Annonce
Kolding

Offer for omfattende graffitihærværk: Det er meningsløst

Knud Erik Juhl kom hjem fra nytårsfest klokken 2 om natten, og da han vågnede 1. januar, var der blevet malet graffiti på hans autocamper. Han har ikke selv været i stand til at fjerne graffitien på hans autocamper. Foto: Casper Vagner Christensen

Politiet har indtil videre fået syv anmeldelser om graffitihærværk i villakvartererne Apotekervænget og Frejasvej. Der er blevet malet på Knud Erik Juhls autocamper, der kalder det planlagt hærværk.

Kolding: Meningsløst. Ren hærværk. Helt uden fornuft.

Disse ord sætter Knud Erik Juhl på bølgen af graffitihærværk, der nytårsnat ramte villakvartererne Apotekervænget og Frejasvej. Hærværket omfatter både biler, campingvogne, autocampere, murværk og garager. Selv et skilt med en af sidevejenes husnumre har fået en omgang. Politiet har fået syv anmeldelser, men de forventer flere, fortalte vagtchef Flemming Lau mandag eftermiddag.

- Hvad skal jeg næsten tænke om det? Det er jo drengestreger. Det er træls, hvis jeg skal sige det på godt jysk, siger Knud Erik Juhl.

Han og konen kom hjem fra nytårsfest ved 2-tiden. På det tidspunkt var der ikke sprayet med graffiti hos hverken familien Juhl eller naboerne. Da Knud Erik Juhl vågnede nytårsmorgen, kunne han dog konstatere, at der havde været graffitimalere på spil. Ukendte gerningsmænd havde malet på bagenden af hans autocamper.

- De er gået efter de hvide biler og overflader. Det er planlagt hærværk. Det er ikke noget, de har gjort impulsivt, for de har jo været ude og skaffe spraydåserne. De er gået fra den ene ende af vejen til den anden og har taget husene et efter et. Vi har ikke set den slags hærværk i ti år, normalt er det her et stille boligområde, siger Knud Erik Juhl.

Annonce

Det her er ud over det normale. Det er helt håbløst, for vi kan ikke gøre noget. Vi har selvfølgelig meldt hærværket til politiet, men hvad kan de gøre? De kan kigge på billeder og se, om de har set symbolerne før, men ellers er de jo også på bar bund

Knud Erik Juhl, offer for graffitihærværk
Også et skilt, der viser, hvilke husnumre der er på en sidevej, har fået en omgang maling. Foto: Casper Vagner Christensen

Graffiti kan fjernes

De fleste bruger den 1. januar på at pleje tømmermænd. Knud Erik Juhl havde dog gang i forskellige former rengøringsmidler og ordentlig mængde knofedt. Alt sammen uden effekt.

- Jeg har prøvet med alt, hvad jeg kan finde. Der er bare intet, der kan fjerne det, fortæller Knud Erik Juhl.

Der er dog hjælp at hente. Hærværket på Apotekervænget og Frejasvej er gået ud over overflader, der består af henholdsvis mursten, lak og glasfiber, og ifølge rengøringsfirmaet Revidan kan spraymalingen sagtens komme af igen.

- Når der er tale om amatører-malere, er det typisk nemt at fjerne graffiti. Det er ofte kun en tynd streg og et enkelt lag maling. Der findes forskellige produkter til de forskellige overflader, der kan fjerne malingen, forklarer Niels Juhl, der har grundlagt Revidan.

Han forsikrer desuden, at graffiti på bildøre kan gå af uden at efterlade yderlig skade.

- Billakken er typisk hærdet, og der findes produkter, der kan fjerne maling uden at gøre skade på lakken, siger Niels Juhl.

Knud Erik Juhls autocamper slap med en smule maling på bagenden. Foto: Casper Vagner Christensen

Ud over normalen

Går man en tur rundt på Apotekervænget og Frejasvej, ser man tydelige spor efter hærværket. Der er blev skrevet "godt nytår" og "fuck dig" på en campingvogn. Det samme står på en garagedør. Andre steder er der ulæselige tegn, og et skilt er malet lilla.

- Det her er ud over det normale. Det er helt håbløst, for vi kan ikke gøre noget. Vi har selvfølgelig meldt hærværket til politiet, men hvad kan de gøre? De kan kigge på billeder og se, om de har set symbolerne før, men ellers er de jo også på bar bund, siger Knud Erik Juhl, der dog kan glæde sig over, at han er en af dem, der er sluppet allerbilligst.

- Der er en campingvogn, der har fået en ordentlig omgang. Jeg regner med, vores forsikring dækker, men det er fortvivlende for dem, der ikke har en forsikring, der dækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Østergade skal være mere grøn

Vejen

Vi kan næsten ikke komme af med vandet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce