Annonce
Sydjylland

Nyt udspil: Socialdemokraterne vil sikre flere fisk til lystfiskerne

Stenrev vil gøre livet sjovere for lystfiskere, mener Socialdemokratiet. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Socialdemokraterne vil etablere flere stenrev nær kysterne. Det skal sikre en øget biodiversitet under havoverfladen, flere fisk til lystfiskere og mere turisme. Venstre byder forslag velkomment, men kalder det en kopi.

Miljø: Flere sten i havet kan skabe en bedre natur under havoverfladen, gøre det sjove at være lystfisker og skabe turisme for millioner. Disse goder er et udsnit af det, vi ifølge Socialdemokraterne kan få ud af at smide tonstunge sten ud i havet. Som en del af partiets miljø- og klimaudspil vil Socialdemokratiet bruge et ukendt antal millioner på at skabe stenrev nær de danske kyster. Det sker som reaktion på, at man tidligere har fjernet en række stenrev fra den danske havbund, og det har ifølge Socialdemokraterne haft store konsekvenser for havmiljøet.

- Der er forsvundet mange stenrev siden 1900-tallet, som fisk brugte til at finde føde og til at skjule sig. Hvis vi får genetableret nogle af de her stenrev, vil det betyde, at vi vil få øget fiskebestanden, og først og fremmest vil vi forbedre biodiversiteten. Desuden vil det også være godt for vores lystfiskerturisme, som er big business, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Han kan endnu ikke sige, hvad forslaget vil koste, men peger på, at det ligesom resten af socialdemokraternes miljøudspil er finansieret ved afskaffelsen af PSO-afgiften fra 2016. Han mener især, at forslaget vil komme Syd- og Sønderjylland til gode.

- Vi har så meget godt fiskevand i vores område, og derfor er det meget interessant for os. Store byer har storbyturisme, mens vi har en masse naturrigdomme. Derfor vil det komme vores område til gavn, siger han.

Men hvor meget vil det komme til at koste?

- Det tør vi ikke sige endnu. Vi skal først have undersøgt, hvor det giver mening at lave stenrev, så vi har ikke lagt os fast på økonomi endnu.

Annonce

Stenrev

Det skønnes at der er cirka 1200 kvadratkilometer stenrev i danske farvande. Tidligere har der været mange flere.Gennem de seneste hundrede år er stenrevene blevet fjernet for at blive brugt til havnemolder, kystsikringsbeskyttelse og meget mere.

Som led i partiets store miljø- og klimaudspil vil Socialdemokratiet etablere flere stenrev nær kysterne.

Hvem fik ideen?

I Venstre byder miljøordfører Erling Bonnesen forslaget velkomment.

- Jeg hilser det velkomment, at Socialdemokratiet også melder sig på banen nu. Jeg vil foreslå, at vi sætter os sammen og får mere viden på banen.

Han har dog svært ved at se det nye i idéen.

- Det er en kopi af det, vi har taget op, og som vi allerede har sat gang i i flere projekter. Men vi er nødt til at vide mere, før vi kan gå i gang. Vi kan ikke bare hælde sten i hvor som helst, siger han.

Christian Rabjerg Madsen afviser, at forslaget skulle være en kopi af Venstres politik.

- Det har jeg ikke kendskab til. Venstre har meget travlt med at melde ud, at de er meget i gang. Men virkeligheden viser noget andet, siger han.

Han vil nu tage forslaget med til et møde med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen (V) i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce