Annonce
Kolding

Nyt team skal løbende teste 1500 medarbejdere for corona: - Vi fik fuld valuta med det samme

Nicole Khouri, i forgrunden, og Mia  Jessen er en del af Kolding Kommunes nye test-team. Torsdag morgen var de på plejehjemmet Munkensdam. Tina Vaaben var en af de medarbejdere, der sagde ja tak til en test. Foto: Ludvig Dittmann
Mandag gik kommunens nye testteam i gang med systematiske test af alle medarbejdere med borgerkontakt på seniorområdet. Allerede onsdag kom der svar om, at den første smittede uden symptomer var fundet.
Annonce

Kolding: Sygeplejerskerne Nicole Khouri og Mia Jessen har tændt for stille musik, der skal give en afslappet stemning i lokalet. Iført gummihandsker, mundbind, beskyttelsesbriller og en blå plastikkittel er Nicole klar til at pode Tina Vaaben i halsen for at teste, om hun er smittet med coronavirus.

Nicole og Mia er en del af Kolding Kommune nye testteam, der mandag gik i gang med at teste de omkring 1500 medarbejdere på seniorområdet, som har direkte kontakt til borgerne. At alle skal testes hver sjette uge er en beslutning, der er truffet fra centralt hold.

Allerede onsdag løb der et svar ind, der viste, at en medarbejder var smittet.

- Det er i hvert fald fuld valuta lige med det sammen. Det viser, at der er nogle derude, vi ikke ville have opdaget, hvis ikke testningen var blevet systematiseret, siger seniordirektør Annette Lund.

Hun fortsætter:

- Vi forventer at finde smittede medarbejdere meget hurtigere, end vi ellers ville have gjort. Altså nogen, der går rundt og er smittet uden symptomer eller før de får symptomer. Og det vil gøre opgaven med smitteopsporing meget nemmere, og så kan vi også få smittede sendt hjem i isolation så hurtigt som muligt.

Annonce

Passer på hinanden

Det er frivilligt for medarbejderne, om de ønsker at blive testet.

- Det er en national aftale, der siger, at vi som kommune skal gå ud og teste vores medarbejdere hver sjette uge. Vi opfordrer kraftigt til, at alle siger ja, men vi kan ikke tvinge nogen, forklarer hun.

De prøver, der tages, bliver samlet og ved arbejdsdagens afslutning kører en fra testteamet forbi testcentret på Kokbjerg og afleverer dagens testglas. Derved kan de nå at komme med dagens sidste bil til Statens Serum Institut, så svartiden forkortes. Foto: Ludvig Dittmann

Tina Vaaben fra hjemmeplejen i Seest var ikke i tvivl om, at hun ville sige ja tak.

- Vi skal passe på hinanden. Jeg prøvede det første gang, da der blev lukket op for at sundhedspersonale kunne blive testet, siger hun.

Nicole beder hende læne hovedet godt tilbage, række tungen ud og sige aaah.

I løbet af ganske kort få sekunder er selve testningen overstået, og Tina kan gå videre med dagens arbejde.


Det er en national aftale, der siger, at vi som kommune skal gå ud og teste vores medarbejdere hver sjette uge. Vi opfordrer kraftigt til, at alle siger ja, men vi kan ikke tvinge nogen.

Annette Lund, seniordirektør


De fire i testteamet er blevet lært op af regionens podeteam.

- Vi har også bedt hver arbejdsplads om at finde én, der skal undervises i og lære at pode.  Han eller hun får opgaven at teste nære kontakter lokalt, hvis der er fundet en smittet.  Det er en opgave, vi som kommune er blevet bedt om at hjælpe til med.  En nær kontakt er de medarbejdere, som den smittede har arbejdet tæt sammen med, forklarer Annette Lund.

Annonce

Kender mange i forvejen

Nicole og Mia arbejder til daglig som sygeplejefaglige læringspartnere.

- Vi underviser sosu-personale  i hjemmeplejen og ufaglærte, der starter i job hos kommunen. Vi er også med ude ved borgerne, og så har vi faglige refleksion sidst på dagen med medarbejderne. Mange af dem, der skal podes, kender os, og det gør det hele lidt nemmere, fortæller Nicole.

Lige nu er pode-teamet ved at samle erfaringer.

- Jeg tør ikke sige, hvad de mange podninger kommer til at koste, men det er klart, at det er en dyr foranstaltning. Når vi kender prisen, vil vi lægge den frem som et budgetønske, siger Annette Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce