Annonce
Leder

Også løndumping på vejene skal stoppes

Annonce

Vi skal ikke acceptere løndumping i Danmark. Underbetaling må forhindres af hensyn til de mennesker, der bliver udnyttet. Men endnu vigtigere er det samlede, samfundsmæssige perspektiv. Det store flertal af ordentlige virksomheder kan ikke konkurrere med arbejdsgivere, der ikke holder sig til det danske arbejdsmarkeds spilleregler. Dermed kommer vores egne arbejdspladser i fare, og den danske model med aftaler om løn- og arbejdsvilkår mellem arbejdsmarkedets parter er truet.

Danske regler skal ikke kun gælde for eksempel på byggepladserne. Også på vejene må der være ens vilkår og fair konkurrence. Derfor er det overordentlig glædeligt, at EU-parlamentet med års forsinkelse endelig har vedtaget en vejpakke, der blandt meget andet sikrer, at chauffører uanset nationalitet skal have dansk løn, når de er undervejs her til lands.

Generelt er det en uskik, når politikere blander sig i reguleringen af arbejdsmarkedet. Det har arbejdsgivernes og de ansattes repræsentanter langt mere forstand på. Men i dette tilfælde er det nødvendigt med nye og fælles regler i Europa.


Den hidtidige regulering har været for hullet, og vognmænd med flosset moral har formået at udnytte det.


Den hidtidige regulering har været for hullet, og vognmænd med flosset moral har formået at udnytte det. Ved at etablere selskaber i Østeuropa har disse firmaer kunnet hyre for eksempel rumænske chauffører til i vidt omfang at køre i Danmark på rumænske vilkår. Som bekendt har der også lokalt været endnu værre eksempler, når chauffører er blevet hentet ind fra tredjelande, hvorefter de er blevet udsat for groteske løn- og arbejdsvilkår.

Det er uacceptabelt for disse chauffører, men også for danske vognmænd, der viser samfundssind og anstændighed, når de ikke blot overholder lovens bogstav, men også dens ånd.

Mellem 2004 og 2018 blev den såkaldte cabotagekørsel med udenlandske chauffører og lastbiler fordoblet i Danmark. Det har skadet transportbranchen, destrueret danske arbejdspladser og gjort udenlandske chauffører til ofre. Med vejpakken er det forhåbentlig snart fortid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce