Annonce
Esbjerg

Om godt et halvt år går den vilde start på skolerne: Så langt er planlægningen af frihedsforsøg

Om godt et halvt år starter det nye skoleår, hvor Esbjerg Kommune som en af to kommuner i landet har fået muligheden for at sætte skolerne fri for regler og faste rammer. Planlægningen af forsøget er godt igang, men kommunen har travlt, hvis den skal overholde deadline. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Når det nye skoleår om godt syv måneder begynder, bliver det også startskuddet til det store frihedsforsøg, hvor skolerne på regeringens ordre sættes fri for bureaukrati, regler og krav. Både på rådhuset og skolerne arbejder man derfor lige nu på livet løs for at finde ud af, hvad det skal indebære, at man starter forfra på skoleområdet. Børnenes ønsker er både opfindsomme og farverige.

Esbjerg: Da det store frihedsforsøg, der blandt andet sætter skolerne i Esbjerg Kommune fri for regler og krav, i begyndelsen af oktober blev præsenteret af statsministeren ved folketingets åbning, vakte det jubel blandt lokale politikere, embedsmænd og skolelærere.

Ord som ”spændende”, ”det er stort” og ”taknemmelighed” blev brugt om muligheden for at forme kommunens skoler på en ny måde, men hidtil har der været en hel del usikkerhed om, hvad forsøget præcis kommer til at indebære, og hvad det egentlig vil sige at blive sat fri for bureaukrati og faste rammer.

Den usikkerhed er det endnu, men når Børn og Familieudvalget tirsdag mødes med skoleledere fra hele kommunen, markerer det i høj grad begyndelsen på et intensivt og interessant halvår, hvor planlægningen af forsøget for alvor skal tage form.

Annonce

Status

Her får forvaltningen og politikerne på skoleområdet nemlig en status på, hvor langt man er kommet på skolerne med at indsamle idéer, ønsker og drømme til og om, hvad en helt ny skole skal kunne bidrage med.

Ulla Visbech, der er chef for Kultur og Skole i Esbjerg Kommune, glæder sig til mødet og fortæller, at hun oplever stor optimisme og energi omkring projektet. Lige nu arbejder hun og resten af forvaltningen hårdt for at nå i mål med rammerne for frihedsforsøget, der efter planen ligge fast den 15. marts.

- Vi har ikke lang tid at løbe på, så vi arbejder i flere forskellige spor, som vi må samle senere. Vi venter stadig på de endelige rammer fra Christiansborg, men vi ved, at vi bliver frisat fra folkeskoleloven, og nu skal der så laves en ny lov, der gælder for Esbjerg, siger hun.

Annonce

Ikke perfekt i første forsøg

Selv om der er stort tidspres i forhold til at skabe de nødvendige rammer, så de ansatte på folkeskolerne kan begynde den mere lavpraktiske planlægning, så er Ulla Visbech sikker på, at man når at blive færdige inden deadline.

- Meget af tiden er gået med at facilitere den politiske proces for den samarbejdsaftale, der skal indgås mellem kommunen og skolerne. Men inden længe indkalder vi andre parter til møder, så Education Esbjerg, fagforbundene og så videre bliver hørt. Corona har sat os lidt tilbage, men jeg er sikker på, at vi når det, siger Ulla Visbech og slår fast, at man ikke kan forvente, at alt bliver perfekt i første forsøg.

- Det er et treårigt projekt, så derfor har vi heller ikke den endelig plan for hele forløbet klar med det samme. Vi kommer til at udvikle det undervejs. Det handler jo om at give plads til, at medarbejderne kan udvikle skolen i alle tre år, siger Ulla Visbech.

Annonce

Skoler kan løfte opgaven

Diana Mose Olsen er ligeledes optimistisk forud for et travlt og udfordrende forår, hvor rammerne for det store forsøg skal på plads.


De har været meget fantasifulde. Der er blandt andet elever, der ønsker sig et klassedyr, mens en enkelt elev drømmer om, at de store elever kaster med noget andet end karameller på sidste skoledag, fordi det er besværligt for de elever, der går med bøjle

Jette Sylvestersen, leder på Signaturskolen


- Jeg tror på, at vi når det, men rent politisk er det lige nu afgørende at forsøget får lov til at komme ud på skolerne og leve. Skolerne kan sagtens løfte opgaven, og vi får det her projekt til at flyve. Det er jeg sikker på. Alle er tændte på det, og vi er meget spændte på at fortsætte i det nye år, siger Diana Mose Olsen.

Annonce

Færre skift og opblødning af læseplaner

En af de skoler, der lige nu arbejder hårdt på at formulere drømme og forventninger til forsøget er Signaturskolen. Her har man uddelt et spørgeskema til forældre og ansatte, som man lige nu vurderer svarene på. Men ifølge skoleleder Jette Sylvestersen, så tegner der sig et billede af, at alle ønsker mere eller mindre de samme ting.

- Det er meget tydeligt, at alle ønsker en hverdag med færre skift og færre voksne til det enkelte barn. Derudover ønskes der mere variation og differentiering i undervisningen. Vi kan for eksempel med fordel lave en opblødning af læseplanerne. Og det minder jo på mange måder, om det vi kender fra tiden i foråret under første coronabølge, siger hun.

Annonce

Karamelkast og klassedyr

Udover at involvere ansatte og forældre, har man naturligvis også spurgt børnene, hvad de drømmer om. Og her er svarene mere farverige og konkrete.

- De har været meget fantasifulde. Der er blandt andet elever, der ønsker sig et klassedyr, mens en enkelt elev drømmer om, at de store elever kaster med noget andet end karameller på sidste skoledag, fordi det er besværligt for de elever, der går med bøjle, siger skolelederen og griner, inden hun igen bliver alvorlig.

- Selv om det er små og hyggelige ting, så fortæller det os alligevel noget. For mange af børnene handler det nemlig om, at de gerne vil lave noget ud over det traditionelle og ud over undervisningen. Hyggeaktiviteter, som for eksempel overnatninger. De vil tættere på hinanden, have variation og lærere, de elsker. Så jeg satser på, at vi kan give dem noget af det, siger Jette Sylvestersen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Stemmeslugeren Vallø pusler med planer om borgergruppe for udvikling af indre by: - I har ikke hørt det sidste fra mig

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce