Annonce
Tønder

Nyt projekt: 40 vindmøller skal blive til 15 på Ballum Hede

På Ballum Hede står i øjeblikket 40 Micon-møller. De blev rejst i 1995 og har en højde på hver især 66 meter. Tilbage i 2015 bragte Vattenfall et projekt med 22 møller på op til 150 meter i spil. Det nyeste udspil, der præsenteres den 7. januar, handler om 15 moderne vindmøller. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Vattenfall har i samarbejde med lokale lodsejere planer om at skifte den 25 år gamle vindmøllepark bestående af 40 møller syd for Ballum ud med 15 større mølle-modeller. Der er indkaldt til nabo- og informationsmøde først i det nye år.

BALLUM: Færre, men højere.

Sådan lyder ambitionen bag et nyt vindmølleprojekt, der er bragt i spil på Ballum Hede syd for Ballum. Her står i dag 40 vindmøller, som Vattenfall rejste tilbage i 1995. Med nu 25 år på bagen er der lagt op til en udskiftning, og her skal de 40 møller erstattes af 15 moderne vindmøller.

Det er denne plan, der præsenteres, når en lokal lodsejergruppe i samarbejde med Vattenfall, inviterer til informations- og nabomøde tirsdag den 7. januar.

Forud for mødet er talsmanden for lodsejergruppen, Tonny Lønne, Ballum, tilbageholdende med uddybende oplysninger om projektet.

- Vi har besluttet, at vi først fremlægger projektet på selve mødet, siger han.

Annonce
Vi har besluttet, at vi først fremlægger projektet på selve mødet.

Tonny Lønne, talsmand, lodsejergruppen, Ballum

I spil i 2015

En udskiftning af de nuværende 40 møller på Ballum Hede har tidligere været på tale. Tilbage i 2015 fremlagde Tønder Kommune en temaplan for fremtidig vindmølle-strategi inden for kommunegrænsen. Dengang var der lagt op til, at der på Ballum Hede skulle åbnes op for at etablere op til 20 vindmøller med en maksimal højde på op til 150 meter.

De nuværende møller i området har en navhøjde på 45 meter og et vingefang på 42 meter. Totalhøjden er dermed 66 meter. Vindmølleplanen blev dengang efter heftig debat i hele kommunen stemt ned i byrådssalen.

Siden stemte et flertal også for at tage en ambition om at satse på mere vindenergi og udskiftning af mindre møller med færre og mere effektive møller ud af Tønders Kommuneplan frem til 2029.

Denne beslutning udelukker dog ikke, at projekter kan udvikles og fremsendes til behandling på rådhuset og siden i byrådssalen.

Temadag

Senest er det sket med et projekt om at rejse fire vindmøller i et område nord for Visby. Det blev første gang offentligt kendt i begyndelsen af december, og er direkte anledning til, at Tønder Kommunes politikere indkaldes til en temadag om vindmøller først i det nye år.

- Spørgsmålet om vindmøller og grøn energi er kommet meget langt op på den landspolitiske dagsorden. Derfor er vi i kommunalbestyrelsen enige om, at det vil være en god idé, at vi tager emnet op og får diskuteret, hvilke løsninger der vil være mest hensigtsmæssige her i Tønder Kommune, sagde borgmester Henrik Frandsen (V), da temadagen kom på tale.

Informationsmøde

Lodsejergruppen og Vattenfall har ifølge Tonny Lønne barslet med det nye vindmølleprojekt på Ballum Hede i et stykke tid.

Omkring 350 husstande rundt om Ballum Hede-arealet har fået en indbydelse til informationsmødet den 7. januar. Tonny Lønne understreger, at der er tale om et informationsmøde og altså ikke et debatmøde.

- Debatten skal nok komme. Men på dette møde vil vi fortælle om, hvad vi har arbejdet med de sidste to år. Vi ser gerne en positiv dialog, og så må vi se, hvordan det spænder af, siger Tonny Lønne.

Af indbydelsen til mødet fremgår det, at det nye projekt skal introduceres, og så skal der tales om, hvordan nærområdet kan drage nytte af det.

Fire projekter

Ud over det nye projekt med 15 møller på Ballum Hede og de fire møller nord for Visby, er der i øjeblikket også offentligt kendskab til vindmølle-tiltag ved Vester Terp vest for Løgumkloster, samt i Rejsby-området. Her barsler Vattenfall i samarbejde med en lokal borgergrupper med at rejse 18 store møller med en totalhøjde på 180 meter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce