Annonce
Udland

Ombudsmand: Den gode EU-historie er tør og taber til Farage

Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Hemmelige arbejdsgange i EU medfører et demokratisk vakuum, som populisterne udfylder, mener EU-ombudsmand.

Modstandere og kritikere af EU står til at erobre mange pladser i plenarsalen, når stemmerne til Europa-Parlamentet er talt op om et par uger.

Det er ikke så overraskende, mener EU's ombudsmand, Emily O'Reilly, der ser det som en naturlig følge af hemmelige processer og arbejdsgange i EU.

Lukketheden giver fremgang til "populister" som den britiske parlamentariker Nigel Farage, mener den irske leder af EU's vagthund.

- Problemet er, at udtalelser fra Nigel Farage og andre populister er meget mere tilgængelige. De er lettere at forstå end den mere komplekse og tørre retorik fra EU, siger Emily O'Reilly på et møde med ti journalister i Bruxelles.

Farage, som har været frontfigur for britiske bestræbelser på en hurtig og kontant skilsmisse med EU, leder Brexit Party. I en frisk måling i avisen The Observer står partiet til at få 34 procent af stemmerne ved valget til Europa-Parlamentet.

Det er flere stemmer end Labour og Det Konservative Parti tilsammen. De to partier står til henholdsvis 21 procent og 11 procent i målingen.

Også i Italien og Frankrig står EU-skeptikerne til at kunne storme ind i Europa-Parlamentet.

O'Reilly mener, at fraværet af åbenhed, når eksempelvis EU-landenes ministre mødes, medfører et "demokratisk underskud". Det giver liv til det, som hun omtaler som populisme.

- EU har fortsat en god historie at fortælle, men den druknes af de andre historier, siger O'Reilly.

Når processerne i EU foregår bag lukkede døre, kompromitteres det arbejde, som bliver gjort, lyder analysen.

- Der er stadig et (demokratisk, red.) underskud. Ved at øge åbenheden kan man ophæve det underskud, siger hun.

Holland, Danmark og en håndfuld andre EU-lande opfordrede i 2015 til, at man giver borgerne større indblik i processerne i EU's ministerråd. Store lande med Tyskland i spidsen er imod.

Ombudsmanden har flere gange tidligere talt om populisme i EU. Hun holdt blandt andet en tale i Europa-Parlamentet før valget i 2014. I en tale sidste år i Washington sagde hun om lukketheden:

- Det styrker kulturen med at "give Bruxelles skylden". Mangel på åbenhed fører til et vakuum, som kan fyldes af populistisk retorik om, hvem der har skylden for en upopulær beslutning.

EU's ombudsmand skal ikke udtrykke politiske holdninger. Men ombudsmanden har som en af sine prioriteter at "øge bevidstheden om den skiftende dynamik i EU".

Det omfatter "den politiske, sociale, økonomiske og retlige sammenhæng, som vi opererer i, med henblik på, hvor det er relevant at indgå i og bidrage til relevante drøftelser og den politiske udvikling".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce