Annonce
Sydjylland

Nyt udspil: Socialdemokraterne vil sikre flere fisk til lystfiskerne

Stenrev vil gøre livet sjovere for lystfiskere, mener Socialdemokratiet. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Socialdemokraterne vil etablere flere stenrev nær kysterne. Det skal sikre en øget biodiversitet under havoverfladen, flere fisk til lystfiskere og mere turisme. Venstre byder forslag velkomment, men kalder det en kopi.

Annonce

Miljø: Flere sten i havet kan skabe en bedre natur under havoverfladen, gøre det sjove at være lystfisker og skabe turisme for millioner. Disse goder er et udsnit af det, vi ifølge Socialdemokraterne kan få ud af at smide tonstunge sten ud i havet. Som en del af partiets miljø- og klimaudspil vil Socialdemokratiet bruge et ukendt antal millioner på at skabe stenrev nær de danske kyster. Det sker som reaktion på, at man tidligere har fjernet en række stenrev fra den danske havbund, og det har ifølge Socialdemokraterne haft store konsekvenser for havmiljøet.

- Der er forsvundet mange stenrev siden 1900-tallet, som fisk brugte til at finde føde og til at skjule sig. Hvis vi får genetableret nogle af de her stenrev, vil det betyde, at vi vil få øget fiskebestanden, og først og fremmest vil vi forbedre biodiversiteten. Desuden vil det også være godt for vores lystfiskerturisme, som er big business, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Han kan endnu ikke sige, hvad forslaget vil koste, men peger på, at det ligesom resten af socialdemokraternes miljøudspil er finansieret ved afskaffelsen af PSO-afgiften fra 2016. Han mener især, at forslaget vil komme Syd- og Sønderjylland til gode.

- Vi har så meget godt fiskevand i vores område, og derfor er det meget interessant for os. Store byer har storbyturisme, mens vi har en masse naturrigdomme. Derfor vil det komme vores område til gavn, siger han.

Men hvor meget vil det komme til at koste?

- Det tør vi ikke sige endnu. Vi skal først have undersøgt, hvor det giver mening at lave stenrev, så vi har ikke lagt os fast på økonomi endnu.

Stenrev

Det skønnes at der er cirka 1200 kvadratkilometer stenrev i danske farvande. Tidligere har der været mange flere.Gennem de seneste hundrede år er stenrevene blevet fjernet for at blive brugt til havnemolder, kystsikringsbeskyttelse og meget mere.

Som led i partiets store miljø- og klimaudspil vil Socialdemokratiet etablere flere stenrev nær kysterne.

Annonce

Hvem fik ideen?

I Venstre byder miljøordfører Erling Bonnesen forslaget velkomment.

- Jeg hilser det velkomment, at Socialdemokratiet også melder sig på banen nu. Jeg vil foreslå, at vi sætter os sammen og får mere viden på banen.

Han har dog svært ved at se det nye i idéen.

- Det er en kopi af det, vi har taget op, og som vi allerede har sat gang i i flere projekter. Men vi er nødt til at vide mere, før vi kan gå i gang. Vi kan ikke bare hælde sten i hvor som helst, siger han.

Christian Rabjerg Madsen afviser, at forslaget skulle være en kopi af Venstres politik.

- Det har jeg ikke kendskab til. Venstre har meget travlt med at melde ud, at de er meget i gang. Men virkeligheden viser noget andet, siger han.

Han vil nu tage forslaget med til et møde med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen (V) i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce