Annonce
Esbjerg

Nyt projekt i Vadehavet: Velkomststed Mandø er lige på trapperne

Et forprojekt til et nyt velkomststed på Mandø præsenteres i juni, og her vil det vise sig, om arkitekterne indtænker øens gamle bygninger eller vælger at bygge helt nyt på Mandø. Arkivfoto: Annett Bruhn
10. juni præsenteres arbejdsgruppen bag Velkomststed Mandø for forslag til, hvor øens nye velkomststed skal ligge, og hvordan det skal se ud. Arkitekterne bag forprojektet skal både tage hensyn til bygningsarv, trafik og nytænkning, og for Mandø Fællesråd er det vigtigt, at stedet skal summe af liv. Også uden for sæsonen.
Annonce

Mandø: Der bliver i disse år gjort et meget stort arbejde fra både Esbjerg Kommune, Mandø Fællesråd, Nationalpark Vadehavet, Den Danske Naturfond, Naturstyrelsen med flere for at forbedre den lokale udvikling på Mandø og forbedre naturen på den unikke vadehavsø.

Der har været afholdt workshops helt tilbage fra 2017 om blandt andet lokal bosætning, erhvervs- og turismeudvikling samt forskønnelse af Mandø By, og helt centralt i udviklingen står beslutningen om etableringen af et velkomststed på Mandø.

Og ikke mindst, hvor det skal etableres.

Tidligere har Mandøforeningen købt en gård på Midtvej på Mandø med den tanke, at dette kunne være en mulighed for et nyt velkomststed, men efter et besøg fra Realdania i juni 2019 blev der givet tilsagn om økonomisk støtte til et forprojekt for at få grundigt undersøgt, om andre steder på Mandø kunne huse et nyt velkomststed.

Spektrum Arkitekter og konsulent Johanne Bugge vandt opgaven, og efter finansiering fra Realdania, Esbjerg Kommune og Nationalpark Vadehavet er man nu klar til at fremlægge en række forslag til, hvordan et nyt Velkomststed Mandø kan se ud, og hvor det kan ligge.

Højere kvalitet

Nationalpark Vadehavet lavede i sommeren 2019 en undersøgelse blandt turister i Nationalpark Vadehavet.

Hovedkonklusionen i undersøgelsen, der blev gennemført i sommeren 2019 blandt 1805 turister på Rømø, Fanø, Mandø, Ribe, Ho/Skallingen og Tøndermarsken, lød, at turisterne ønsker højere kvalitet af formidling og information om Nationalpark Vadehavet, verdensarven og turismeudbud.

Omvendt er turisterne tilfredse med atmosfæren og naturen, ligesom befolkningens venlighed, børnevenlighed og at der generelt er pænt og rent, andre årsager til tilfredshed.

Arbejdsgruppen bag Velkomststed Mandø består af Karin Fredskild, Niels Christian Nielsen, Birgit Pedersen, Claus Christensen, Ivan Lauridsen, Jørgen Nielbæk fra Mandø. Turistchef Pia de Place, Morten Priesholm fra LAG Små-øerne, Christina Føns og Ann Caroline Hansen fra Esbjerg Kommune og Henrik Mikaelsen og Peter Saabye Simonsen fra Nationalpark Vadehavet.

Annonce

Mulig omfartsvej

- Arbejdsgruppen sætter sig sammen 10. juni, hvor vi vil få præsenteret bud på et nyt velkomststed. Esbjerg Kommune, Mandø Fællesråd og Nationalpark Vadehavet har tidligere givet udtryk for, at vi helst vil tage udgangspunkt i en eksisterende bygning, måske ved at ombygge nogle af øens gamle bygninger, men der er også den mulighed, at man bygger noget helt nyt. Også Mandøboernes egne forventninger og krav skal tænkes ind, og det ser vi frem til at få arkitekternes bud på, siger sekretariatsleder Peter Saabye Simonsen fra Nationalpark Vadehavet, der er en del af arbejdsgruppen bag Velkomststed Mandø.

- Det vigtigste er, at det passer ind i Mandøs bygningsarv. Dernæst vil vi også se på trafiksituationen på Mandø, for bygger man eksempelvis et velkomststed på Midtvej, vil man efter alt at dømme også skulle lave en omfartsvej for at undgå at få al trafik ind igennem byen.

Peter Saabye Simonsen uddyber, at dermed også Mandø-busserne parkeringsforhold kan blive tænkt ind i planerne, ligesom Esbjerg Kommunes storstilede Dark Sky-projekt også kan blive en del af det.

Han forklarer, at arbejdsgruppen efter 10. juni skal drøfte forprojektet, og at man forventer at have en endelig afklaring i juli.

Annonce

Alt er åbent

Formand for Mandø Fællesråd, Claus Christensen, er også en del af arbejdsgruppen.

Han ser frem til, at man allerede i denne uge får første udkast til forprojektet, inden det præsenteres 10. juni.

- I fællesrådet har vi hele tiden sagt, at et nyt velkomststed bør ligge så tæt på Brugsen som muligt. Derfor har vi set bygningen på Midtvej som en rigtig god løsning, men samtidig kan vi også godt se, at det ville kræve en omfartsvej øst om byen, hvilket vil øge omkostningerne betragteligt. Derfor er alt åbent, og forprojektet vil se med helt nye øjne på, hvor velkomststedet kan placeres.

Claus Christensen ser det som et vigtigt element, at et nyt velkomststed ikke kun skal være for turister.

- Det skal emme af liv. Øboerne skal også kunne bruge det, og her kan turisterne møde de lokale, ligesom det også skal kunne bruges som gildesal, konference eller café. Det må ikke bare lukke, når turisterne smutter for sæsonen, så der må gerne være liv i bygningen året rundt, siger Claus Christensen, der også ser velkomststedet som det centrale punkt i forhold til guidning af øens gæster, udgangspunkt for vandreruter, parkering og generel info om Mandø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce