Annonce
forside

Om Museumspladsen: Hastværk er lastværk

Esbjerg Byråd har vedtaget en samlet arkitektkonkurrence for Banegårdspladsen, Museumspladsen og et DSB-område. Imod stemte Dansk Folkeparti. Generelt kan der være god fornuft i at få den kreativitet ind i et projekt, som kan tilføres gennem en arkitektkonkurrence, men i dette tilfælde er det grebet forkert an, fordi det er forhastet og uden den fornødne præcisering.

Vi har at gøre med pladser, som i dag tjener et nødvendigt formål som parkeringspladser. Den langtidsparkering, som Museumspladsen løser, er af stor betydning, hvilket man kan overbevise sig om hver dag, for det er vanskeligt at finde en tom plads, for dem som søger en sådan til bilen, der for mange er et helt nødvendigt transportmiddel i det vestjyske tyndt befolkede område med sparsom kollektiv transportmulighed. Den opgave skal også løses i det nye projekt, hvis vi også i fremtiden vil have pendlere ind i midtbyen i hidtidig omfang - og det vil vi i DF.

Der har også været massive protester mod det tidligere forslag på Museumspladsen som blev opgivet, og de forhold som mødte de største protester, bør naturligvis ikke gentages i et nyt projekt.

Et andet væsentligt forhold, som efter vores mening burde undersøges, er, at der er en eksisterende bygningsmasse i området, som ikke just er arkitektoniske klenodier, og som måske kunne indgå. Det burde undersøges, om der er mulighed for nedrivninger eller ombygninger, og om dette derved kunne bidrage til en bedre sammenhæng i hele den forskønnelsestanke, der vel er formålet med det hele. Mellem de to pladser ligger der bl.a. et nuværende bladhus med udfaset trykkeri, som måske kunne indgå, hvis ejerne kunne motiveres for det med et nyt domicil på en anden placering.

Hastværk er lastværk siger et gammelt mundheld, og det synes vi i Dansk Folkeparti, at beslutningen om arkitektkonkurrencen lever op til. Hvad vil man med området? Det er uklart for os. Konkurrencen koster Esbjerg Kommune to millioner kroner - det er jo også en slags penge, som også skal bruges med omtanke i et stramt kommunalt budget. Hvis man ikke ved, hvor man vil hen, er det ligegyldigt i hvilken retning, man går. Det er et andet mundheld som vi synes præger denne arkitektkonkurrence.

Når tre områder er i spil, har vi forstået, at der også skal skabes en vis sammenhæng, men kan man det uden at inddrage den nuværende bygningsmasse i området? Der må også skulle skabes noget, der kan løfte økonomien uden at det belaster en i forvejen stram kommunal økonomi - som den tegner sig i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce