Annonce
Aabenraa

Ombudsmand: Kommune krænkede ansattes ytringsfrihed

Bent Holm Poulsen, formand for FOA Sønderjylland, er glad for Ombudsmandens afgørelse. Foto: FOA.

I løbet af 2017 blev fire medarbejdere fra Aabenraa Kommune kaldt til samtale efter at de havde ytret sig kritisk over for kommunen. Den fremgangsmåde får nu kritik af Folketingets Ombudsmand. Kritikken overrasker kommunaldirektør Tom Ahmt.

Annonce

Det foregik ikke i respekt for medarbejdernes ytringsfrihed, da fire af Aabenraa Kommunes medarbejdere i 2017 blev indkaldt til vejledende samtaler med ledelsen.

Sådan lyder konklusionen fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, som kalder Aabenraa Kommunes håndtering af sagerne for meget kritisabel.

En femte medarbejder blev kaldt til en egentlig tjenstlig samtale og fik en advarsel efter ytringer på Facebook. Her mener Ombudsmanden, at der ikke var tilstrækkelig begrundelse for advarslen.

Ombudsmandens afgørelse kommer bag på Aabenraa Kommunes kommunaldirektør, Tom Ahmt.

- Det undrer mig, at Ombudsmanden går så hårdt til de vejledende samtaler, som jo netop ikke er tjenstlige samtaler, hvor man risikerer at blive fyret, siger han, og slår fast, at kommunen nu vil kigge nærmere på kommunikationen - både udadtil og over for medarbejderne.

- Vi har en opgave i at finde ud af, hvordan vi bruger de vejledende samtaler, og om vi overhovedet skal bruge dem. Vi skal også finde ud af, hvordan vi slår fast, at man altid gerne må udtale sig på egne vegne, når bare det er helt klart, at det ikke er på vegne af kommunen, man siger noget, lyder det fra kommunaldirektøren.

Fem medarbejdere til samtale

I november 2017 var i alt fem medarbejdere til samtale, fordi de havde udtrykt sig kritisk. Tre af sagerne handlede om byrådets beslutning om at flytte Fjordskolen til Kruså.To af de fem medarbejdere var tillidsrepræsentanter på Fjordskolen, som havde udtalt sig til Fagbladet FOA.

En anden medarbejder fra Fjordskolen havde udtalt sig til TV Syd i samme sag.

En sundhedsplejerske blev indkaldt til samtale efter at hun havde skrevet et læserbrev om forholdene i kommunens sundhedspleje.

Endelig har Ombudsmanden også behandlet en sag med en medarbejder, der var til en egentlig tjenestelig samtale efter at have udtrykt sig kritisk på Facebook. Vedkommende fik en skriftlig advarsel.

Annonce

Glad formand

Bent Holm Poulsen, der er formand for FOA Sønderjylland, var til gengæld en glad mand tirsdag. Det er blandt andre to af hans medlemmer, der har været til vejledende samtaler.

- Jeg er både glad og lettet over, at der nu ligger en afgørelse fra Ombudsmanden, og den er oven i købet meget tydelig. Frontpersonalet, der er ude hos dem, der har det dårligst, er jo den vigtigste stemme. Det er dem, der ved, hvordan kommunens politik fungerer, siger Bent Holm Poulsen

- Som tillidsrepræsentant har man oven i købet en udvidet ret til at ytre sig, tilføjer han.

FOA-formanden er tilfreds med, at kommunen nu vil udarbejde en vejledning til, hvordan kommunikationspolitikken skal opfattes. Det samme er Ombudsmanden, som har bedt om en kopi af den kommende vejledning.

Borgmester Thomas Andresen (V) ser også frem til en klarere kommunikation med medarbejderne.

- Vi må jo prøve at få sendt nogle signaler, som er i overensstemmelse med ombudsmandens konklusioner, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce