x
Annonce
Kolding

Nyvalgt EU-politiker forærer sine orlovspenge fra byrådet væk

I fredags offentliggjorde Asger Christensen på facebook, at han vil forære de penge, han modtog under sin orlov fra 26. marts til 25. juni, væk til scleroseforskning. Arkivfoto: Søren Gylling
Foranlediget af den aktuelle debat om rimeligheden i, at byrådspolitikere ikke kan slippe for at få løn under selvvalgt orlov, har Koldings nyvalgte EU-parlamentsmedlem valgt at donere sine orlovspenge til Scleroseforeningen.

Kolding: Nyvalgt EU-politiker og landmand i Jordrup ved Kolding, 61-årige Asger Christensen, har netop valgt at forære de penge, han modtog i vederlag, mens han havde orlov fra Kolding Byråd for at føre sin valgkamp, til Scleroseforeningen.

Politikerens donation kommer midt i den højaktuelle debat om det rimelige i, at politikere kan tage orlov deres byrådsarbejde for at kaste sig ud i helt andre gøremål - og samtidig beholde deres skatteyderbetalte vederlag fra kommunen i de første tre måneder.

- Problematikken er jo meget oppe i tiden lige nu, og jeg synes, det er godt, at man vil ændre reglerne, så man kan frasige sig vederlaget. For det kan man jo ikke nu, siger Asger Christensen med henvisning til flere sager fra blandt andet Aarhus og København, hvor byrådspolitikere har taget betalt orlov for at føre valgkamp eller for at passe nye poster i Folketinget.

Annonce

Reglerne

  • Social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) har bedt sit ministerium om at tage en drøftelse med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner med henblik på at give reglerne om vederlæggelse under orlov et servicetjek.
  • Formanden for Kommunernes Landsforening Martin Damm har oplyst, at man ikke har til hensigt at fjerne muligheden for at få vederlag, men politikerne skal have mulighed for at vælge det fra, hvis de ikke ønsker at modtage det.
  • Dermed bliver det formentlig op til politikerne selv at afgøre, om de finder vederlaget berettiget eller ej.

Tåbeligt

Efter at Asger Christensen strøg til tops og blev opstillet som nummer tre på Venstres kandidatliste til EU-parlamentsvalget, søgte og fik han orlov fra Kolding Byråd fra 26. marts til 25. juni for at føre sin valgkamp. I de tre måneder modtog han ifølge en aktindsigt, som JydskeVestkysten har anmodet om ved Kolding Kommune, 49.896,30 kroner. Herefter har Asger Christensen ikke modtaget vederlæggelse, oplyser byrådssekretariatet i en mail til JV 6. september.

Det er de penge - minus skat - som Asger Christensen nu sender videre til Scleroseforeningen og mere specifikt projektet Cykelnerven, som han selv er engageret i. "Her kan de penge, jeg aldrig skulle have haft, men heller ikke kan betale tilbage til Kolding Kommune, få lov til at arbejde for en god sag til glæde for borgere med sklerose", skriver Asger Christensen i et opslag på Facebook den 6. september. I opslaget kalder han det "for tåbeligt, at vi ikke kan frabede os vederlaget, når vi selv har valgt at gå på orlov".

Hvorfor donerer du først pengene væk nu?

- For at være helt ærlig, så har jeg ikke skænket det her en tanke, før det kom op i medierne, siger Asger Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce