Annonce
Billund

Nyt rastested: Søren og Ruth giver vand, hvil og historiens vingesus til forbipasserende

Ruth og Søren har boet på Skødevej 20 i Bække i 35 år. Nu lægger de navn til det allerede populære Rusø Rastested, som de åbnede den 24. juni på opfordring fra de mange forbipasserende. Foto: Marianne Hjort Bøgh Poulsen
Langs Hærvejen og Kyst Til Kyst ruten mellem Bindeballe og Bække har lokalt ægtepar opført et rastested på opfordring fra de mange forbipasserende. Nu kan man fylde drikkedunken, komme af med affaldet og blive klogere på et stykke tysk militærhistorie.

Fitting: Der er godt nyt til de mange vandrere og cyklister, der flittigt benytter Hærvejen og Kyst til kyst ruten mellem Bindeballe og Bække. Lige på kommunegrænsen mellem Vejen og Billund er det nu muligt at få slukket tørsten, nyde madpakken og få et indblik i lokalhistorien, når de møder det nye rastested ved Skødevej 20.

Med seks kilometer til næste stop var det tiltrængt med en rasteplads lige her - i hvert fald, hvis man tager bestik af de mange opfordringer og den store efterspørgsel på en tår vand og en fortælling om lokalområdets historie, som initiativtagerne har fået igennem årene.

Det er lodsejerne Søren og Ruth Tanghus, der står bag initiativet med det nye rastested.

Annonce

- De forbipasserende var afgørende for, at vi åbnede rastestedet. Ja, og så væltede der et træ lige der, og så var der pludselig plads, fortæller Søren Tanghus og peger over mod det nye rastested, hvor en familie lige har pakket frokosten sammen, fyldt drikkedunkene og er gået videre.

Vandpost, skraldespand og infotavle

Her står den nye vandpost med byvand, en kommunal skraldespand, et bord-/bænkesæt og en infotavle om den radarstation, som tyskerne byggede under Anden Verdenskrig - senere blev stedet forvandlet til flygtninge- og interneringslejr for tyskere.

- Vi blev lidt hede om ørerne, da maskinen bragede ind i nogle murstensrester for mange år siden, da vi var ude at pløje, siger Ruth Tanghus.

- Det var barak nummer fem fra den gamle flygtningelejr, som vi røg ind i, tilføjer Søren Tanghus.

På infotavlen kan man læse om den tyske radarstation, som tyskerne etablerede under Anden Verdenskrig. Området blevet senere forvandlet til flygtninge- og interneringslejr for tyskere. Foto: Marianne Hjort Bøgh Poulsen

I dag er det kun den nye infotavle, som afslører det tyske stykke militærhistorie langs Skødevej, som er en del af Hærvejen og Kyst Til Kyst ruten mellem Bindeballe og Bække. Men når rugen er høstet, kommer betonfundamentet fra den ene af de to radarer, der udgjorde radarstationen, igen til syne i landskabet et par hundrede meter fra rastestedet. - Vi har allerede fået at vide, at folk synes, det er fantastisk med rastestedet og ikke mindst infotavlen. De anede ikke, hvad de gik forbi, så de er glade for at få lidt at vide om historien heromkring - ja, og så få en tår vand, siger Søren Tanghus.

Selvom rastestedet er opstået på privat initiativ af ægteparret, har det fået god hjælp med etableringen fra Vejen Kommune, UdviklingVejen og Vorbasse Lokalhistoriske Arkiv.

Ved vandposten kan man forsyne sig med byvand (vand fra ikke-privat vandværk) og få tanket vandflasken op. Foto: Marianne Hjort Bøgh Poulsen

- Det er godt værtsskab til vores mange vandre- og cykelgæster på Hærvejen, at der på et langt stræk nu på privat initiativ er lavet et spændende rastested med vandpost og andre faciliteter på Skødevej. Og dejligt at opleve at dem, der bor langs vandreruterne, synes, det er sjovt at møde gæsterne, gøre noget for dem og tage en snak, siger Charlotte Hammer, Turisme- og Kommunikationskoordinator hos UdviklingVejen.

Ved middagstid har der cirka været 20 forbipasserende, og ægteparret skønner, at rastestedet runder 50 forbipasserende hver dag i sommerperioden.

Vandposten mellem Bindeballe og Bække er åben, så længe frosten tillader det. Foto: Marianne Hjort Bøgh PoulsenVi har allerede fået at vide, at folk synes, det er fantastisk med rastestedet og ikke mindst infotavlen. De anede ikke, hvad de gik forbi, så de er glade for at få lidt at vide om historien heromkring - ja, og så få en tår vand.

Søren Tanghus


Tysk militærhistorie nord for Bække

Få hundrede meter fra Rusø Rastested ligger et stykke tysk militærhistorie. Under Anden Verdenskrig etablerede tyskerne en radarstation, der indgik i et større netværk af cirka 200 stationer spredt ud over Europa. Radarerne var håndbetjente og når et fremmed fly blev lokaliseret, blev der sendt besked til en kommando på Fyn og i Karup. Efter Anden Verdenskrig blev lejren brugt først som flygtningelejr og senere som interneringslejr for tyskere, som skulle tilbage til Tyskland efter krigens afslutning.

Annonce
Billund For abonnenter

Hotel Propellen har været en god forretning: Alligevel vælger pensionskasse af sælge

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Vejen For abonnenter

Skolebestyrelsesformand tager orlov: - Debatten er løbet lidt af sporet, og der er måske kommet for mange følelser ind over

Esbjerg

Vanvittig kørsel: 83 snuppet i fartkontrol - højeste hastighed målt til 144 km/t på landevej

Kolding

Efter kritik af miljøberegninger: EL kræver fuldt stop for Marina City

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Billund

Socialdemokratiet har fundet afløseren for Troels Ravn: Skriver valgt uden modkandidater

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

Miljøstyrelsens rådgiver sår ny tvivl om Marina City: Kommunen har ikke gjort det godt nok

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Esbjerg

70-årig gik fra sin bopæl og blev efterlyst: Fundet i god behold

Varde For abonnenter

Line Berner: Derfor var jeg alligevel nødt til at trække mig som Venstre-kandidat

Haderslev For abonnenter

Roadkill: Op mod 100 hjorte dræbes hvert år på den sønderjyske motorvej

Annonce