Annonce
Tønder

Nyt sammenstød øger fokus på uheldskryds

Flere af de brand- og redningsfolk, der ryddede op efter det voldsomme sammenstæd i krydset Gærupvej/Østerbyvej i tirsdags, har væet kaldt ud til stedet flere gange tidligere. Foto: Uwe Iwersen
Tirsdagens voldsomme færdselsuheld i krydset Gærupvej/Østerbyvej gør indtryk og kræver fornyede overvejelser, siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder, Bo Jessen. Men hvad den endelige løsning bliver, kan han ikke sige.
Annonce

DALER: - Vi har gjort meget, men det er åbenbart ikke nok.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V) ovenpå tirsdagens voldsomme færdselsuheld i krydset Gærupvej/Østerbyvej ved Daler.

Her gik det endnu engang galt, da en 69-årig mand fra Bagsværd, der kom kørende mod vest på Gærupvej overså fuldt stop-skiltet, og i krydset stødte sammen med en personbil ført af en 67-årig kvinde fra Visby. Mens hun slap med mindre skrammer og en stor forskrækkelse, blev en 65-årig kvinde, der sad på passagersædet i den førstnævnte bil, så hårdt kvæstet, at hun blev med redningshelikopteren blev fløjet til videre behandling på Odense Universitetshospital.

Krydset Gærupvej/Østerbyvej er en såkaldt sort plet på Tønder Kommunes vejnet. Med baggrund i flere sammenstød på stedet, har Tønder Kommune ad flere omgange forsøgt at gøre krydset mere sikkert. Ud over at indføre fuldt stop, nedsætte den tilladte hastighed på begge veje og forbedre oversigtsforholdene, er der også opsat store, gule advarselsskilte, der fortæller om et farligt kryds forude.

Men lige lidt hjælper det tilsyneladende.

Sort plet

Kriteriet for at udpege et kryds som en sort plet er, at der skal være sket fire eller flere uheld i krydset i en periode på fem år.

Der tælles kun uheld, som er registreret af politiet.

Derudover holder man også tal på antallet af såkaldte ekstrauheld - altså uheld, hvor politiet har været til stede, men ikke optaget rapport.

Ekstrauheldene har ikke indflydelse på udpegningen.

Tirsdagens sammenstød i Gærup var det sjette politiregistrerede uheld på stedet på fem år.

Annonce

Forskudt vej

Kravet om at etablere en rundkørsel på stedet er blevet fremsat tidligere og blev gentaget fra flere sider på selve uheldsstedet tirsdag eftermiddag.

Bo Jessen siger, at både politikerne i teknik og miljøudvalget samt teknisk forvaltning har stor fokus på de udpegede sort plet-kryds og sort plet-strækninger, der er registreret i kommunen. Det fornyede uheld gør indtryk.

- Vi må ind og se, hvad der er af muligheder, herunder en mindre rundkørsel. Jeg ved, at vi på et tidspunkt også kiggede på at lave en forskydning af Gærupvej, så man ikke længere kunne køre lige over krydset. Det kan gøres betydelig billigere end at lave en rundkørsel. Men jeg kan ikke sige, hvad løsningen bliver, siger Bo Jessen.

Annonce

Pengene brugt

I Tønder Kommune er der aktuelt udpeget fem sort plet-kryds. Gærupvej/Østerbyvej har sammen med krydset Rømøvej/Arnumvej i Hønning stået listen i flere år. I 2020 kom Ullerup-krydset nordøst for Skærbæk, Jørgensgaardkrydset ved Løgumkloster samt Carstensgade-krydset nær Tønder Sygehus til.

Tønder Kommune har en trafiksikkerhedspulje, der specifikt skal sættes ind til bekæmpelse af de sorte pletter. I februar blev de 250.000 kroner, der var øremærket til formålet i indeværende år, prioriteret.

Så der er ikke umiddelbart penge til yderligere tiltag ved Gærupvej/Østerbyvej i 2020, erkender udvalgsformanden.

En kvinde fra Bagsværd, der var passager i en af de involverede uheldsbiler, blev med ambulance fløjet til videre behandling i Odense. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce