Annonce
Kolding

Nyudviklet skraldespand skal få Koldings borgere til at ramme skraldespanden

Ved banegården i Kolding er den gamle skraldespand pakket ind, så folk er tvunget til at bruge og teste den nye, intelligente skraldespand i en periode. I toppen ses solceller, der driver lys og censor i den moderne skraldespand. Foto: Marie Prangsgaard Helms

En moderne skraldespand med censor og lys skal få Koldings borgere til at smide mere affald i skraldespanden. Skraldespanden testes netop nu i Kolding midtby.

Kolding: Det bliver dyrere og dyrere at holde byer, parker og strande pæne og rene i Kolding Kommune, for borgerne bliver dårligere og dårligere til at rydde op efter dem selv.

Sådan lyder det fra Vej og Park i Kolding Kommune.

Det kan en nyudviklet skraldespand nu være med til at sætte en stopper for. Den er nemlig designet til at "nudge" (påvirke, red.) folk til at smide deres affald i den.

Skraldespanden kan beskrives som en intelligent skraldespand, og målet er, at den på sigt skal være med til at spare Kolding Kommune for millioner af kroner.

- Den kan lyse i mørke, så man også kan se den om natten. Og så har den indbygget en censor, der fortæller, hvor fuld den er. Det sikrer, at den bliver tømt, så snart den er fyldt op, så folk ikke bliver nødsaget til at smide affaldet ved siden af skraldespanden, fortæller Lars Termansen Barsballe, der er skov- og landskabsingeniør i Kolding Kommune.

Samtidig betyder censoren også, at kommunen heller ikke vil skulle bruge unødige penge på at sende folk ud for at tømme tomme skraldespande.

Annonce

De står bag skraldespanden

Skraldespanden er udviklet i et kombineret offentligt og privat samarbejde mellem disse:Syddansk Universitet

Kommuner: Kolding, Billund og Haderslev.

Virksomheder: Multikant, Pay 4It og Hitsa.

Designer: Hugo Schmidt fra VE2.

Projektet er finansieret af Syddansk Vækstforum og EU Regional Fond.

Demomodeller i Kolding

Lige nu bliver to demomodeller af skraldespandene testet i Kolding midtby.

Den ene skraldespand er placeret ved banegården, mens den anden står for foden af Den Spanske Trappe i gågaden, og i de næste otte dage, har koldingenserne mulighed for at afprøve dem.

Skraldespanden er udviklet i et kombineret offentligt og privat samarbejde, men selvom Kolding Kommune har været med til at udvikle skraldespanden, er det endnu ikke sikkert, at kommunen har tænkt sig at erhverve dem, når de kommer på markedet.

- Skraldespandene kan købes fra september, men det er helt sikkert, at vi ikke har råd til at udskifte alle skraldespande i Kolding Kommune. Og vi har allerede meldt ud, at vi ikke køber nogle, hvis de koster mere end 15.000 kroner, siger Lars Termansen Barsballe, der dog håber, at Kolding Kommune vil finde midlerne til at købe nogle af de moderne skraldespande.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce