Annonce
Vejen

Nyt samarbejde skal få børn og unge i bevægelse

Et nyt toårigt samarbejde mellem Vejen Kommune og DGI skal få flere børn og unge til at dyrke sport. Arkivfoto: Dorthe Andresen
Vejen Kommune indleder et toårigt samarbejde med DGI om mere bevægelse for børn og unge. Kommunen bidrager med 200.000 kroner.

Vejen Kommune: På sit seneste møde godkendte kommunens udvalg for sundhed, kultur og fritid, at Vejen Kommune indgår et nyt toårigt samarbejde med DGI.

Samarbejdet skal være med til at styrke børn og unges sundhed og bevægelse og være med til at danne en kobling mellem skoler, idrætsforeninger og hjemmet. Og baggrunden for at indgå i samarbejde er ganske enkel:

- Det er for at få foreningsliv og skoler til at arbejde noget mere sammen, og det sker ikke af sig selv. Man skal tænke på, at dem, der er i foreningslivet, det er frivillige mennesker, så nu prøver man sammen med DGI simpelthen at se, om man ikke kan få det her samarbejde lidt bedre op at stå. For tal viser, at vores unge mennesker, når de kommer op i 12-13 års alderen, kan være svære at få til at gå til sport, siger Malene Kaisen Nielsen, der er næstformand i udvalget for sundhed, kultur og fritid.

Hun tilføjer:

- Og så vil vi se, om vi kan lave noget bedre koordinering den vej over. Det handler om at få skabt et samarbejde over til foreningerne fra skolerne.

Annonce

Fakta

Undersøgelser viser at:

* Kun 26 procent af de 11-15-årige lever op til Sundhedsstyrelsen anbefalinger om at være fysisk aktive mindst 60 minutter dagligt ved moderat til høj intensitet (Sundhedsstyrelsen, 2019).

* På 58 procent af landets folkeskoler oplever eleverne ikke at få de 45 minutters obligatorisk bevægelse om dagen (Dansk Skoleidræt og TrygFonden, 2019).

* 18,1 procent af skolebørn fra mellemtrin og udskolingen i Vejen Kommune er overvægtige eller svært overvægtige (Region Syddanmark Sundhedsprofilen, 2018).

* Fra barndom til ungdom går de 6-15-åriges idrætsdeltagelse fra 83 procent til kun 61 procent for de 16-29-årige (IDAN, 2016).

Kilde: Vejen Kommune

Skal udvikle tiltag

I samarbejdsperioden bliver der udvalgt fire institutioner - to skoler, en børnehave og en uddannelse i tilknytning til Campus Vejen. Hensigten er at sætte processer i gang, der styrker samarbejdet og relationer mellem institution, lokale foreninger og hjemmet på de fire udvalgte steder.

Målet er, at institution, forening og forældre/børn i fællesskab udvikler tiltag, der kan styrke børnenes sundhed og trivsel gennem øget bevægelse og stærkere tilknytning til foreningslivet.

- Det er et projekt, vi skal med i, og vi skal også bagefter kunne vise, at det giver noget. At det er noget, som andre kommuner også kan bruge efter os, siger Malene Kaisen Nielsen.

DGI bidrager

Der afsættes 200.000 kroner fra udvalgets udviklingspulje. Midlerne finansieres af restpuljen for udviklingspuljen i budgetår 2019, som overføres til budgetår 2020 samt midler fra udviklingspuljen for budgetår 2020.

Udover de kommunale kroner, der kommer fra udvalgets udviklingspuljen, vil DGI bidrage til samarbejdet med 125.000 kroner årligt i 2020 og 2021 til understøttelse og ansættelse af en tovholder, der kan styre samarbejdet og indgå i udviklingen af tiltag på de fire institutioner.

Som en del af indsatsen ansættes en leder. Lederen finansieres af DGI og lønmidler fra den bevægelseskonsulent, der er tilknyttet Kultur & Fritid, hvor der på nuværende tidspunkt er en halv vakant stilling. Stillingen er bevilget i forbindelse med budget 2015. Den anden halvdel af lønmidlerne finansierer en fælles koordinator mellem Sundhed, Kultur & Fritid, som blandt andet har sat initiativer som Gang i Vejen og Idrætsforeningen Noget særligt (idrætsforening for psykisk sårbare) i gang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidst vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce