Annonce
Kolding

Nyt mikrobryggeri nøjes ikke med at åbne for hanerne

Johannes Karstoft (til venstre) og Philip Hulgaard har kendt hinanden siden folkeskolen og de har begge en passion for en god øl. Fredag var der officiel åbning af Bryggeriet Åben. Foto: John Randeris

Bryggeriet Åben har - som navnet siger - en klar ambition om at åbne op, og det gælder ikke kun om at åbne flasker.

Kolding: Det er lidt mere end et år siden, at de to kammerater besluttede, at de ville lave et mikrobryggeri. Nu er etiketterne klistret på flaskerne, alkoholbevillingen i hus og gæringsprocessen færdig, og på længere sigt kan det måske blive et levebrød.

Philip Hulgaard og Johannes Karstoft har kendt hinanden siden folkeskolen, og de har begge en passion for en god øl. Nu kan de skænke deres egen, og i første omgang kan de nyde deres egen IPA'er, men flere varianter kan komme til.

- Navnet skal signalere, at vi er meget åbne. Ambitionen er, at vi knytter folk tæt til vores bryggeri. Og sådan skal det være hele vejen rundt. Vi vil gerne have, at folk ved, hvordan vi brygger. På den måde får folk også et forhold til øllen, siger Philip Hulgaard, der håber at kunne lave ølsmagninger på adressen på Birkemosevej.

Fredag kom kompagnonerne så helt tæt på kunderne, og de havde lejlighed til at åbne øl og fortælle historien om det lille bryggeri, der er indrettet i en gammel stald på en landejendom.

- Vi vil gerne ud på restauranter og barer. Det er udskænkningsstederne, der er vores fokus. Og på lidt længere sigt kunne det godt være, at vi kunne få vores eget lille sted, siger Johannes Karstoft.

Han er landmand og dyrker afgrøder i hele Trekantområdet, og når årets bygmalt på marken lige uden for bryggeriet kommer i hus, så er det planen, at det ender i kogekarret, men foreløbig fortsætter han på fuld tid som landmand.

Annonce

- Vi vil gerne ud på restauranter og barer. Det er udskænkningsstederne, der er vores fokus. Og på lidt længere sigt kunne det godt være, at vi kunne få vores eget lille sted.

Johannes Karstoft, landmand.
Efter et års forberedelse åbnede bryggeriet fredag. Bryggeriet er indrettet i en gamle staldbygning. Foto: John Randeris

Blæst bagover

Philip Hulgaard arbejder i dag i en it-virksomhed i København, men bruger to dage om ugen på bryggeriet. Det er også ham, der har været på skolebænken for at lære håndværket fra bunden.

- Det har været fantastisk at opleve den åbenhed fra andre bryggerier i hele landet. Vi er startet op helt fra bunden, men vi har altid kunne ringe til andre bryggere for at få hjælp. Alle har været meget imødekommende, siger Philip Hulgaard.

Samme oplevelse stod de med, da de deltog i majmarkedet i Kolding. Her havde de det lille bryggersæt med for at vise, hvordan øllen bliver til. Igen - man vil gerne være åbne.

- Solen skinnede og himlen var blå, og vi kunne fortælle, om det vi går og laver. Og jeg må bare sige, at vi blev blæst bagover af den interesse, der var for vores projekt, siger Philip Hulgaard.

I første omgang vil makkerparret sælge øl til restaurationer og barer, og de drømmer om at åbne deres egen bar på et tidspunkt. Foto: John Randeris
Bryggeriet Åben deltog også i majmarkedet. - Solen skinnede og himmel var blå, og vi kunne fortælle, om det vi går og laver. Og jeg må bare sige, at vi blev blæst bagover af den interesse, der var for vores projekt, siger Philip Hulgaard. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce