Annonce
Esbjerg

Nyt museum åbnet: Heksebørnenes mor indviede HEX!

Stifter af og direktør for Land of Hope, Anja Ringgren Lovén, der hjælper udsatte heksebørn i Nigeria, holdt åbningstalen, da Ribes nye heksemuseum HEX! blev indviet mandag eftermiddag. Foto: René Jørgensen
For otte år siden fik man hos Sydvestjyske Museer en idé om at lave et heksemuseum i Ribe. Mandag eftermiddag var det så endelig kommet så vidt, at Anja Ringgren Lovén, der hjælper udsatte heksebørn i Nigeria, kunne holde åbningstalen for HEX!.
Annonce

Ribe: En drænet hånd fra en tyv tilsat fedt fra spædbørn.

Et sværd brugt til henrettelser, skelethoveder og voksdukker med nåle igennem hoved og krop.

Den drænede hånd kunne bruges af hekse til at bryde uset ind i ethvert hjem, men de makabre dele er alle kun en meget lille del af det nye museum HEX! i Quedens-karréen, der mandag eftermiddag havde sin første rundvisning for gæster.

De blev vist rundt af leder af historie og formidling på Sydvestjyske Museer og projektleder på HEX!, Lulu Anne Hansen, og blandt de første til at opleve den nye udstilling var Anja Ringgren Lovén, der siden 2012 har arbejdet intenst med at redde de såkaldte heksebørn fra en grufuld skæbne i Nigeria.


I Danmark besøger man et museum for at høre og læse om, hvad man tidligere gjorde ved heksene. I Nigeria er det virkelighed.

Anja Ringgren Lovén


Det var også Anja Ringgren Lovén, der på Museet Ribes Vikinger kort forinden havde holdt den officielle åbningstale for HEX.

- I Danmark besøger man et museum for at høre og læse om, hvad man tidligere gjorde ved heksene. I Nigeria er det virkelighed, sagde Anja Ringgren Lovén og talte om, hvordan 10.000 børn hvert år i Nigeria bliver brændt levende, begravet levende eller halshugget, fordi man tror, at børnene er besatte af dæmoner.

Annonce

Mørkt kapitel

Anja Ringgren Lovén var glad for at få lov til at være en del af indvielsen af HEX!.

- I Nigeria er man ekstremt religiøse, og hvis man blander uvidenhed med overtro er det en farlig cocktail. Det jeg arbejder med er oplysning og uddannelse, og blandt andet oplysning er en af grundene til, at vi i dag kan åbne et museum om hekse i Ribe, sagde hun.

Der var champagne, kransekage og smalltalk til de mange indbudte gæster i Rosenhaven, inden de i små hold blev vist rundt på Ribes nye museum, HEX!. Foto: Kåre Welinder

Forud for Anja Ringgren Lovén havde den nye formand for Sydvestjyske Museer, Lone Saabye, holdt tale, ligesom blandt andre også borgmester Jesper Frost Rasmussen, Ole Winther fra Slots- og Kulturstyrelsen og Jørgen Overby fra Overbys Tegnestue gjorde det, mens musikerne og renæssance-nørderne fra Lutter Renaissance stod for den musikalske underholdning.

- I udstillingen får man en forståelse for, hvordan galskaben overhovedet kunne finde sted. Museet vil efterlade en følelse, der sidder lidt tid i kroppen samtidig med, at man vil have den her gode fornemmelse af at have fået ny indsigt, og dermed bedre forstå nogle af de sammenhænge, der lå til grund for dette historisk mørke kapitel, sagde direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just.

Annonce

Fjendebilledet

Han forklarede også om, hvordan de fonde, der samlet set har støttet museet med omkring 24 mio. kroner, har valgt at støtte enten selve museet eller det fantastiske renoveringsprojekt, der over de senere år har fundet sted i hele Quedens Karréen med både heksemuseum, Jacob A. Riis Museum samt andre og kommende projekter.

De sidste hekse

Den sidste heks blev dømt og brændt i Danmark i 1693, mens Ribes mest kendte heks, Maren Spliid, blev brændt i 1641.

Den sidste heks i Europa blev brændt i 1783.

HEX! - Museum of Witch Hunt er åben for offentligheden fra tirsdag 30. juni.

Herefter inviterede han fra talerstolen alle inviterede gæster ned i den smukke Rosenhave bag Quedens-komplekset. Her var der champagne og kransekage, inden gæsterne på grund af coronafaren i flere mindre hold blev vist rundt blandt skelethoveder, en drænet hånd med spædbørnsfedt og de mange andre effekter, der altsammen har til formål at vise dets gæster, hvorfor folk dengang handlede som de gjorde, og hvordan hele fjendebilledet omkring hekse kunne opstå.

Der er mange makabre elementer udstillet på HEX!, hvor skrig er en del af lydkulissen, men samtidig gives der også gode historiske forklaringer på, hvorfor folk handlede som de gjorde over for hekse og troldfolk. Udstillingen er baseret på audioguides, og dermed er der både lyd, tekst og film på HEX!. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce