Annonce
Kolding

Nyvalgt EU-politiker forærer sine orlovspenge fra byrådet væk

I fredags offentliggjorde Asger Christensen på facebook, at han vil forære de penge, han modtog under sin orlov fra 26. marts til 25. juni, væk til scleroseforskning. Arkivfoto: Søren Gylling
Foranlediget af den aktuelle debat om rimeligheden i, at byrådspolitikere ikke kan slippe for at få løn under selvvalgt orlov, har Koldings nyvalgte EU-parlamentsmedlem valgt at donere sine orlovspenge til Scleroseforeningen.

Kolding: Nyvalgt EU-politiker og landmand i Jordrup ved Kolding, 61-årige Asger Christensen, har netop valgt at forære de penge, han modtog i vederlag, mens han havde orlov fra Kolding Byråd for at føre sin valgkamp, til Scleroseforeningen.

Politikerens donation kommer midt i den højaktuelle debat om det rimelige i, at politikere kan tage orlov deres byrådsarbejde for at kaste sig ud i helt andre gøremål - og samtidig beholde deres skatteyderbetalte vederlag fra kommunen i de første tre måneder.

- Problematikken er jo meget oppe i tiden lige nu, og jeg synes, det er godt, at man vil ændre reglerne, så man kan frasige sig vederlaget. For det kan man jo ikke nu, siger Asger Christensen med henvisning til flere sager fra blandt andet Aarhus og København, hvor byrådspolitikere har taget betalt orlov for at føre valgkamp eller for at passe nye poster i Folketinget.

Annonce

Reglerne

  • Social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) har bedt sit ministerium om at tage en drøftelse med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner med henblik på at give reglerne om vederlæggelse under orlov et servicetjek.
  • Formanden for Kommunernes Landsforening Martin Damm har oplyst, at man ikke har til hensigt at fjerne muligheden for at få vederlag, men politikerne skal have mulighed for at vælge det fra, hvis de ikke ønsker at modtage det.
  • Dermed bliver det formentlig op til politikerne selv at afgøre, om de finder vederlaget berettiget eller ej.

Tåbeligt

Efter at Asger Christensen strøg til tops og blev opstillet som nummer tre på Venstres kandidatliste til EU-parlamentsvalget, søgte og fik han orlov fra Kolding Byråd fra 26. marts til 25. juni for at føre sin valgkamp. I de tre måneder modtog han ifølge en aktindsigt, som JydskeVestkysten har anmodet om ved Kolding Kommune, 49.896,30 kroner. Herefter har Asger Christensen ikke modtaget vederlæggelse, oplyser byrådssekretariatet i en mail til JV 6. september.

Det er de penge - minus skat - som Asger Christensen nu sender videre til Scleroseforeningen og mere specifikt projektet Cykelnerven, som han selv er engageret i. "Her kan de penge, jeg aldrig skulle have haft, men heller ikke kan betale tilbage til Kolding Kommune, få lov til at arbejde for en god sag til glæde for borgere med sklerose", skriver Asger Christensen i et opslag på Facebook den 6. september. I opslaget kalder han det "for tåbeligt, at vi ikke kan frabede os vederlaget, når vi selv har valgt at gå på orlov".

Hvorfor donerer du først pengene væk nu?

- For at være helt ærlig, så har jeg ikke skænket det her en tanke, før det kom op i medierne, siger Asger Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce