Annonce
Haderslev

Nyt sundhedscenter udvides - der arbejdes på både Vojens og Gram

Sundhedscenter Haderslev er kun få år gammelt, men allerede for lille. Byrådet vedtog på sit sidste møde en idébeskrivelse for en udvidelse på mere end 600 kvadratmeter, der sættes i gang hen over efteråret. Udvalget for sundhed og forebyggelse arbejder samtidig med planer for Vojens og Gram. Foto: Jacob Schultz
Dansk Folkepartis Thies Mathiasen foreslog på byrådsmøde en fuldstændig udvidelse af Sundhedscenter Haderslev. Sundhedshuse i Vojens og Gram skal dog først i spil, mente flere andre.

Sundhedscenter Haderslev bliver udvidet med 610 kvadratmeter for i alt 14,32 millioner kroner.

Haderslev Byråd godkendte i enighed og med stor, fælles glæde på sit første virtuelle møde nogensinde idébeskrivelsen for den store udvidelse, som ifølge planerne skal sættes i gang hen over efteråret og blandt andet skaffe plads til regionens mammografiscreeninger og flere alment praktiserende læger.

Oprindeligt var planerne for udvidelsen større, men finansieringen kom i vejen. På grund af coronakrisen og følgevirkningerne for dansk erhvervsliv har regeringen og Folketinget dog besluttet sig for at ophæve kommunernes anlægsloft og samtidig give kommunerne nye muligheder for at lånefinansiere anlægsprojekter. Den mulighed syntes Dansk Folkepartis Thies Mathiasen, at kommunen skulle gribe.
- Nu kan vi få pengene, og så kan vi få bygge det sidste til på sundhedscentret, sagde han hjemme fra sin stue på byrådsmødet.

Her og nu

Det uventede forslag førte til debat. Alle var ikke enige med Thies Mathiasen, og både planerne om at samle sundhedstilbudene i Gram og skaffe flere aktiviteter til sundhedscentret i Vojens blev bragt i spil. Også økonomi og planlægning:
- Det er rigtigt, at der er mulighed for at udvide mere i et af de andre ben. Men det kræver en større forhandling. Nu og her tager vi denne fase, som er konfirmeret i Region Syddanmark, sagde formanden for udvalget for sundhed og forebyggelse, Børge Koch (R), indledningsvis.
Andre var mere direkte i afvisningen:
- Hvis vi kan modvirke den afmatning, der er i samfundet på grund af coroanasagen, ser jeg meget gerne, at vi går den vej. Men jeg tror ikke, at det er langsigtede sundhedscenterprojekter, hvor vi først skal bygge i 21 og finansiere i 22, der kommer til at gælde. Lad os sætte noget i gang her og nu, hen over foråret og sommeren, så lokale virksomheder kan komme godt over coronakrisen, sagde Jens Christian Gjesing, der slog fast, at der stadig ligger opgaver med at få udfyldt rammerne for sundhedscentret i Vojens og samlet de sundhedsfremmende aktiviteter i Gram.

Gode ting på vej

Den tanke var Venstres Preben Holmberg fra Vojens ikke uenig i:
- Vi har et sundhedscenter i Vojens, som vi ikke skal glemme, der er rimeligt mange ledige lokaler, sagde han.
En anden Vojens-politiker fulgte trop:
- Jeg bakker op om udvidelsen af Haderslev, men er enig med Preben Holmberg. Vi skal passe på, at vi herude ikke drukner i Haderslev, sagde Finn Lykkeskov (S).
Signe Knappe (V) var på banen med samme budskab. Glem ikke Gram.
Hverken Vojens eller Gram er dog glemt, understregede den ansvarlige udvalgsformand, da han trykkede sig ind i debatten hjemmefra:
- Vi prøver allerede nu på at få flere aktiviteter ind i Vojens, og inden sommerferien skal udvalget i gang med at drøfte, hvordan vi kan komme i gang i Gram. Så der er rigtig gode ting på vej - også i Vojens og Gram, sagde Børge Koch.

Baggrund

Haderslev Kommune og Region Syddanmark fik 7,28 millioner kroner fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje til sundhedshuse. Med budgetforliget for 2020 har Haderslev Kommune og Region Syddanmark matchet beløbet med i alt 7,04 millioner kroner, heraf udgør Haderslev Kommunes andel 5,7 millioner kroner. Det samlede beløb på 14,32 millioner kroner anvendes til en udvidelse på cirka 610 kvadratmeter i den ene ende af Sundhedscenter Haderslev.

Haderslev Kommune og regionen havde oprindeligt søgt om 28 millioner kroner fra puljen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce