Annonce
Esbjerg

Nyt stjerneprojekt: Mandø vil satse på nattehimlen

Om alt går efter planen vil Mandø blive et såkaldt Dark Sky Place, hvor man hylde nattemørket og opleve en fantastisk stjernehimmel over Nationalpark Vadehavet. Arkivfoto: Annett Bruhn

Mandø Fællesråd, Esbjerg Kommune og Nationalpark Vadehavet arbejder i fællesskab på at gøre Mandø til et af få destinationer i hele verden, der gør nattemørket til en attraktion. Dette sker gennem en certificering som et såkaldt Dark Sky Place, og selv om planerne er i den indledende fase, så passer Dark Sky perfekt ind i visionerne for Mandø.

Mandø: Der er blot ganske få destinationer i hele verden, der har fået klassifikationen Dark Sky Place som værende et sted med minimal lysforening, og som folk valfarter til for at hylde og nyde nattemørket og den medfølgende stjernehimmel.

Går alt efter planen og ønsker fra både Mandø Fællesråd, Esbjerg Kommune og Nationalpark Vadehavet, så bliver Mandø det næste sted, der kan opnå den internationale certificering som et Dark Sky Place.

- I Mandø Fællesråd ser vi dette som en meget spændende projekt, og vi er i fællesrådet med i en lang række arbejdsgrupper, og en af dem er arbejdet omkring Dark Sky, siger Claus Christensen, der også mener, at selv om man endnu ikke er langt i samarbejdet om Dark Sky-projektet, så går det rigtigt godt i spænd med Mandøs overordnede vision for udvikling af friluftsliv og naturoplevelser.

Formanden for fællesrådet lader sig ikke afskrække af, at det på Møn, der er Danmarks hidtil eneste Dark Sky Place, har taget fire år at opnå den endelige certificering.

- Vi er vant til længerevarende projekter herovre, og når først vi går ind i noget, så bliver det til noget. Og hvis både Esbjerg Kommune, Nationalpark Vadehavet eller privatpersoner, fagfolk eller organisation bakker op, så vil det jo være helt fantastisk, siger Claus Christensen.

Hvad er Dark Sky?

På Mandø arbejder man med Dark Sky som et projekt på den sydlige del af øen, da denne er længst væk fra Esbjerg. Det er her også med i overvejelserne om man skal opstille shelters i området.Også på Als har man arbejdet med Dark Sky under titlen Dark Sky Als, hvor man mener man i Lysabildskov har noget af Danmarks bedste mørke.

International Dark-Sky Association blev grundlagt i 1988 og arbejder med seks forskellige certificeringer: Dark Sky Communities, Dark Sky Parks, Dark Sky Reserves, Dark Sky Sanctuaries, Urban Night Sky Places og Dark Sky Friendly Developments of Distinction. Læs mere om de seks kategorier på hjemmesiden www.darksky.org

Perfekte sted

Dark Sky-begrebet er i korte træk et fænomen, der omhandler steder med minimal lysforurening, og hvor det vil være muligt at se en helt klar og tydelig stjernehimmel og Mælkevejen klart og tydeligt. Sammenslutningen bag kaldes International Dark Sky Association, og det er herfra der uddeles certificeringer til steder, der arbejder for at beskytte nattemørket, mindske lysforurening og bevare stjernehimlen for nutidige og fremtidige generationer. I alt er der omkring 100 Dark Sky Places i verden, der igen er inddelt i seks forskellige kategorier, og formand for Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, Karen Sandrini, er meget begejstret for udsigten til en så unik natteattraktion på Mandø.

- Det er få steder i vores verdensdel, at man kan opnå fuldstændig mørke. Møn har som det eneste sted i Danmark en Dark Sky Park, og hvis dette også er muligt på Mandø, så er det et projekt, jeg vil drøfte med mit udvalg. Det ville være et stort ønske fra min side, for jeg tror det kan blive en attraktion, der kan få stor betydning for Mandø, siger Karen Sandrini, der ser Mandø som et noget nær perfekt sted at nyde stilhed og nattemørke.

- Den kunstige belysning, vi benytter os af i denne verden, efterlader os med ekstrem lysforurening, men denne type forurening har vi ikke helt taget til os som debatemne, siger Karen Sandrini og forklarer, at 99 pct. af befolkningen i USA og i Europa ikke lever med en naturlig nattehimmel.

Annonce

I dialog

Karen Sandrini er glad for, at både Mandø, kommunen og Nationalpark Vadehavet er med på idéen, og hun har selv flere gange stødt på begrebet. Senest da hun som Esbjergs repræsentant for de fire vadehavskommuner var i Holland og overvære ministrene fra Holland, Tyskland og Danmark underskrive ministerdeklarationen for det Trilaterale Vadehav.

Det er netop Karen Sandrinis Plan og Miljøudvalg, der skal stå for Dark Sky-projektet, og også miljøchef Christina Føns ser frem til arbejdet, som hun sammen med Sandrini vil blive en af tovholderne på.

- Vi har på nuværende tidspunkt fra kommunens side gang i en dialog med folkene fra International Dark Sky Association, der har certificeringskompetencen. Sammen er vi ved at se på de krav, der skal opfyldes, for at Mandø kan blive et Dark Sky Place, og vi er ved at se os omkring efter de rette fagfolk, der skal sætte hele processen igang, siger Christina Føns og afslører, at det er et område på sydsiden af Mandø, der er i spil.

- Vi har kontakt til en astronom, der skal hjælpe os med at måle og forografere nattehimlen i området i forhold til certificeringen, men jeg mener, Dark Sky vil passe perfekt til Mandø og bidrage til al det unikke, man her i forvejen har i naturen, siger Christina Føns.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

KIF Kolding For abonnenter

KIF Kolding knuste Ribe-Esbjerg inden pausen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce