Annonce
Navne

Oliepioner har rundet de 80

Henning G. Kruse er fyldt 80 år, men fejringen er udskudt til senere. Foto: Annett Bruhn
Henning G. Kruse, en af Esbjergs absolutte oliepionerer, har rundet 80 år, men fejringen af dagen må vente og falder formentlig sammen med færdiggørelsen af en central plads i Esbjerg bærende hans navn.

Det er ingen tilfældighed, at Esbjerg Byråd har vedtaget, at pladsen foran det utzonske Musikhuset Esbjerg skal bære fødselarens navn. Han er blandt de danskere, som først og bedst har formået at omsætte Nordsøens olie- og gasaktivitet til dansk beskæftigelse – ikke mindst i den sydvestjyske havneby. Søndag rundede Henning Kruse 80, men fejringen af dagen er indtil videre udsat.

Henning G. Kruse kaldes ”Mr. Offshore” på grund af et fremsyn, der har rakt videre end til etableringen af Esbjerg Oilfield Services A/S (EOS) i 1980 og året efter stiftelsen af ESVAGT A/S (Esbjerg Vagtskibsselskab) – her sammen med forhenværende fiskeriminister Kent Kirk og forhenværende fiskeskipper Ole Andersen.

Kruse investerede også i DENERCO K/S (privatejet modstykke til det statslige DONG), mens desuden lokale firmaer som Esbjerg Oiltool A/S samt service/supplyvirksomhederne Westcoast Offshore Base A/S (WOB) og Esbjerg Offshore Base K/S (EOB) også havde ham som medstifter.

I sin selvbiografi fra 2015, ”Mellem himmel og hav”, fortæller Kruse om sin opvækst i fødebyen Skovlund mellem Grindsted og Varde, at han fra barnsben følte sig overbevist om, at han nok skulle klare sig godt i tilværelsen; efter 7. klasse i ”den stråtækte” fik han uddannelse i søværnet og på Fanø Navigationsskole. Herefter stak han i 1960 til søs som styrmand rederiet A. P. Møller, der i 1972 udlånte ham til Gulf Oil, som dengang var operatør for Dansk Undergrunds Consortium (DUC.) Her blev han i 1974 basesupervisor og fortsatte på denne post, da APM i 1975 selv overtog operatørrollen for DUC.

Da kruse i 1979 kvittede APM for at starte egen virksomhed, EOS, havde DUC`s kulbrinteproduktion siden 1972 fundet sted fra Danmarks første kommercielle oliefund i Nordsøen, Dan. Nu skulle et nyt felt, Gorm, udbygges, og EOS vandt her sammen med det norsk/britiske Fred. Olsen/AOC International kontrakten på hook-up (det vil sige samling af platforme og moduler offshore, red.).

EOS nåede hurtigt op 700 medarbejdere, og da dette joint venture i 1982 fik tildelt en næsten identisk opgave på DUC`s Tyra-gasfelter, rundede antallet af beskæftigede 1.000 med det tidligere kutterværft Esmadan som base.

Sådan fortsatte det med EOS blandt de foretrukne leverandører til ikke alene APM/Mærsk og DUC, men efterhånden også andre olieselskaber og operatører – blandt andre DONG/Statoil og Amerada Hess. Igennem 25 år var EOS involveret i udbygningerne af stort set alle danske olie/gas-felter plus et par stykker i udlandet. Væsentlig årsag til denne succes var Kruses prioritering af personale før profit – medarbejderne var den vigtigste kapital.

Trods offshoreindustriens velkende bølgeeffekt kunne olieselskaberne føle sig sikre på, at EOS med kvalificerede medarbejdere altid var i stand til at levere til tiden. Selv i tider med smalhals sørgede Kruse for at holde fast i sine bedste folk, blandt andet ved at lade dem bygge skibe og færger – i alt 16 nybygninger blev det til.

Da EOS i 2006 stod foran nye internationale udfordringer skulle Henning G. Kruse træffe et valg. Børnene Lars og Marianne søgte andre muligheder i dansk erhvervsliv, mens han selv i en alder af 66 år fandt tiden inde til at geare ned. Heldigvis var den gode lokale samarbejdspartner, Semco Maritime A/S, i stand til at købe og videreudvikle virksomheden. Samme år kunne Kruse ligeledes score en pæn gevinst, da Denerco blev solgt til det norske selskab Altinex ASA (Noreco.)

Esvagt, der siden 1998 havde haft Mærsk som hovedaktionær, men stadig med de oprindelige tre stiftere som mindretalsaktionærer, blev i 2015 solgt til det britiske investeringsselskab 3i Capital og den australske kapitalfond AMP Capital.

Kruse fortsatte samarbejdet med Kirk og Andersen i Ese Holding A/S, der havde ejerskab i en håndfuld lokale virksomheder, men da de for et par år siden splittede op, besluttede han at konsolidere sine ejerandele ind i selskabet Henning G. Kruse Holding A/S. I 2016 stiftede han desuden sammen med sine børn en almen velgørende fond, Henning G. Kruses Fond, men en grundkapital på 50 millikoner kroner.

Henning G. Kruse er som finsk konsul tildelt Finlands Lejons Orden: Riddartechnet av 1. klass.

Han er hædret med en stribe lokale priser, DA`s rose for bemærkelsesværdig indsats og optaget på European Entrepreneurs Dynamic top 500-liste.

Fødselsdagen markeres - som nævnt indledningsvis – på et senere tidspunkt og kunne meget vel falde sammen med indvielsen af pladsen foran musikhuset.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Esbjerg

Sydvestjysk Sygehus ansætter ny klinisk lektor i mave- og tarmkirurgi

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce