Annonce
Sydjylland

Om en uge kan de første krydse grænsen: Stor aftale om rejserestriktioner er på plads

Sent tirsdag aften indgik ni ud at Folketingets ti partier en aftale om gradvise lempelser af rejserestriktionerne. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Tirsdag aften blev folketingets partier enige om en aftale, som gradvist åbner Danmarks grænser. De første lempelser træder i kraft allerede onsdag i næste uge, hvor blandt andet listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i landet, udvides.

Politik: Det var en yderst skuffet rejsebranche, som i marts kunne følge med i den genåbningsaftale, som ni ud af ti af Folketingets partier kunne præsentere. Der var nemlig ikke levnet mange ord i aftalen til lempelser af rejserestriktionerne, og i stedet indkaldte regeringen folketingets partier til nye forhandlinger om netop dette område efter påske.

Sent tirsdag aften mundede disse forhandlinger ud i en aftale om en plan for, hvordan rejserestriktionerne skal lempes i den kommende tid både for danskere, som ønsker at rejse ud af landet, og for udlændinge som ønsker at rejse ind.

Og allerede om en uge, onsdag den 21. april, træder de første lempelser i kraft, når blandt andet listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i Danmark, udvides.

Annonce

Det gør den blandt andet, så udlændinge, som har ejendom i Danmark som for eksempel et sommerhus eller en lystbåd, kan rejse ind i landet, ligesom det samme bliver muligt for udlændinge, som skal på efterskole- eller højskoleophold, være au pair, til jobsamtale, i uddannelsespraktik, eller er fastligger på en campingplads.

Fase to 1. maj

Aftalen er udformet som en plan, hvor der gradvist lempes mere og mere for restriktionerne, og næste fase efter den 21. april træder i kraft den 1. maj, hvor det bliver muligt for færdigvaccinerede udlændinge og danskere at rejse til Danmark uden at skulle isolere og teste sig. Det vil dog ikke gælde for borgere fra lande, hvor smitten vurderes til alvorsgraden "rød".

Partierne er også blevet enige om at anvende en såkaldt differentieret risikovurdering, der baseres på smittesituationen i et givent land. Det betyder, når fase tre at lempelserne iværksættes den 14. maj, at borgere fra lande, hvor smitten vurderes til alvorsgraden "gul" og "orange", kan rejse til Danmark uden et krav om et anerkendelsesværdigt formål. For borgere, som rejser til Danmark fra et gult land, vil der heller ikke være krav om isolation efter denne dato.

I slutningen af juni forventes der at blive implementeret et EU-coronapas, som vil gøre det muligt at holde sommerferie i et EU-land, hvis man er blevet vaccineret, er testet negativ eller er tidligere smittet.

Annonce

V tilfredse

Det lokalvalgte folketingsmedlem Ulla Tørnæs, som har deltaget i forhandlingerne for Venstre, er tilfreds med det præg, partiet har fået sat på aftalen.

- Vi har kæmpet for at sikre turistbranchens mulighed for bare tilnærmelsesvist at få andel i de turistkroner, der bliver brugt. Det handler om at sikre, at det tyske marked ikke forsvinder - at de tyske turister kan komme til Danmark og ikke rejser til andre steder i Europa, der er mere åbne. Det håber vi, at vi med aftalen her er med til at skabe mulighed for, siger Ulla Tørnæs.

Med i aftalen er udover regeringen og Venstre også Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet, og det er dermed kun Nye Borgerlige, som står uden for aftalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce