Annonce
Livsstil

Nyt og gammelt mødes i Vestdanmarks nye politiskole

Arkitekt Johnny Lundbye kalder det store atrium, hvor kantinen skal ligge, skolens hjerte. Herfra går der fløje til undervisningslokaler, træningssale og til den gamle del af byggeriet. Foto: Mette Mørk
Arkitekturen i Danmarks nye politiskole skal udtrykke den tyngde, politiet har som samfundsorgan, mener arkitekten. Erik Arkitekter har ydet totalrådgivning på skoleprojektet, der både rummer skydebane, kulisseby og et atrium, som er hjertet i hele projektet.

I slutningen af november forventes et nyt kuld af politiaspiranter at flytte ind i Vestdanmarks nye politiskole i Vejle. Byggeriet står stort set færdigt, men mens Johnny Lundbye fra Erik Arkitekter, der har ydet totalrådgivning på projektet, viser rundt i den nye politiskole, er der stadig håndværkere i gang med de sidste finpudsninger, før skolen kan blive taget i brug.

Skolen består af tre områder, som Johnny Lundbye betegner som perler på en snor, der ligger i forlængelse af hinanden. For den ene ende er den gamle sygeplejeskole, som oprindeligt er bygget som domicil for en bank, i midten ligger den nybyggede del, hvor der skal være klasseundervisning og idrætsfaciliteter, og i den sydligste ende er det store beredskabsfaglige område med skydebane og bymiljø med plads til patruljevogne.

Den nye politiskole breder sig over cirka 20.000 kvadratmeter i et nord-syd-gående forløb, så det har været nødvendigt at skabe et samlet byggeri, som var nemt at finde vej og mening i.

- Det, der kæder det hele sammen, er gangforløbet her, siger Johnny Lundbye, mens han peger til begge sider ud fra hovedindgangen.

- Gangen går som en pulsåre, hvor alting mødes, krydses og kædes sammen for at skabe overblik. Det handler om at skabe en logisk sammenhæng, for nogle af eleverne er her ikke i specielt lang tid, så der skal være en klar fornemmelse af struktur, siger Johnny Lundbye.

Fra hovedindgangen kan skolens brugere enten gå op ad trappen mod den tidligere sygeplejeskole, som ifølge kontrakten skulle bruges i det nye byggeri. Rummene i den gamle bygning, der oprindeligt blev bygget som bankdomicil, egnede sig dog ikke som klasselokaler, så i stedet huser bygningen nu små værelser til overnatning, kontorer og personalerum.

- Vi ville slet ikke kunne få den gamle skole til at fungere optimalt med de funktionelle og undervisningsmæssige behov og ønsker, der var til projektet. Så for at imødekomme de krav, der var fra politiet, er den nye bygning blevet helt anderledes, fortæller Johnny Lundbye.

Politiskolen i Vejle

Når politiskolen i Vejle bliver taget i brug, er der to politiuddannelser i Danmark. Den første ligger i Brøndby.

Projektet har haft et budget på cirka 440 millioner kroner og består af i alt 21.000 kvadratmeter. Den nye bygning er på knap 10.000 kvadratmeter.

Bygherre på projektet er Bygningstyrelsen, mens Hoffmann har været hovedentreprenør. Erik Arkitekter har været totalrådgiver med Norconsult som underrådgiver.

Byggeriet blev overdraget til Rigspolitiet 30. september. De første politiskoleelever betræder efter planen den nye skole i slutningen af november.

Skolens hjerte

Til den anden side fra hovedindgangen går gangen ned til den store nybyggede del, som er centreret om et stort atrium.

- Hvis gangforløbet er pulsåren, er atriummet hjertet i hele projektet, siger arkitekten.

Det store, åbne atrium med det svævende mødelokale, indkig til træningslokalerne og den brede trappe op til undervisningslokalerne bliver om kort tid et levende rum med kantine og plads til gruppearbejde.

Fra salen er der adgang til idrætshallerne, og hvis man kigger op, er der indkig til arenaen med blå judomåtter på gulvet og skummadrasser på væggene. Det er her, meget af den fysiske træning kommer til at foregå.

- Her lærer de at lægge folk i håndjern. Det er altså magtanvendelse, og politiet har lagt vægt på, at der skulle være muligt at kigge ind for forbipasserende. Politibetjente bliver altid observeret, og det skal eleverne vænne sig til. Så mens én bliver kastet rundt på en judomåtte, kan der sidde elever lige på den anden side af vinduerne og lave gruppearbejde. Den tankegang gennemsyrer hele projektet, og det er derfor, at træningslokalerne er anlagt i midten af skolen, fortæller Johnny Lundbye.

Annonce

Finsk inspiration

Politiskolen har været en interessant udfordring for tegnestuen, mener Johnny Lundbye, for det atypiske projekt adskiller sig markant fra andre typer skolebyggerier.

- Normalt er undervisningsmiljøer meget ens, men her er det nogle lag og faciliteter, som vi aldrig har arbejdet med før. Dem fra Rigspolitiet, vi har arbejdet med, har været gode til at fortælle om, hvor de gerne ville hen med skolen, og hvad den skulle kunne. Vi har fået et indblik i deres måde at tænke på, som har været enormt vigtig. Politiskoler er ikke noget, der bliver bygget forfærdeligt mange af, og i Danmark er der ingen fortilfælde, siger arkitekten.

For at finde inspiration til politiskolen, tog repræsentanter fra blandt andet Erik Arkitekter og Rigspolitiet til Finland, hvor der ligger en relativt nybygget politiskole i Tampere et par hundrede kilometer nord for Helsinki. Det var her, idéen til det beredsskabsfaglige område opstod, selvom det ikke var en del af det oprindelige projekt.

- De havde en kulisseby med et gadenet, som eleverne kan køre rundt i med politibilerne. De kan patruljere og lære, hvordan de sætter bilen bedst i forskellige situationer, uden at sikkerheden bliver sat over styr, siger Johnny Lundbye.

Den gamle lagerhal, der står i det nye øvelsesområde, er blevet forsynet med seks øvelsesrum, der blandt andet imiterer en bar eller en toværelseslejlighed.

Politiskolen er et af de største projekter, Johnny Lundbye har arbejdet på. Byggeriet indeholder mange tekniske spidsfindigheder. For eksempel kan ventilationen vendes ved skydebanen, alt efter om eleverne skal skyde på den lange led eller på tværs. Foto: Mette Mørk
Annonce

Politiets dna

Udover de funktioner som skolen skulle kunne rumme, bestod en opgave for tegnestuen også i at synliggøre politiets dna og værdier i arkitekturen. Før Erik Arkitekter begyndte at arbejde på projektet, spurgte de deres samarbejdspartnere, hvilke værdier skolen skulle kendetegnes af.

- Det studsede de over et stykke tid, før de kom tilbage og gav os nogle nøgleord at arbejde ud fra. Det var et vigtigt udgangspunkt, for vi ville ikke rulle noget ind over projektet, som dybest set var forkert eller mere et udtryk for vores faglige ambitioner end brugernes ønsker, siger Johnny Lundbye.

Summen af interessenternes ønsker blev en skole, der udtrykker en vis tyngde med sine mørke sten i changerende nuancer af grå, som brydes af vinduespartierne, som giver indkig til den store vandrehal i midten af byggeriet.

- Byggeriet kan virke bastant, men det er jo ikke tilfældigt. Når man kommer her, må man ikke være i tvivl om, at der er noget solidt over politiet som samfundsorgan, og det skal arkitekturen afspejle, siger arkitekten.

Inspirationen til kulissebyen fik tegnestuen og Rigspolitiet ved en politiskole i Finland. Foto: Mette Mørk
Det beredsskabfaglige område er blandt andet udstyret med et rum, som er indrettet som en bodega med bar og toiletter. Her kan politiaspiranterne øve sig i at hente en person, som har forskanset sig. Foto: Mette Mørk
Den nye del af politiskolen er opført i grå sten, mens den tidligere sygeplejeskole er i rød tegl. De to dele er bundet sammen visuelt blandt andet ved hjælp af de høje, brune lister i brandimpregneret træ. Foto: Mette Mørk
Kunstergruppen "A Kassen" har kreeret tre kunstværker til politiskolen. Værkerne er skabt som indgreb i byggeriet, der blotlægger det, der ligger bagved. Foto: Mette Mørk
Den gamle sygeplejeskole indeholder i dag en række små værelser til overnatning, kontorer og personalerum. Arkivfoto: Fra Vejle Kommunes forslag til Retsudvalget
Politiets visuelle profil er tydelig flere steder på skolen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil For abonnenter

Så dyrt kan det blive, hvis din hund ikke er ansvarsforsikret

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Annonce