Fantasien skal også i fitnesscenter

Shane Brox er den kreative kraft bag nyt kreakasse-koncept. Foto: Kamilla Bryndum
Med et nyt koncept fra kreakassen.dk vil designer og multikunstner Shane Brox og speciellæge Imran Rashid lære børn og deres voksne om kreativitet, innovation, taknemmelig og andre egenskaber, der er vigtige have resten af livet.
Annonce

Når en speciallæge og en kreativ superhelt går sammen, får begreber som innovation, anerkendelse, taknemmelighed, viljestyrke og kreativitet et helt nyt udtryk. Det vil man kommet til at se i Shane Brox' og Imran Rashids nye samarbejde: krea-universer til børn, der både udvikler menneskelige egenskaber og stimulerer fantasien. Fra maj vil man via www.kreakassen.dk kunne abonnere på hjernekasser, hvor bestsellerforfatter og speciallæge Imran Rashids viden om hjernens udvikling er koblet på tidligere børnetv-vært og børnebogsforfatter Shane Brox’ klippeklistre-kreativitet.

- Fantasien er ligesom en muskel. Jo mere man træner den, jo stærkere bliver den. Og fantasifuld tænkning er vigtigt for vores samfund, siger Imran Rashid og fortsætter:

- Man kan måle, at evnen til at tænke divergent – altså tænke ud af boksen – er 98 procent, når børn begynder i skole. Hovederne bobler bare over af fantasi. I 5. klasse har 30 procent bevaret den evne, og når man forlader grundskolen efter 10. klasse, er det kun 10 procent. I stedet har man lært at tænke konvergent – en ensrettet tankegang om, hvad der er rigtigt og forkert, mens fantasien visner, siger Imran Rashid, der er medstifter af kreakassen.dk sammen med sin hustru Naomi Rashid.

I alt skal syv abstrakte begreber tages under kreativ behandling i kreakassens nye koncept: Kreativitet, relationer, empati, anerkendelse, taknemmelighed, innovation og viljestyrke.(Forbogstaverne bliver til ordet kreativ). Den første kasse handler om innovation. En vigtig egenskab at have i samfundet, understreger Imran Rashid. Men hvad skal børn bruge det til?

Og hvad er innovation i børnehøjde? Shane Brox’ svar er, at det er at bygge en idégenerator – en form for krea-maskine, som børnene selv fylder med idéer, de kan finde frem, når de en dag keder sig. Og på den måde oversætter han de meget abstrakte begreber om til noget håndgribeligt.

- Jeg finder på sjove og uhøjtidelige ting at bygge, og det er inspirerende for børn. Alle børn er faktisk født kreative. Man skal slet ikke lære dem at være fantasifulde, innovative og legende, men de skal inspireres til at lægge Ipadden og bruge den analoge fantasi. Børn er forræderiske og går efter det, der blinker, det, der underholder. Men sætter de sig først ned med en voksen, der er interesseret, går der ikke lang tid, før de er fordybet i kreativitet, siger Shane Brox, der er kendt fra børneprogrammet "Shanes Verden" på DR.

En af grundene til, at Shanes Brox' fantasiverden er så appellerende til børn, er, at han kan huske, hvordan det var at være barn. Både hvordan anerkendelse fra voksne var vigtigt – derfor henvender han sig altid til børn og deres voksne - og hvordan man nogle gange kedede sig bravt.

- Jeg kan godt huske, hvordan det var at være lille. Og dengang kedede vi os mere end nu, hvor man kan få underholdning og stimulering alle steder. Vi skulle selv finde på. I dag er det at kede sig er nærmest blevet en ting, som man er bange for. Men det skal man ikke være. Det er i kedsomhed, de gode idéer opstår, siger Shane Brox.

Fra speciallægens synspunkt handler i høj grad også om mental sundhed. Et overstimuleret hoved er ikke nødvendigvis et sundt hoved.

- Det handler på mange måder om det, man vil kalde åndelig føde. Som voksne overvejer vi meget, hvilken mad vi putter i vores børn, for de bliver, hvad de spiser. Men vi skal også overveje, hvad vi putter i hovederne på dem. En stor del af de digitale medier fungerer som "mental fastfood". Hvorimod kreativitet og fantasi, taknemmelighed og innovation, relationer og så videre er sunde råvarer for hjernen. Det er færdigheder, som gør børn robuste i en accelererende verden, siger Imran Rashid.

Læs mere om kreativitet og find inspiration på blog.kreakassen.dk.

Mit yndlingscitat er fra Albert Einstein. Han sagde, at: Fantasi er vigtigere end viden, For mens viden omfatter alt det, der er. Så omfatter fantasi alt det, der vil komme til at være.

Shane Brox

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Vejen

Frisør låner for at overleve: Har endnu ikke fået penge fra hjælpepakker

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce