Annonce
Haderslev

Nyt vikingecenter er på tegnebrættet

Mads Hundahl og Jens Peter Andersen fra arkitektfirmaet 7plus8 i Aarhus havde taget til turen til Skrydstrupkvindens grav for at præsentere skitserne af Midgaard Vikingecenter for formanden, Claus Ipsen. Han glædede sig sammen med Thorkild Hansen fra A78 arkitekter i Haderslev over planerne. Foto: Inge Rogat Møller

Formanden for Midgaard Vikingecenter, Claus Ipsen, håber, at første spadestik på det nye vikingecenter kan tages efter sommerferien næste år. Ringborg, velkomstcenter og grubehuse på vej.

Haderslev: Haderslev skal have et vikingecenter med formidling, undervisning og gravpladser, og hvis alt flasker sig, skal det første spadestik tages lige efter sommerferien næste år.

Det er håbet hos formanden for Midgaard Vikingecenter, Claus Ipsen, der fredag sammen med repræsentanter for arkitektfirmaerne A78 samt 7plus8 ved Skrydstrupkvindens grav præsenterede de første skitser til det vikingecenter, der er drømmen.

- Vi kan endnu ikke afsløre placeringen, for det har vi lovet kommunen, siger Claus Ipsen, der oplyser, at planerne vil blive politisk behandlet i januar.

- Men vi har allerede fået tilsagn om et 13-14 hektar stort område, som er et af flere, vi har kigget på, siger han uden at ville afsløre nærmere.

Det kan dog dreje sig om en placering ved Dyringkær mellem motorvejen og Haderslev, som kom i spil, efter at Haderslev Kommune besluttede, at Ressourcecenter Haderslev skulle placeres på den grund ved Knavvej i det sydlige Haderslev, som de frivillige i Midgaard Vikingecenter først havde kig på.

Pris og finansiering af det kommende vikingecenter er ikke på plads. Fondssøgningen går dog i gang i samme øjeblik, at adressen må offentliggøres.

- Men vi arbejder allerede hårdt på forberedelserne med det nu, siger Claus Ipsen, der glæder sig over de skitser, som de to arkitektfirmaer har lavet på baggrund af mange samtaler med folkene fra vikingecenteret.

Baggrund

Midgaard Vikingecenter er et center for vikingetidsinteresserede, historisk interesserede, turister og campister.

Centeret skal blandt andet bygges af uddannelsesparate på offentlig ydelse som en mentorordning i samarbejde med blandt andet Jobcenter Haderslev.

Borgerne skal lære sociale og faglige kompetencer samt forskellige historiske håndværk.

Som det første sted skal vikingecenteret have sin egen gravplads.

Vikingecenteret er bygget op i cirkler - og hovedcirklen kommer til at bestå af en rekonstruktion af en vikingegård, der er fundet i Uldal. Rundt om dem skal der ligge grubehuse, der kan bruges til udlejning. Illustration: A78 Arkitekter og 7Plus8

Seks zoner

Det kommende vikingecenter vil blive bygget op i seks zoner med et vekomstcenter, markedsplads, grubehuse, værsteder, gravplads og en ringborg som man kender fra Trelleborg.

- Dog ikke så stort, understreger Claus Ipsen.

Det er arkitekterne fra 7plus8 i Aarhus, der har slået stregerne til de første skitser. Mads Hundahl og Jens Peter Andersen har fundet opgaven interessant:

- Det har været spændende og anderledes, siger arkitekterne, der har centreret det kommende center omkring en rekonstruktion af stormandsgården Østergaard fra Uldal.

De forskellige afdelinger skal forbindes med stier og grønne arealer, som skal beplantes med planter og urter, der var kendt i vikingetiden. Velkomstcenteret skal opføres i træ og glas og kommer til at blive dækket til at jord, så det fremstår som en gravhøj.

Ifølge planerne skal det nye vikingecenter være aktivt året rundt og fungere både som et besøgscenter og et aktiveringstilbud.

- Vi har aftaler med jobcenteret, siger Claus Ipsen.

Velkomstcenteret skal ligge som en gravhøj og falde ind i landskabet. Illustration: A78 Arkitekter og 7plus8
Annonce
Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Fans i hele verden samles om verdens største fodboldfinale - men heftigt prisskilt afskrækker lokale barer fra tage del i festen

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce