Annonce
Erhverv

Odense-firma fokuserer på brugervenlighed: Robotter skal være mormor-klar for at sælge

Efter 20 år i byggebranchen var Finn Kirkegaard Christensen med til at stifte Robot at Work. I dag er han virksomhedens tekniske direktør. PR-foto: Robot at Work
Brugervenlighed er nøgleordet, når Robot at Work producerer robotter til byggebranchen. En robot kan være nok så god, men er den ikke til at betjene for håndværkerne, flytte rundt på og sætte op, har den ingen gang på jord.

Hos Robot at Work i Odense producerer de en robot, som alle skal kunne bruge. ”Mormor-testen” kalder virksomhedens medstifter og tekniske direktør, Finn Kirkegaard Christensen, det.

Det er sagt i spøg, men det dækker i ramme alvor over virksomhedens designfilosofi. Han kender selv byggebranchen indgående, da han før skiftet til robotbranchen arbejdede 20 år som hovedentreprenør og tømrer. For at kunne lancere robotter til byggebranchen er brugervenlighed nøgleordet. Ellers har man ingen chance i konkurrence med indgroede vaner, stramme profitmarginer og fyldte ordrebøger.

Når man taler robotter i byggebranchen, er der overordnet to tilgange til produkterne, som er under udvikling i disse år. Den ene type robotter baserer sig på en stor enhed på en stabil platform, som leveres på byggepladsen. En slags minifabrik, der kan bruges til eksempelvis at skære fliser eller andre elementer.

Annonce
Robotter monteres på skinner af aluminium. Flere robotter kan kobles på, så robotten kan bevæge sig i en, to og tre dimensioner. PR-foto: Robot at Work

Robot at Works tilgang er anderledes. Virksomheden har taget en modulær tilgang, hvor man sætter skinner op, som robotten kan køre ad i en, to eller tre dimensioner, afhængig af hvordan man bygger sit skelet. Det lette aluminiumskelet gør, at konstruktionen er nem at transportere i en bil og er relativt let at sætte op, uden at systemet kræver nogen særlig teknisk viden.


Alle vores konkurrenter specialiserer sig og laver en løsning, der kan én ting, som de forsøger at sælge til byggebranchen.

Finn Kirkegaard Christensen, teknisk direktør i Robot at Work


- Vi leder efter byggebranchens flaskehalse, både i præfabrikation og ude på byggepladsen. Det kan vi opnå med vores modulære system. Alle vores konkurrenter specialiserer sig og laver en løsning, der kan én ting, som de forsøger at sælge til byggebranchen, siger Finn Kirkegaard Christensen.

- Det, vi gør, er at spørge i byggebranchen, hvad virksomhedernes største flaskehalse er i produktionen, og på baggrund af vores robotplatform laver vi en løsning. Det er forskelligt, hvor stor den tekniske udfordring er, men vil tæller måneder i udviklingstid fra koncept hos kunden til CE-mærket og køreklart produkt.

Modulær løsning er fleksibel

Virksomheden bruger selv værktøjstest som en letforståelig demonstration af teknologien. Med skinner horisontalt i ved gulv og loft samt en skinne på tværs, som flyttes af robotter på de to horisontale skinner, kan man dække en hel mur. Påmonterer man et typisk håndværktøj, det kunne være en malersprøjte, kan robotten indstilles til at udføre arbejdet, eksempelvis male en mur. Cirka samme opstilling kan bruges ved virksomhedens murerrobot, som lanceres i disse dage.

Robotten er altså ikke den seksaksede arm, som man kender fra bilfabrikkerne, og som har fundet vej ind i mange af de robotløsninger, som for tiden udvikles til byggebranchen.

- På baggrund af flere test fandt vi ud af, at vi ikke kunne bruge den seksaksede robot, og derfor måtte vi lave vores egen robotplatform, som består af skinner og motorer i en modulær Lego-løsning, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Robot at Work

Producerer robotter til montering på vægge, gulve og platforme, selvkørende robotter på størrelse med et mindre køleskab og 3d-printerrobotter på 5x5x8 meter.

Robotterne sidder på en ramme af aluminiumsmoduler, der kan samles, så robotterne kan køre fra side til side, op og ned samt i dybden.

De kan blandt andet udstyres med funktionalitet til at løfte, printe, male, fræse og skære.

Det hele kan samles af en enkelt mand på byggepladsen.

Robot at Work satser lige nu på en strategi, hvor virksomheden udvikler og sælger sine produkter til leverandører, som står for udlejning og support til slutbrugeren.

Virksomheden har sit udspring fra robotklyngen i Odense.

Styrken er, at robotten både kan bygges til at arbejde på vandrette og lodrette overflader.

- Første problematik ved de seksaksede robotarme er, at de er svære at programmere. Anden udfordring er, at selv den længste robotarm ikke har en særligt lang rækkevidde, den kan dække seks kvadratmeter, og så vejer den i øvrigt halvandet ton.

- For at den kan bruges på byggepladsen, er du nødt til at lave noget, der er meget simpelt. Hvis de apps, du havde på din telefon, var meget svære at bruge og hele tiden krævede support fra Apple eller Google, ville du ødelægge markedet fuldstændig.

Grundlæggende ser Robot at Work sig som leverandør af robotter og partner i teknologien. Virksomhedens murerrobot er udviklet i et partnerskab med platform- og hejsevirksomheden Platform AS.

- Det er ikke os, der ejer murerrobotten, det er Platform AS. De udlejer og opsætter platformslifte, og de kunne se en idé i, at en murerrobot fra os kunne hjælpe dem med noget af det slidsomme arbejde på byggepladsen. Nu tilhører murerrobotten Platform AS, og det er ham, som kommer til at leje den ud og udøve support til murermestrene. På den måde er vi objektive i markedet, fordi vi giver ejerskab videre i byggebranchen, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Annonce

Robotsælgerens udfordringer

Der sker meget inden for udviklingen af robotter til byggeindustrien i disse år. I Odense taler man om robotklynger, samlinger af virksomheder, som alle udvikler teknologier, der skal løse den samme slags problemer: Dygtige håndværkere er i høj kurs, der er ikke nok af dem, og de bliver slidt op alt for tidligt.

- Du kan digitalisere nok så meget, indtil murermesteren står med en tablet og kigger på en realtidsopdateret tegning direkte fra tegnestuen, men når han tager en klat mørtel fra spanden og en mursten i hånden, så er det overhovedet ikke digitalt. Når han får ondt i hånden eller har haft et skænderi med konen, bliver stenen ikke lagt helt så godt, og da opstår de menneskelige fejl, som man afskaffede med indførelsen af robotter i bilindustrien for 30 år siden, siger han.

Ifølge Finn Kirkegaard Christensen bør digitaliseringen af byggeriet først og fremmest begynde der, hvor hænderne arbejder. Det er på byggepladsen, der ikke alene kan effektiviseres og aflastes, men det er også herfra, data om byggeprocessen for alvor kan føde byggeplanlægningen til effektivisering af byggeriet.

- Det er the missing link, siger Finn Kirkegaard Christensen.

- Digitaliseringen sker ikke uden automatisering og robotter, fortsætter han.

Finn Kirkegaard Christensen fortæller, at de fleste potentielle kunder, virksomhedens ansatte taler med, grundlæggende er indstillet på, at fremtidens byggeplads bliver med hjælpende ”hænder” fra robotter.

I sidste ende er de centrale emner økonomi og arbejdsudbud:

- Stort set alle virksomheder i byggebranchen har en meget lille profitmargin på to til tre procent i afkast, og det er ligegyldigt, om de er tre mand eller 40. Der er altså ikke meget, der skal gå galt i et projekt, før de ikke tjener penge. Derfor kan det knibe med villigheden til at investere en halv million i ny teknologi.

Robot at Work sælger lige nu især til velfunderede virksomheder, hvor ledelsen ser på fremskrivninger af byggeaktiviteten og forventer at mangle kvalificerede hænder de kommende 10 år.

- Du kan have en nok så velkørende virksomhed, men kan du ikke få den rette arbejdskraft, er du døende. Derfor begynder vi at mærke en større interesse.

- I dag møder vi oftest håndværkere, som synes, det lyder spændende. Sådan var det ikke for fem år siden. De unge, som i dag uddannes til murer, tømrer og bygningskonstruktør, sidder allerede og tegner i programmer, som kan fodres direkte i vores robot, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ny lov: Din kat skal mærkes, hvis du gerne vil se den igen

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Vi tager lyden fra Danmark med til Amsterdam

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Esbjerg

Rideklubben blev ikke hørt: Rockmusikken kan spille på Vesterlands nye hjemmebane i Rindby

Annonce