Annonce
Billund

Også for børn: Valg på bibliotekerne

Om det bliver Karmaboy, Nomerne, Sallys far eller Vildheks, der løber med sejren offentliggøres efter 5. juni. PR-foto
Børnebibliotekerne inviterer til Børnevalg 2019 sideløbende med folketingsvalget for at styrke børnenes forståelse og lyst til at deltage i demokratiet.

Billund/Grindsted: Sammen med landets børnebiblioteker er Magion Biblioteket og Billund Bibliotek klar med Børnevalg 2019. Fra mandag 20. maj til og med tirsdag 4. juni kan børnehavebørn, førskole –og indskolingsbørn afgive deres stemme på et af bibliotekerne.

I år er der helt nye navne på listen, som samlet udgør et stærkt felt med en bred afspejling af børnenes favoritter. Børnene kender nemlig kandidaterne særdeles godt, for det er figurer fra børnebøgerne, der er på børnenes stemmeseddel.

- Flere af vores nye kandidater har solid institutions- og livserfaring. Andre er superstærke på venskaber, familiehygge og børneliv, så det bliver særdeles spændende at følge børnevalget i år, fortæller Camilla Duvald, børnebibliotekar ved Ballerup Bibliotekerne og koordinator for Børnevalget 2019 i en pressemeddelelse.

Ved Børnevalget i 2017 vandt Villads fra Valby en overbevisende sejr med hele 4260 personlige stemmer og på valgsproget: "Ja til slik".

Annonce

Tidlig demokratisk dannelse

Danmarks Biblioteksforening står bag valget for børn, som er et skridt på vejen til børnenes demokratiske dannelse. Et valg kan være ret diffust for førskole- og indskolingsbørn, og med børnevalget bliver det gjort meget konkret.

- Vi vil give børnene en umiddelbar forståelse af, hvad demokrati og valgdeltagelse går ud på. Børnene får en stemmeseddel med kandidaterne, og så kan de kigge på alle valgplakaterne med kandidaternes slogans som for eksempel "Ja til at passe på hinanden" eller "Nej til stress om morgenen". Og så skal børnene ellers ind i deres egen stemmeboks og sætte kryds ved deres favorit, siger Camilla Duvald.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce