Annonce
Esbjerg

Nyt projekt: Kunst knytter bånd mellem forældre og børn og unge med handicap

Billedkunstner Karsten Auerbach arbejder med at illustrere indholdet af et af de møder, hvor ledere i Specialcentret har sat samarbejdet mellem forældre og medarbejdere på dagsordenen. Fra venstre er det Jytte Schmidt, Christian Tranbjerg, Linda Bering, Sally Holm Jensen, Margit de Place og Inger Marie Puggaard. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Et nyt partnerskab mellem Esbjerg Kommunes Specialcenter og billedkunstner Karsten Auerbach skal styrke relationen mellem forældre og børn og unge med handicap. Samarbejdet er støttet af Kulturregion Vadehavet, og både personale, forældre og kunstner ser frem til et innovativt og spændende forløb i forandringens tegn.

Ribe: Nogle gange kan kunst formidle et budskab bedre end ord. Måske især, hvis emnet er fuld af følelser, og det er lige præcis relationen mellem forældre og deres børn.

Derfor har Specialcentret i Esbjerg Kommune, der har til huse på Bøge Allé i Ribe, allieret sig med billedkunstneren Karsten Auerbach i et projekt, der skal nytænke og udvikle samarbejdet mellem centrets personale og forældrene. Specialcentret fungerer som døgninstitution og aflastning for cirka 100 børn og unge med fysiske og psykiske handicap, og de kommer fra blandt andet fra de fire Vadehavskommuner - Esbjerg, Varde, Tønder og Fanø.

Målet med kunstprojektet er at styrke båndet mellem børnene og deres forældre og støtte dem i at danne varige relationer til netværk uden for Specialcentret.

Det betyder, at personalet skal gå nye veje i dialogen og samarbejdet med forældrene, og her spiller Karsten Auerbach en vigtig rolle i processen ved at følge forandringen tæt i det næste halve år, hvor han visuelt vil kortlægge udviklingen i projektet.

Som afslutning maler billedkunstneren billedserien "Portrætter af det nytænkte forældresamarbejde", der bliver vist frem ved en fernisering i juni 2018 og skal fungere som pejlemærker for personale og forældre i de nye roller.

ArtBizz

Artbizz arbejder for professionelle partnerskaber mellem kunstnere og virksomheder/organisationer, fordi den særlige tværfaglighed kan være utrolig effektfuld for begge parter, og man har bred erfaring med at skabe resultater for virksomheder, privatpersoner, kommuner og regioner, der ønsker udvikling og vækst via kunstnere andre kreative.

Som en del af processen på et halvt år maler Karsten Auerbach en lang række billeder, og projektet skal ende med portrætter, som skal fungere som pejlemærker for personale og forældre i de nye roller. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Portrætter er pejlemærker

Baggrunden for samarbejdet mellem Karsten Auerbach og Specialcentret er Kulturregion Vadehavets projektpulje Artbizz Vadehavet, der støtter partnerskaber mellem kunstnere og virksomheder eller organisationer i de fire Vadehavskommuner.

- Det ligger i billedets natur, at det har et andet sprog end det faglige, og samtidig kan noget andet end ord. Det kan skabe overblik og få fat i følelserne, så vi kan tale om dem på en metaforisk og afdramatiserende måde. Jeg går ind i projektet som en fremmed og kommer derfor med en anderledes indfaldsvinkel, som måske gør det lettere at søge op i helikopterperspektiv, når vi skal arbejde med forandringen af rollerne i samarbejdet mellem personale og forældre, siger Karsten Auerbach.

I Esbjerg Kommune ser formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen, partnerskabet som en spændende kombination af kunst og faglighed, der kan åbne for nye perspektiver.

- Forældrene er de vigtigste mennesker i børnenes liv, og når vi i en periode bliver betroet ansvaret for børnene, er det vigtigt, at vi skaber de allerbedste rammer for, at børnene og deres forældre kan bevare og bygge videre på en god og tæt relation. Vi har stor respekt for den opgave, det er at være forældre til et barn med handicap, og vi vil gerne sikre, at vi hele tiden er bedst muligt gearet til vores opgave ved at lade medarbejderne udvikle sig og se på deres faglighed og roller med nye øjne, siger udvalgsformanden.

Annonce

Helt afgørende

Også forældrene tager positivt i mod projektet og den forandring, der følger med for dem.

- Når man afleverer sit barn, som nogle gange ikke er ret gammelt, til andre mennesker, er det en sorg og en stor overvindelse, og derfor er tilliden og trygheden mellem forældre og personale helt afgørende. Kommunikationen skal fungere godt, og jeg synes, det er spændende at udvikle og forandre samarbejdet ud fra en ny tilgang med den kunstneriske dimension i fokus. Det er et nyt perspektiv at bringe i spil, og jeg tror, vi kommer til at opleve nye sider af os selv og hinanden," siger Jan Ryttergaard, der er formand for forældrerådet på Specialcenter RABU i Ribe.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Aabenraa For abonnenter

Den genvalgte formand: - Man sagde, at vi ville forsvinde som dug for solen, men vi er her stadig

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce