Annonce
Esbjerg

Olieplatform i Nordsøen rystet af jordskælv

Et mindre jordskælv rystede tirsdag en olieplatform i Nordsøen, drevet af det franske olieselskab Total. Foto: Total
Jordskælv ramte et område på britisk sokkel i Nordsøen kort efter kl. 14.30 tirsdag - og blev registreret af flere arbejdere på en olieplatform, drevet af franske Total.

Esbjerg: Et mindre jordskælv rystede tirsdag en olieplatform i Nordsøen, drevet af det franske olieselskab Total.

Det har flere internationale medier i oliebranchen meddelt.

Ifølge De Britiske Geologiske Undersøgelser (BGS) blev der registreret en rystelse svarende til 4,2 på Richter-skalaen cirka 240 kilometer øst for Aberdeen tirsdag eftermiddag.

Flere oliearbejdere på Totals Elgin-platform har oplyst til BGS, at man oplevede en følelse af "moderat rysten", og BGS meddelte på Twitter:

"Vi har modtaget en rapport fra Elgin-Franklin offshore-felt om, at denne begivenhed blev registreret af flere mennesker på PUQ offshore-olieplatform.

Rystelsen blev optaget i en dybde på 10 kilometer.

Seismolog David Galloway, BGS har sagt til til netmediet EnergyVoice, at jordskælvet langt fra var kraftigt nok til at foretage ødelæggelser, og han har desuden oplyst, at der hvert år sker omkring 25-30 jordskælv i Nordsøen.

Annonce
Her ligger Totals Elgin-platfor, Kort: Total

Bygget til jordskælv

En anden seismolog Amy Gilligan fra Universitet i Aberdeen har dog også til mediet oplyst, at jordskælvet var en af de større, som er registreret i de seneste 30 år. Hun oplyser desuden, at olieinstallationer i Nordsøen er bygget til at kunne klare rystelserne.

I september 2010 blev der registreret et jordskælv, der målte 3,5 på Richter-skalaen i den såkaldte Central Graben-området i Nordsøen tæt på, hvor tirsdagens rystelse ramte.

Og i maj 2001 blev der mærket en rystelse på 4,2 på en olieplatform i Ekofisk-feltet på norsk sokkel tæt på den danske olie- og gasproduktion.

Sidste år ramte et jordskælv Holstebro-området. Forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) målte dengang styrken til 3,5 på Richterskalaen. I den forbindelse blev det også nævnt, at de fleste danske jordskælv finder sted i Kattegat og netop Nordsøen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce