Annonce
Vejen

Og så var der fest

Kristi Himmelfartsdag 1945, torsdag den 10. maj, blev Esther Fintholm - datter af murermester i Vejen Julius Hansen Flintholm - gift med landmand Hans Clausen i Vejen Kirke. Samme dag ankom de engelske befrielsestropper til byen og fem officerer blev budt med til bryllupsfesten. Foto: Axel Kjær

Frihedskæmperen Axel Kjærs fotoalbum, som befinder sig hos sønnen Jens i Nordnorge, fortæller historien om Kristi Himmelfartsdag 1945 - dagen hvor engelske soldater endelig kom til Vejen, hvor der var bryllup.

Annonce

VEJEN: Findes der en mere bevægende tid i Danmarkshistorien end de euforiske maj-dage 1945, hvor krigen sluttede, hvor Montgomerys tropper ankom og befriede nationen, hvor tyskerne blev sendt hjem, hvor landsforræderne blev sat bag lås og slå, og hvor der var bryllup i Vejen?

Næppe!

Frihedskæmperen Axel Kjær var både deltager og iagttager. Han havde under krigen henrettet et ukendt antal stikkere og deltaget i jernbanesabotage. Han havde sit kamera med og tog bl.a. en serie billeder den 10. maj, hvor englænderne endelig kom til Vejen. De fem officerer i en stor personbil løb lige ind i en bryllupsfest hos murermester Flintholm i Skolegade og blev trakteret med et glas.

Folkebladets mand på pletten havde hele historien i avisen dagen efter. Om hvordan mange havde ventet i flere timer på englænderne, men til sidst var gået hjem til aftensmaden. Selvfølgelig var det lige på den tid, befrierne ankom og blev modtaget med åbne arme af brudeparret. Senere blev officererne budt velkommen af en folkemængde på pladsen foran Hansens Hotel.

Kender nogle læsere de nærmere enkeltheder hører avisen gerne fra vedkommende.

Retsopgøret

I foråret 2016 bragte JydskeVestkysten en række artikler om retsopgøret i den nuværende Vejen Kommune efter befrielsen i maj 1945. Nye oplysninger har ført til nye artikler, som er bragt gennem de seneste uger.

Folkebladet fredag den 11. maj 1945
Glade Vejen-borgere på pladsen foran Hansens Hotel. Foto: Axel Kjær
De fem englændere, som befriede Vejen den 10. maj 1945, gav byens ungdom et lift i hovedgaden. Foto: Axel Kjær
Østergade 33 i Vejen. Foto: Axel Kjær
Borgere samlet på pladsen foran Hansens Hotel i Vejen for at byde englænderne velkommen den 10. maj 1945. Foto: Axel Kjær
Den 27. februar 1945 sprængte frihedskæmpere jernbanebroen vest for Vejen . Foto: Axel Kjær
Særlig sag - logo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Underretninger om belastede børn fortsætter på rekordhøjt niveau: Ekspert savner viden bag tallene

Annonce