Annonce
Aabenraa

Om 13 måneder er det slut: Deponi er lige til lossepladsen

Aabenraa Kommunes losseplads på Flensborgvej til deponi af affaldstyper, der ikke kan genanvendes eller forbrændes, kan ikke bruges efter 1. januar 2023. Derfor skal der findes et alternativ. Foto: André Thorup
Aabenraa Kommune kan blive nødt til at håbe på, at andre kommuner vil tage skraldet, når lossepladsen til deponiaffald ikke længere kan bruges efter 1. januar 2023.

Aabenraa: Sidste år blev der indleveret 5.025.600 kilo affald til deponi på Aabenraa Kommunes losseplads på Flensborgvej, men fra 1. januar 2023 er det slut. Derefter skal affaldet – typer, som ikke kan genanvendes eller forbrændes – afleveres på en ny adresse.

Men hvilken? Kommunen kan ikke nå at etablere en ny losseplads til deponi inden da, og Arwos mener ikke, det er en mulighed at få dispensation til at bruge den nuværende plads. Samtidig er det en kommunal forpligtelse at stille et deponi til rådighed.

- Min holdning er, at man i første omgang skal lægge op til samarbejde med andre kommuner, siger Kurt Andresen (SP), som er næstformand i teknik- og miljøudvalget.

Annonce

Og selvom socialdemokraten Egon Madsen endnu ikke helt har gjort sin stilling op inden udvalgsmødet onsdag, så hælder han samme vej som SP.

- Vi skal selvfølgelig finde en løsning, og kan vi få et samarbejde med Sønderborg, vil det være fint. Jeg ved ikke, om det rent miljømæssigt vil være fint med Esbjerg, lyder det fra Egon Madsen.

Syd eller vest

Der er ifølge forvaltningen nemlig to muligheder i spil. Enten kan man forsøge at koble sig på Sønderborg Kommunes deponi, eller også kan man forsøge at blive en del af Deponi Syd I/S, som er et samarbejde mellem Billund, Esbjerg, Kolding, Haderslev, Vejen og Vejle kommuner, der har et Esbjerg-administreret deponi i Måde ved Esbjerg.

- Kan vi ikke selv etablere en løsning, hælder jeg nok til, at vi søger et samarbejde med Sønderborg for miljøets skyld, så vi ikke skal køre så langt, siger Arne Leyh Petersen (DF), som er formand for teknik- og miljøudvalget.

- Mængden af deponiaffald er meget faldende, og derfor giver det mening at gå sammen med andre kommuner om en løsning. Det er for dyrt selv at lave en ny plads og at skulle håndtere den, synes udvalgskollega Jan Riber Jakobsen (K), der mener, det vil være nærliggende at tale med Sønderborg Kommune først.

Sønderborg Kommune henholder sig til, at man endnu ikke har modtaget en henvendelse fra Aabenraa Kommune, og derfor ikke har en holdning til sagen.

- Kommunen vil selvsagt behandle spørgsmålet, såfremt det måtte komme til os, siger Bjarke Eriksen, der er direktør for teknik- og miljøforvaltningen.

Annonce

Seks skal tage stilling

Hos Deponi Syd kender man allerede til udfordringen i Aabenraa, fordi der på forvaltningsplan er udvist interesse.

- Deponi Syd er ejet af seks kommuner, der har lavet en ejerstrategi, som betyder, at man ikke for nærværende har øjnene rettet mod flere deltagere, men det betyder ikke, at man ikke vil have det. Det vil kræve en henvendelse, som bestyrelsen så kan spørge ejerkommunerne til, siger Per Bødker Andersen (S), der er formand for Deponi Syd I/S og repræsenterer Kolding Kommune.

Og plads vil i givet fald ikke blive en flaskehals, oplyser Per Bødker Andersen, fordi Deponi Syd oprindeligt var tænkt som et vestfynsk og syd- og sønderjysk deponiselskab. Derfor fik Aabenraa Kommune også en henvendelse i sin tid.

- Der er penge i at gøre det her i fællesskab, understreger han.

Hvis det ender med en løsning, hvor Aabenraa Kommune indgår i et samarbejde med Sønderborg Kommune eller Deponi Syd, så kan det have økonomiske konsekvenser, fordi affaldet så skal fragtes længere væk. En udgift, som både vil ramme Aabenraa Kommune og virksomhederne.

Mængden af deponiaffald er meget faldende, og derfor giver det mening at gå sammen med andre kommuner om en løsning.

Jan Riber Jakobsen (K), medlem af teknik- og miljøudvalget

Indleverede mængder i 2020 (i kilo)

  • Deponi fra genbrugspladser: 773.880
  • Forurenet bygningsaffald til deponi fra erhverv: 678.780
  • Asbestholdigt affald til deponi fra genbrugspladser: 1.102.100
  • Asbestholdigt affald til deponi fra erhverv: 700.860
  • Deponi fra erhverv: 1.769.980
  • I alt: 5.025.600
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Seniorer håber på velvilje hos nyt flertal: De ønsker sig et bofællesskab på skolens grund

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce