Annonce
Esbjerg

Nyt projekt: Kunst knytter bånd mellem forældre og børn og unge med handicap

Billedkunstner Karsten Auerbach arbejder med at illustrere indholdet af et af de møder, hvor ledere i Specialcentret har sat samarbejdet mellem forældre og medarbejdere på dagsordenen. Fra venstre er det Jytte Schmidt, Christian Tranbjerg, Linda Bering, Sally Holm Jensen, Margit de Place og Inger Marie Puggaard. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Et nyt partnerskab mellem Esbjerg Kommunes Specialcenter og billedkunstner Karsten Auerbach skal styrke relationen mellem forældre og børn og unge med handicap. Samarbejdet er støttet af Kulturregion Vadehavet, og både personale, forældre og kunstner ser frem til et innovativt og spændende forløb i forandringens tegn.

Ribe: Nogle gange kan kunst formidle et budskab bedre end ord. Måske især, hvis emnet er fuld af følelser, og det er lige præcis relationen mellem forældre og deres børn.

Derfor har Specialcentret i Esbjerg Kommune, der har til huse på Bøge Allé i Ribe, allieret sig med billedkunstneren Karsten Auerbach i et projekt, der skal nytænke og udvikle samarbejdet mellem centrets personale og forældrene. Specialcentret fungerer som døgninstitution og aflastning for cirka 100 børn og unge med fysiske og psykiske handicap, og de kommer fra blandt andet fra de fire Vadehavskommuner - Esbjerg, Varde, Tønder og Fanø.

Målet med kunstprojektet er at styrke båndet mellem børnene og deres forældre og støtte dem i at danne varige relationer til netværk uden for Specialcentret.

Det betyder, at personalet skal gå nye veje i dialogen og samarbejdet med forældrene, og her spiller Karsten Auerbach en vigtig rolle i processen ved at følge forandringen tæt i det næste halve år, hvor han visuelt vil kortlægge udviklingen i projektet.

Som afslutning maler billedkunstneren billedserien "Portrætter af det nytænkte forældresamarbejde", der bliver vist frem ved en fernisering i juni 2018 og skal fungere som pejlemærker for personale og forældre i de nye roller.

Annonce

ArtBizz

Artbizz arbejder for professionelle partnerskaber mellem kunstnere og virksomheder/organisationer, fordi den særlige tværfaglighed kan være utrolig effektfuld for begge parter, og man har bred erfaring med at skabe resultater for virksomheder, privatpersoner, kommuner og regioner, der ønsker udvikling og vækst via kunstnere andre kreative.

Som en del af processen på et halvt år maler Karsten Auerbach en lang række billeder, og projektet skal ende med portrætter, som skal fungere som pejlemærker for personale og forældre i de nye roller. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Portrætter er pejlemærker

Baggrunden for samarbejdet mellem Karsten Auerbach og Specialcentret er Kulturregion Vadehavets projektpulje Artbizz Vadehavet, der støtter partnerskaber mellem kunstnere og virksomheder eller organisationer i de fire Vadehavskommuner.

- Det ligger i billedets natur, at det har et andet sprog end det faglige, og samtidig kan noget andet end ord. Det kan skabe overblik og få fat i følelserne, så vi kan tale om dem på en metaforisk og afdramatiserende måde. Jeg går ind i projektet som en fremmed og kommer derfor med en anderledes indfaldsvinkel, som måske gør det lettere at søge op i helikopterperspektiv, når vi skal arbejde med forandringen af rollerne i samarbejdet mellem personale og forældre, siger Karsten Auerbach.

I Esbjerg Kommune ser formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen, partnerskabet som en spændende kombination af kunst og faglighed, der kan åbne for nye perspektiver.

- Forældrene er de vigtigste mennesker i børnenes liv, og når vi i en periode bliver betroet ansvaret for børnene, er det vigtigt, at vi skaber de allerbedste rammer for, at børnene og deres forældre kan bevare og bygge videre på en god og tæt relation. Vi har stor respekt for den opgave, det er at være forældre til et barn med handicap, og vi vil gerne sikre, at vi hele tiden er bedst muligt gearet til vores opgave ved at lade medarbejderne udvikle sig og se på deres faglighed og roller med nye øjne, siger udvalgsformanden.

Helt afgørende

Også forældrene tager positivt i mod projektet og den forandring, der følger med for dem.

- Når man afleverer sit barn, som nogle gange ikke er ret gammelt, til andre mennesker, er det en sorg og en stor overvindelse, og derfor er tilliden og trygheden mellem forældre og personale helt afgørende. Kommunikationen skal fungere godt, og jeg synes, det er spændende at udvikle og forandre samarbejdet ud fra en ny tilgang med den kunstneriske dimension i fokus. Det er et nyt perspektiv at bringe i spil, og jeg tror, vi kommer til at opleve nye sider af os selv og hinanden," siger Jan Ryttergaard, der er formand for forældrerådet på Specialcenter RABU i Ribe.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce