Annonce
forside

Også strøm i stikkontakten ved vindstille

Læserbrev: - Gid landets beslutningstagere ville indse, at vort fremtidige energiforbrug ikke kan dækkes af vejrafhængig (sporadisk) energiforsyning. Sådan skrev Kirsten og Kjeld Freudendahl forleden i avisen.

Den sande fortælling om det fremtidige danske energiforbrug er dog en ganske anden, end den Kirsten og Kjeld Freudendahl fremstiller. Godt nok kan vindenergi ikke levere al den energi, vi har brug for i Danmark, men vindenergi kan levere en stor del af den.

Faktisk er vi i fuld gang med at skabe det vedvarende energisystem, som Folketinget har besluttet skal gøre os uafhængig af kul, olie og gas. I det fossilfri energisystem vil en række forskellige vedvarende energikilder som sol, vind, biomasse, geotermi, spildvarme, udlandsforbindelser, energilagring i fjernvarme, etc. supplere hinanden i et stort sammenhængende energisystem. Et system, som uanset vejret, vil sikre os energi i tilstrækkelige mængder, når der er behov for det - også når det er vindstille.

Til beroligelse kan jeg fortælle, at det faktisk går rigtigt godt herhjemme med at udvikle det energisystem, der skal føre os fra fossil til vedvarende energi. Trods verdens højeste andel af vind i elsystemet - næsten 50 procent - så har vi strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden. Så sent som i september i år blev Danmark kåret som europamester i forsyningssikkerhed. Vi er ganske enkelt det land ud af EU's 28 lande, der gennem de sidste fem år har haft færrest huller i strømmen.

Der er derfor ingen modsætning mellem en fortsat udbygning af vindenergi i Danmark og sikkerhed for, at der næsten altid er strøm i stikkontakten. Tværtimod.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce