Annonce
Billund

Oliver fra Billund er ramt af 24-årsreglen: - Vi er ambitiøse og vil yde, men vi må ikke

22-årige Oliver Rask Schmahl kan ikke få lov at bo i Danmark med sin 22-årige canadiske kone - de vil ellers gerne begge arbejde og bidrage til Danmark. Foto: André Thorup
Oliver Rask Schmahl fra Billund kæmper for at kunne bo og leve sammen med sin 22-årige hustru fra Canada i Danmark. De er ambitiøse, vil studere og bidrage, men regler beregnet på en helt anden målgruppe, sætter deres liv på standby.

Billund: Oliver Rask Schmahl og hans hustru, canadiske Taejha O'Hearn er 22 år og har netop fejret deres et års bryllupsdag. Fordi de er rigtigt glade for hinanden.

De mødte hinanden for tre år siden i Italien. Her deltog de begge i en camp for unge arrangeret af den lokale Lions Club. På det tidspunkt gik Oliver Rask Schmahl stadig på gymnasiet, men de to holdt sammen og rejste siden rundt sammen i Europa og Sydøstasien.

Da de kom hjem til Danmark og ønskede at begynde på et hverdagsliv sammen, begyndte problemerne dog straks at melde sig. De gik nemlig lige ind i en mur af regler. Regler om familiesammenføring, 24-årsreglen og integrationskrav.

I februar i år fik Taejha O'Hearn afslag på opholdstilladelse og fik syv dage til at forlade landet - mens Oliver Rask Schmahl var i gang med sine første eksaminer på sit Computer Science-studie på Aarhus Universitet.

Parret valgte at indgive en klage på afgørelsen, hvilket har forlænget opholdet for Taejha O'Hearn.

Annonce
Jeg tror, at mange danskere slet ikke er klar over, hvor vanskeligt det er at få sin ægtefælle til Danmark som almindelig dansk statsborger. Når vi forklarer sagsforløbet til andre, er folk målløse.

Oliver Rask Schmahl

EU-borgere må godt

Nu står parret dog igen i en situation, hvor de kan få svar retur hvert øjeblik det skal være.

- Det kan vi fra nu af og nok helt frem til februar. Det er meget usikkert, siger Oliver Rask Schmahl.

De to har også forsøgt at flytte til et andet EU-land. Sidste år forsøgte de i marts at flytte til Scotland for at bo og arbejde. Her blev de til juli, hvor de måtte opgive, da de ikke kunne finde arbejde.

- Vi er meget forundrede over, at EU-borgere fra Rumænien, Tyskland og Frankrig kan tage deres 3. landsægtefæller med til Danmark og bo her uden problemer, mens jeg som dansk statsborger ikke kan, siger Oliver Rask Schmahl, der, som han ser det, ville få bedre forhold, hvis han opgav sit danske statsborgerskab og flyttede til Tyskland og søgte tysk statsborgerskab.

- Så ville vi fint kunne få lov at bo her, siger han.

Vi vil noget i livet

Parrets næste skridt er at forsøge at få et studievisum til Taejha O'Hearn, hvis hun optages på en videregående uddannelse. Hun afventer i øjeblikket svar fra flere internationale linjer - og uddannelsen betaler de selv for.

Får hun afslag på det, må hun rejse tilbage til Canada, og så vil Oliver Rask Schmahl overveje at stoppe sit IT-studie og rejse ud af landet.

- Vi er tætte. Vi er hinandens bedste venner, og i de seneste to et halvt år har vi været sammen uafbrudt, 24-7. Hun må intet foretage sig i Danmark, som det er nu, ikke læse dansk eller foretage sit noget frivilligt, siger Oliver Rask Schmahl, der beskriver deres situation som en sindssygt vanskelig.

- Det her slider rigtig meget på os. Man kan kun sidde og vente, indtil der kommer en dom. Det er blevet en kæmpe frustration og kan udløse angsttilfælde hjemme i ens egen stue, siger Oliver Rask Schmahl, der ikke har planer om at opgive deres foretagende.

- Vi har et fantastisk ægteskab og nyder hinanden. Hvorfor skulle vi ikke satse på det, men vi har da talt om, at hvis vi kan stå det her igennem, så vil vi kunne klare alt og blive sammen til vi bliver 80.

Til daglig bor de i Aarhus, Oliver og hans canadiske kone, men de er også tit i Billund, hvor Oliver er førdt og opvokset og har sin familie. Foto: André Thorup

Mange dages arbejde

Uden Oliver Rask Schmahls forældres støtte og hjælp havde det set sort ud for de to unge. De har hjulpet med research, med at sætte sig ind i reglerne og kontakten til Siri - Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

- Det fylder i perioder mere end en dags arbejde om ugen og på trods af et massivt arbejde for at gøre alt efter bogen, så får man den opfattelse, at det har den modsatte effekt, siger Oliver Rask Schmahl.

Men hvorfor ikke bare vente og se tiden an, til de bliver 24 år og kan søge efter reglerne?

- Det er nu, vi er unge. Det er den bedste tid i vores liv. Vi har ikke brug for at vente og afbryde studie for at rejse til et andet land. Vi er ambitiøse og vil noget i livet. Vi vil gerne yde, læse, betale skat og besætte gode jobs her - så hvorfor udskyde tingene?

Kærlighed udenfor EU er forbudt. Det har været Oliver Rask Schmals oplevelse af det danske udlændingesystem. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce