Annonce
Aabenraa

Om et år er det slut: Frygt for grundvandet lukker losseplads

Lossepladsen i Sdr. Hostrup huser blandt andet det forviste kunstværk Telemuren. Den udgør dog næppe en risiko for grundvandet. Foto: Lene Esthave
Miljøstyrelsen har besluttet, at Aabenraa Kommunes losseplads til erhvervsaffald skal lukke. Det skyldes, at der er en risiko for, at den kan forurene grundvandet. Kommunen stiller økonomisk garanti, så pladsen lukkes efter alle forskrifter.

AABENRAA: Gammelt byggeaffald og andre ting og sager, som erhvervslivet skal af med, kan indtil udgangen af 2022 fortsat afleveres på kommunens losseplads i Sdr. Hostrup, som drives af Arwos.

Men om et år er det slut. Miljøstyrelsen har nemlig besluttet, at alle lossepladser, der ikke ligger ud til kysterne, skal lukke.

Det lyder måske ikke umiddelbart helt logisk, men der er en forklaring.

Annonce

- Alle lossepladser inde i landet skal lukkes, fordi der er en risiko for, at giftige stoffer kan sive ned og forurene grundvandet, fortæller Ole Stokholm Lauridsen, der er teamleder i Aabenraa Kommunes miljøafdeling.

- Den samme risiko menes ikke at være der, hvis lossepladsen ligger ude ved vandet, tilføjer han.

Når pladsen i Sdr. Hostrup er lukket, skal erhvervsfolk i Aabenraa Kommune køre lidt længere, når de skal af med affaldet. Kommunen undersøger nemlig mulighederne for at samarbejde med andre kommuner om et deponi for erhvervsaffald.

- Det giver god mening, for der vil komme mindre og mindre farligt affald i fremtiden, forklarer Ditte Lundgaard Jakobsen, direktør i teknisk forvaltning.

Genbrug

- Erhvervsaffaldet bliver efterhånden i høj grad genanvendt. For eksempel bliver mure renset for maling og tungmetaller, inden bygninger rives ned, for så kan man genanvende murstenene, forklarer Ole Stokholm Lauridsen.

Kommunen må dog ikke bare forlade lossepladsen i Sdr. Hostrup og lade affaldet ligge. Den skal nedlukkes og efterbehandles på behørig vis. Derfor var sagen på dagsordenen, da kommunens nye bæredygtighedsudvalg onsdag holdt sit første møde med formand Erik Uldall Hansen (S) for bordenden.

Kommunens deponi for erhvervsaffald i Sdr. Hostrup skal lukke om et år. Arkivfoto: André Thorup

Prisen for at nedlukke og efterbehandle lossepladsen er beregnet til at løbe op i 24,7 millioner kroner. Det kunne umiddelbart lyde som noget, der kan få panderynkerne frem hos enhver politiker.

Annonce

Garanti

Det nye udvalg, som blandt andet har ansvaret for miljø, kan dog tage det roligt. En del af de penge, som erhvervslivet gennem årene har betalt for at komme af med affaldet i Sdr. Hostrup, er nemlig blevet afsat til at nedlukke og efterbehandle lossepladsen.

Der er med andre ord en vis opsparing til formålet. Den er dog ikke helt stor nok, for det var oprindeligt planlagt, at lossepladsen skulle have en noget længere levetid. Faktisk mangler der 16 millioner kroner.

På mødet i udvalget for bæredygtig udvikling skulle politikerne derfor nikke ja til, at kommunen over for Miljøstyrelsen vil garantere for dette beløb.

Pengene hentes hjem på den måde, at erhvervsdrivende skal betale lidt ekstra over de næste mange år for at komme af med affaldet på det nye deponi, som Aabenraa vil drive sammen med en af nabokommunerne.

Erhvervsaffaldet bliver efterhånden i høj grad genanvendt. For eksempel bliver mure renset for maling og tungmetaller, inden bygninger rives ned.

Ole Stokholm Lauridsen, teamleder Aabenraa Kommune
Annonce
Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Nordtyskland

Vaccine er slet ikke godkendt til småbørn: Alligevel giver tysk læge også de yngste under fem år prik mod corona

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Løvkvist: Messerschmidt har droppet politikeren og er sprunget direkte til statsmandsrollen

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Tillid er en formands vigtigste kapital

EfB

Se EfB-videoanalysen: Strunck og Holten stod stærkt i billedet, men ellers var det generelt en tynd kop te

Annonce