Annonce
Esbjerg

Nyt liv i det vestjyske: Enhedslisten vil hente flygtningebørn til Esbjerg

Sarah Nørris, Enhedslistens byrådsmedlem i Esbjerg Kommune, vil mandag tage debatten om uledsagede flygtningebørn i byrådssalen. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Enhedslisten vil have Esbjerg Byråds tilslutning til at modtage 20 uledsagede flygtningebørn og -unge under 25 år fra lejre i Grækenland. De skal tildeles bolig i enten botilbud eller indkvarteres privat. Byråd ser på sagen mandag.
Annonce

Esbjerg Kommune bør tage imod et antal uledsagede flygtningebørn og unge under 25 år, så de efter at have fået asyl i Danmark kan indlede et nyt livskapitel i det vestjyske.

Det mener Enhedslisten, der ønsker spørgsmålet behandlet på  byrådsmødet mandag.

I henhold til forslaget skal borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) henvende sig til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for at gøre det muligt for Esbjerg Kommune at tilslutte sig initiativet fra en række europæiske byer om at tage imod uledsagede flygtningebørn fra flygtningelejre i Grækenland i regi af ”Eurocities Solidarity Cities Initiative“.

Derudover skal forvaltningen - igen i henhold til Enhedslistens forslag - undersøge, hvordan børnene kan tildeles en bolig eksempelvis i et botilbud eller i privat indkvartering.

"Byrådet ønsker at sikre børnene/de unges muligheder for at få en god start i Esbjerg. Det kan f.eks. ske ved at barnet/den unge får en kontaktfamilie i byen, som kan understøtte den unge i sit nye liv i et fremmed land. Forvaltningen bedes derfor vurdere hvorledes dette kan ske via kendte ordninger som pleje/aflastningsfamilier og/ eller ved at inddrage borgere via civilsamfundet og/eller hjælpeorganisationer som Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp etc.", står der blandt andet i forslaget, der kommer til afstemning mandag.

Annonce

Sårbar gruppe

Som motivation for forslaget forklarer Enhedslisten, at det er stillet i kølvandet på "den håbløse situation", der hersker for flygtende mennesker, der befinder sig indenfor EU's grænser.

"Især i overfyldte flygtningelejre i Grækenland og ved den græsk/tyrkiske grænse. Her lever flygtninge under uværdige og forfærdelige forhold, og blandt flygtningene er en stor gruppe uledsagede flygtningebørn. De udgør en særligt sårbar gruppe, og de har brug for hjælp".

- Det er desværre ikke lykkedes at løse denne krise på regeringsniveau, og bystyrerne i ti europæiske storbyer, deriblandt Barcelona og Amsterdam, har derfor tilbudt deres hjælp til EU. Byerne har i regi af ”Eurocities Solidarity Cities Initiative” henvendt sig til EU med et ønske om at samarbejde med nationale og europæiske myndigheder for at tilbyde uledsagede flygtningebørn et hjem og en tilværelse. Senest har Københavns Kommune vedtaget, at man ønsker at tilslutte sig initiativet og tage mod et antal uledsagede flygtningebørn, fortæller byrådsmedlem Sarah Nørris (EL).


Det problem skal løses internationalt eller på nationalt plan, hvor man tager stilling til, hvad vi skal som land.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V)


Hun mener, at Esbjerg Kommune har lige dét, børnene har brug for:

- Esbjerg Kommune er præget af fællesskab, mangfoldighed og et rigt foreningsliv og stærkt civilsamfund, så Esbjerg kan derfor blive et godt sted at starte et nyt kapitel for et uledsaget flygtningebarn eller en ung flygtning, siger hun.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er ikke stemt for, at Esbjerg Kommune skal gå enegang - eller adoptere en beslutning fra Københavns Kommune:

- Det problem skal løses internationalt eller på nationalt plan, hvor man tager stilling til, hvad vi skal som land. Normalt enes man om et antal til Danmark, hvorefter flygtningene fordeles ud til kommunerne. Det system fungerer ganske fornuftigt, og det skal vi efter min mening holde fast i.

Odense sagde nej

Forslaget om flygtningebørn, som Enhedslisten har fremsat til byrådet har også være fremsat i blandt andet Odense Byråd.

Her ønskede et flertal bestående af S, V, K og DF ikke at vedtage forslaget. I stedet blev følgende vedtaget:

"Byrådet ønsker, at Odense Kommune fortsat tager imod og forpligter sig til at hjælpe uledsagede flygtningebørn. Dette skal dog fortsat foregå via de allerede etablerede internationale og nationale kanaler og systemer herunder FN og via Udlændingestyrelsens kvoter ..."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce