Annonce
Kultur

Nyt samarbejde skal gøre overgang til skole mere blid

Læring gennem leg kan gøre overgangen fra daginstitution til skole lettere. Det er baggrunden for et nyt projekt, som Lego Fonden og Kommunernes Landsforening har sat i gang. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Et samarbejde mellem Lego Fonden og Kommunernes Landsforening skal sørge for, at børnenes overgang fra dagtilbud til skole gøres lettere og mere blid. Seks kommuner kommer til at deltage i projektet.

Billund: Overgangen fra dagtilbud til skole skal gøres lettere, end det er tilfældet i dag. Det er idéen bag et samarbejde, som Lego Fonden netop har indgået med Kommunernes Landsforening. Seks kommuner, som vil blive udpeget på den anden side af nytår, kommer med i projektet.

- Med projektet vil vi sætte stort fokus på, at dagtilbud og skoler skaber sammenhæng i barnets udvikling fra dagtilbud til skole, og at forældrene inddrages målrettet, fortæller Kristian Heunicke, der er direktør i Kommunernes Landsforening, ifølge en pressemeddelelse.

Annonce

Med projektet vil vi sætte stort fokus på, at dagtilbud og skoler skaber sammenhæng i barnets udvikling fra dagtilbud til skole.

Kristian Heunicke, direktør, Kommunernes Landsforening

Blid overgang

Projektet skal køre over tre år, og i løbet af den tid skal samarbejdet mellem pædagoger, lærere og forældre styrkes, så overgangen til skoletiden bliver mere blid.

- Vi ved, at overgangen mellem daginstitution og skole er et kritisk tidspunkt for at sikre et motiverende skoleliv, hvor børnene engagerer sig i deres egen udvikling. Forskning har gentagne gange påvist, at leg ikke bare er sjov – leg har også en vigtig og afgørende rolle i læring og i at forberede børn på de udfordringer de møder igennem livet. Derfor er det afgørende, at vi gentænker legens værdi i forbindelse med den svære overgang fra børnehave til skole, og det er fantastisk, at vi med dette samarbejde kan være med til at samle forældre, pædagoger og lærere omkring denne opgave, siger Kasper Ottoson Kanstrup, der er næstformand i Lego Fonden.

Leg er et omdrejningspunkt

En række organisationer - bl.a. BUPL, Børnerådet, Danmarks Lærerforening og Danske Skoleelever - vil være knyttet til projektet, som en nedsat styregruppe skal sørge for fungerer bedst muligt.

- Vi er rigtigt glade for, at vi sammen med Lego Fonden kan sætte fokus på den tid i vores børns liv, hvor de går fra at være de store i dagtilbuddet til at være de mindste i skolen. Leg er et rigtig godt omdrejningspunkt for at skabe gode overgange og læring, fordi leg fører til sunde relationer og stærke børnefællesskaber, siger Kristian Heunicke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce