Annonce
Aabenraa

Nyt månedsskrift: Omstridt monument endte i fjorden

Det symboltunge slesvigholstenske mindesmærke på Broager Kirkegård er det sjette og sidste mindesmærke, det seneste nummer af Sønderjysk Månedsskrift fortæller om. Det blev rejst i 1914 og gav i mellemkrigstiden anledning til en del diskussion i sognet. I 1945 blev det fjernet. Foto: Museum Sønderjylland
Det nye nummer af Sønderjysk Månedsskrift er et temanummer om mindesmærker og monumenter i Sønderjylland.

Sønderjylland: Sønderjysk Månedsskrift nr. 3, der netop er udkommet, er et temanummer om mindesmærker og monumenter i Sønderjylland.

I seks artikler behandles seks meget forskellige mindesmærker, fortælles det i en pressemeddelelse fra Historisk Samfund for Sønderjylland, der står bag månedsskriftet.

Uffe Thyssen fortæller om det slesvigholstenske monument på Gammelting i Haderslev. Det blev rejst under megen festivitas i 1886, men taget ned igen i 1921 og i første omgang opmagasineret. Nedtagningen gav anledning til megen forbitrelse mellem byens danske og tyske, og forbitrelsen blev ikke mindre, da en gruppe mænd en sommernat i 1922 tog sagen i egen hånd, fjernede monumentet fra det skur, hvor det blev opbevaret, og sejlede det ud på Haderslev Fjord, hvor det blev smidt i vandet.

På Brede Å skete der i 1912 en forfærdelig drukneulykke, da en båd med den danske ungdomsforenings medlemmer og gæster kæntrede. Seks voksne og to børn omkom. En sten i Mjolden minder stadig om begivenheden, som Bodil Bjerre fortæller om.

Annonce

Mindesten genbrugt tre gange

I Løgumkloster er en mindesten blevet brugt og genbrugt hele tre gange: Mindestenen over sognets faldne i første verdenskrig var oprindeligt en overligger i en jættestue i Lindet Skov. I 1889 blev den omdannet til Slesvigs første monument over kejser Wilhelm den 1., men i 1923 blev den forandret til mindesmærke for de faldne. Det skete i god fordragelighed mellem byens danske og tyske. Historien fortælles af Ninna Poulsen.

René Rasmussens artikel handler om mindestenen over SS-Obersturmführer Christen M. Brodersen fra Avnbøl ved Sønderborg. Han faldt på Østfronten i 1942. Artiklen handler om Brodersens engagement i nazismen, hans lokale meningsfæller og modstandere i Ullerup sogn - og den strid, der opstod, da familien ønskede at opstille et mindesmærke for ham.

I 1890 fandt en stor, preussisk militærmanøvre sted på de gamle slagmarker ved Dybbøl. En mindesten over begivenheden blev rejst ti år senere – men efter 1920 forsvandt mindestenen sporløst. Eller gjorde den nu også det? Erik Housted fortæller om den store "kejsermanøvre" - Füsilier-Regiment Nr. 86 med de mange sønderjyske soldater - og giver et bud på, hvad der skete med stenen.


I Løgumkloster er en mindesten blevet brugt og genbrugt hele tre gange: Mindestenen over sognets faldne i første verdenskrig var oprindeligt en overligger i en jættestue i Lindet Skov.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce