Annonce
Tønder

Nyt voldsomt sammenstød i sortplets-kryds

Redningshelikopteren fra Billund ankom en time efter at uheldet var sket. Til højre i billedet ses bilen, der efter alt at dømme tilsidesatte vigepligten og efter sammenstødet kørte over en grøft og havnede inde på en mark. Under fuldt stop-skiltet bilen, der var ført af den lokale kvinde fra Visby. Foto: Uwe Iwersen
Krydset Gærupvej/Østerbyvej er et af de mest uheldsbelastede kryds i Tønder Kommune. Tirsdag eftermiddag gik det galt igen. To personer kom til skade, og kravet om en rundkørsel blev fremført fra flere sider.
Annonce

ØSTERBY/GÆRUP: Så skete det igen.

Krydset Gærupvej/Østerbyvej ved Daler er et af de mest uheldsbelastede kryds i Tønder Kommune. Krydset er et såkaldt sortplets-kryds, hvor der er foretaget både ekstra skiltning, fuldt stop og andre tiltag. Men lige lidt synes det at hjælpe. Tirsdag eftermiddag ved 14-tiden gik det galt igen. To personbiler stødte sammen, to kvinder blev kvæstet, og de to involverede køretøjer kommer næppe til at køre igen.

Den ene kvindes tilstand blev vurderet at være så alvorlig, at der blev tilkaldt en helikopter fra Billund, der efterfølgende fløj hende til yderligere undersøgelser og behandling på universitetshospitalet i Odense.

Sort plet

Kriteriet for at udpege et kryds som en sort plet er, at der skal være sket fire eller flere uheld i krydset i en periode på fem år.

Der tælles kun uheld, som er registreret af politiet.

Derudover holder man også tal på antallet af såkaldte ekstrauheld - altså uheld, hvor politiet har været til stede, men ikke optaget rapport.

Ekstrauheldene har ikke indflydelse på udpegningen.

Tirsdagens sammenstød i Gærup var det sjette politiregistrerede uheld på stedet på fem år.

Annonce

Fuldt stop

Hvad var der sket?

Ifølge de oplysninger, der var tilgængelige på uheldsstedet, kørte en kvindelig bilist fra Visby ad Østerbyvej i sydlig retning. I krydset med Gærupvej, hvor der er fuldt stop, når man kommer fra Gærupvej, kørte kvinden direkte ind i passagersiden på en personbil, der var ført af en mand fra det midtjyske. På passagersædet sad hans hustru. Parret var på vej i sommerhus. Efter sammenstødet fortsatte bilen videre over i en grøft og kom først til standsning 20-30 meter inde på en mark. Bilen fra Visby snurrede rundt og fik smadret hele frontpartiet.

Ifølge indsatsleder Thomas Lund Sørensen fra Brand & Redning Sønderjylland, Tønder, sad kvinden fra det midtjyske fastklemt. Brandfolk fra Højer og Visby anvendte specialværktøj for at få hende ud af bilen. På det tidspunkt var hun ved bevidsthed.

Annonce

Lang ventetid

Mens der forholdsvis hurtigt var en paramediciner på uheldsstedet, måtte de kvæstede og redningsfolkene vente forholdsvis længe på ambulancer. De blev sendt til Østerby fra henholdsvis Vojens og Aabenraa. Redningshelikopteren blev rekvireret fra Billund. Den var fremme knap en time efter sammenstødet. En del af ventetiden tilbragte den kvæstede kvinde i den første ambulance, der nåede frem.

Oprydningsarbejdet i krydset stod på i knap halvanden time. I den periode var både Østerbyvej og Gærupvej spærret for trafik. Foto: Uwe Iwersen
Annonce

Rundkørsel

I krydset Gærupvej/Østerbyvej har der igennem de seneste mange år været flere alvorlige uheld. Lokalbefolkningen, der var stimlet sammen tirsdag eftermiddag, huskede blandt andet et uheld, hvor en stor traktor og en lille personbil med fire personer om bord stødte sammen, så traktoren endte med at stå direkte ovenpå bilen. Det var et mindre mirakel, at ingen blev dræbt.

Både de lokale og flere af brandfolkene, der havde overværet dette og flere andre uheld, var tirsdag eftermiddag enige om, at der nu må ske noget. Ekstra skiltning, nedsat hastighed, forbedrede oversigtsforhold og fuldt stop virker tilsyneladende ikke.

- Der må en rundkørsel til, lød kravet fra flere sider.

Tre politibetjente optog rapporter om sammenstødet. Uheldet understreger endnu engang, at Gærup-krydset trods forbedringer fortsat er en sort plet på Tønder Kommunes vejkort. Foto: Uwe Iwersen
Selv om bilen havnede under fuldt stop-skiltet var det ikke den kvindelige fører fra Visby, der efter alt at dømme havde tilsidesat vigepligten. Foto: Uwe Iwersen
De lokale beboere og forbipasserende fulgte oprydningsarbejdet med behørig afstand. Foto: Uwe Iwersen
Flere af de lokale brandfolk fra Højer og Visby har været kaldt til oprydningsindsatser tidligere . Brandfolkene er blandt dem, der nu kræver at krydset omlægges til en rundkørsel. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce