Annonce
Tønder

Nyt tiltag: Spørg bare løs i byrådssalen

Hvis ellers ikke et folketingsvalg kommer på tværs, åbnes der for spørgetid i byrådssalen i Tønder første gang på det ordinære kommunalbestyrelsesmøde torsdag den 29. november. Arkivfoto: Uwe Iwersen

Efter flere måneders drøftelser er udkastet til indførelse af borgeres spørgetid i byrådssalen klar. Spørgsmålene skal formuleres skiftligt og besvares på et åbent møde - dog med slukkede tv-kameraer.

TØNDER: I maj bragte Slesvigsk Parti og SF i Tønder et forslag om borgernes spørgetid til politikerne i spil.

- Formålet skal være en endnu mere åben politisk proces i Tønder Kommune, med så megen borgerinddragelse som mulig. Forslaget vil tillige leve op til Tønder Kommunes strategi om "den aktive borger", skrev Bjarne Lund Henneberg (SF) og Jørgen Popp Petersen (Sl. P.) i deres forslag til kollegerne.

Opfordringen har siden været genstand for drøftelser, og nu ligger et udkast til retningslinjerne klar. Det kommer til politisk behandling og afgørelse i byrådssalen den 25. oktober, og går det, som der er lagt op til, så kan borgerne se frem til at få politikerne i tale.

Sådan da.

Spørgetid

Selv om spørgsmål skal fremsendes skriftlig senest 10 dage før kommunalbestyrelsesmødet, er der lagt op til, at spørgeren selv stiller sit spørgsmål til kommunalbestyrelsen.Spørgetiden reguleres således, at spørger har to minutter til at stille sit spørgsmål. Et spørgsmål besvares som udgangspunkt af den udvalgsformand, hvis ressortområde spørgsmålet relaterer til.

Derudover kan øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer bidrage med et svar. Alle har et minut til at svare i.

En gang om måneden

- Der er lagt op til spørgetid en gang om måneden, og det vil foregå efter den åbne del af kommunalbestyrelsesmødet. Det vil blive suspenderet, og efter spørgetiden genoptager vi mødet med den lukkede dagsorden, forklarer borgmester Henrik Frandsen.

Det udarbejdede regelsæt foreskriver endvidere, at spørgsmål til politikerne skal stilles skriftligt og senest 10 dage før kommunalbestyrelsesmødet. Spørgsmål må ikke omhandle personlige eller fortrolige oplysninger og må ikke omhandle punkter, der er optaget på dagsordenen for det pågældende kommunalbestyrelsesmøde.

- Og så lægger vi op til, at det kun er borgere med bopæl i Tønder Kommune, der har adgang til at stille spørgsmål. Det er kommunens borgere, der stiller spørgsmål til kommunens politikere, siger Henrik Frandsen.

Han oplyser videre, at spørgetiden foregår i et åbent forum, hvor alle interesserede borgere og pressen er velkommen. Dog slukkes kameraerne for den direkte web tv-transmission, der ellers dækker den åbne del af kommunalbestyrelsesmødet.

Når kameraerne slukkes, skyldes det ifølge Henrik Frandsen hensynet til borgere, der måtte føle ubehag og derfor muligvis vælger at trække sig, når der er udsigt til så stor offentlig bevågenhed.

Annonce

Pause

Jørgen Popp Petersen er tilfreds med, at spørgetiden efter en lang sagsbehandling nu er nået frem til godkendelse. Men ikke alt er, som han helst havde set.

- Men nu ligger der et forslag, og vi kan komme igang. Og så er der lagt op til en evaluering midt i næste år, siger han.

Den første spørgetid kan efter en forventet godkendelse af retningslinjerne den 25. oktober altså blive aktuel i forbindelse med mødet den 29. november. Dog kan statsminister Lars Løkke Rasmussen forhindre det. Retningslinjerne i Tønder lægger nemlig op til, at spørgetiden suspenderes tre måneder før et folketingsvalg, samt tre måneder før og efter et kommunalvalg. Så hvis der udskrives folketingsvalg i løbet af de kommende uger, sættes spørgetiden på "stand by" inden den for alvor er kommet i gang.

Den regel gælder også i flere andre danske kommuner, der har spørgetiden som en del af den kommunalpolitiske hverdag.

Udkastet til retningslinjerne til spørgetiden i Tønder blev godkendt og anbefalet af et stort flertal i økonomiudvalget. Kun Dansk Folkepartis Bent Paulsen stemte imod.

- Jeg mener ikke, at en ordning, hvor man skal stille skriftlige spørgsmål 10 dage i forvejen, gør den store forskel. Den mulighed har borgerne jo allerede nu. Og så kan man jo også frygte, at nogle benytter ordningen til at få et bestemt budskab ud, siger Bent Paulsen.

Annonce
Tønder For abonnenter

Analyse om konstitueringen: Hanelefanternes holdeplads

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Tønder

Rumænsk jul med et dansk pif: Alina vil vise sine børn, at hun vil det danske samfund

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce