Annonce
forside

Også strøm i stikkontakten ved vindstille

Læserbrev: - Gid landets beslutningstagere ville indse, at vort fremtidige energiforbrug ikke kan dækkes af vejrafhængig (sporadisk) energiforsyning. Sådan skrev Kirsten og Kjeld Freudendahl forleden i avisen.

Den sande fortælling om det fremtidige danske energiforbrug er dog en ganske anden, end den Kirsten og Kjeld Freudendahl fremstiller. Godt nok kan vindenergi ikke levere al den energi, vi har brug for i Danmark, men vindenergi kan levere en stor del af den.

Faktisk er vi i fuld gang med at skabe det vedvarende energisystem, som Folketinget har besluttet skal gøre os uafhængig af kul, olie og gas. I det fossilfri energisystem vil en række forskellige vedvarende energikilder som sol, vind, biomasse, geotermi, spildvarme, udlandsforbindelser, energilagring i fjernvarme, etc. supplere hinanden i et stort sammenhængende energisystem. Et system, som uanset vejret, vil sikre os energi i tilstrækkelige mængder, når der er behov for det - også når det er vindstille.

Til beroligelse kan jeg fortælle, at det faktisk går rigtigt godt herhjemme med at udvikle det energisystem, der skal føre os fra fossil til vedvarende energi. Trods verdens højeste andel af vind i elsystemet - næsten 50 procent - så har vi strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden. Så sent som i september i år blev Danmark kåret som europamester i forsyningssikkerhed. Vi er ganske enkelt det land ud af EU's 28 lande, der gennem de sidste fem år har haft færrest huller i strømmen.

Der er derfor ingen modsætning mellem en fortsat udbygning af vindenergi i Danmark og sikkerhed for, at der næsten altid er strøm i stikkontakten. Tværtimod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce