Annonce
Esbjerg

Nyt planetarie på Mandø bliver del af kommunens Dark Sky-projekt

Mandø kan se frem til at få opført et planetarium som en del af Esbjerg Kommunes store Dark Sky-projekt. Arkivfoto: Annett Bruhn
Et nyt planetarie i samarbejde med Aarhus Universitet er på vej til at blive en del af Mandøs kommende Dark Sky-projekt. Etableringsomkostninger for hele projektet forventes at blive mere end fire mio. kroner, og både selve projektet og driftomkostningerne blev tirsdag godkendt i kommunens Plan & Miljøudvalg.

Mandø: Området omkring Mandø er et af de mørkeste steder i Danmark.

Derfor har Esbjerg Kommune siden efteråret 2018 arbejdet på at give øen en særlig Dark Sky-certificering, og nu præsenterer Esbjerg Kommune så endnu et tiltag, der kan udnytte øens mørke.

Udover, at Dark Sky sætter øget fokus på lysforurening og vigtigheden af at værne om det naturlige mørke, er hensigten med certificeringen at give både besøgende og lokale mulighed for at opleve de naturlige og imponerende stjernebilleder, der ses ganske tydeligt fra Mandø, og for at gøre dette bedst muligt arbejdes der derfor med etablering af et planetarium på Mandø.

Kommunens Teknik & Miljøforvaltning har været i dialog med Aarhus Universitet om et 60 cm fjernstyret teleskop, solteleskoper og teleskoper til natobservationer.

Planerne var en del af Plan & Miljøudvalgets møde tirsdag, og formand Karen Sandrini(S) forklarer, at placeringen af et nyt planetarium på Mandø vil blive tænkt ind i planerne om øens kommende velkomstcenter, hvis placering endnu ikke er fastlagt.

Certificeringen

Esbjerg Kommune regner med, at man vil opnå en Dark Sky-certificering mod slutningen af 2020, om alt går efter planen.

Aarhus Universitet

De samlede etableringsomkostninger til Dark Sky Mandø løber ifølge forvaltningen op i omkring 4,2 mio. kr., som søges dækket via fonde.

Driften af planetariet vurderes at koste omkring 50.000 kr., hvilket bliver en del af de kommende budgetforhandlinger, og både planetarium og driftomkostningerne nikkede et enigt udvalg ja til tirsdag formiddag.

- Jeg er jublende glad for og stolt over, at dette projekt nu er godkendt politisk. Et planetarie kan bruge som undervisningcenter på Mandø, og det er helt unikt, at vi nu kan få et Dark Sky-projekt i et område, der i forvejen er UNESCO-verdensarv, siger Karen Sandrini og uddyber, at man arbejder på at indgå en formel partnerskabsaftale med Aarhus Universitet. Herfra tilbyder man at stille udvikling af software til rådighed, idet de har udviklet et lignende koncept til et observatorium i Mt. Kent i Australien.

Der i forvejen nedsat en projektgruppe, der fungerer som tovholder, og består af Mandø Fællesråd, Nationalpark Vadehavet, Vadehavscentret, Visit Ribe og Esbjerg Kommune, ligesom der er en astronomigruppe og en undervisningsgruppe, der skal sikre formidlingen af Dark Sky.

Annonce

Esbjerg Havn

Der vil endvidere blive nedsat en erhvervsgruppe med fokus på at udvikle bæredygtig erhvervsudvikling, og Karen Sandrini forklarer, at også den turismemæssige vinkel er noget, der allerede nu bliver drøftet.

- Der har været stor opmærksomhed omkring Dark Sky på Mandø, og jeg er glad for, at vi er kommet så langt som vi er nu. Jeg har selv siddet i arbejdsgruppen omkring Dark Sky, og ved, hvilket omfattende arbejde, der laves omkring det.

Karen Sandrini forklarer, hvordan især lyset fra Esbjerg Havn kan ses meget tydeligt fra Mandø. Derfor er der indledt drøftelser med havnen om et samarbejde med henblik på at kunne reducere deres lysforurening, hvilket igen kan blive en gevinst for havnen i form af reduceret CO2-belastning og i form af reduceret energiforbrug.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Esbjerg

Tre nye vigespor vækker opsigt: Første gang en landmand selv betaler for kommunal infrastruktur ved sin gård

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce