Annonce
Aabenraa

Ombudsmand: Kommune krænkede ansattes ytringsfrihed

Bent Holm Poulsen, formand for FOA Sønderjylland, er glad for Ombudsmandens afgørelse. Foto: FOA.

I løbet af 2017 blev fire medarbejdere fra Aabenraa Kommune kaldt til samtale efter at de havde ytret sig kritisk over for kommunen. Den fremgangsmåde får nu kritik af Folketingets Ombudsmand. Kritikken overrasker kommunaldirektør Tom Ahmt.

Det foregik ikke i respekt for medarbejdernes ytringsfrihed, da fire af Aabenraa Kommunes medarbejdere i 2017 blev indkaldt til vejledende samtaler med ledelsen.

Sådan lyder konklusionen fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, som kalder Aabenraa Kommunes håndtering af sagerne for meget kritisabel.

En femte medarbejder blev kaldt til en egentlig tjenstlig samtale og fik en advarsel efter ytringer på Facebook. Her mener Ombudsmanden, at der ikke var tilstrækkelig begrundelse for advarslen.

Ombudsmandens afgørelse kommer bag på Aabenraa Kommunes kommunaldirektør, Tom Ahmt.

- Det undrer mig, at Ombudsmanden går så hårdt til de vejledende samtaler, som jo netop ikke er tjenstlige samtaler, hvor man risikerer at blive fyret, siger han, og slår fast, at kommunen nu vil kigge nærmere på kommunikationen - både udadtil og over for medarbejderne.

- Vi har en opgave i at finde ud af, hvordan vi bruger de vejledende samtaler, og om vi overhovedet skal bruge dem. Vi skal også finde ud af, hvordan vi slår fast, at man altid gerne må udtale sig på egne vegne, når bare det er helt klart, at det ikke er på vegne af kommunen, man siger noget, lyder det fra kommunaldirektøren.

Annonce

Fem medarbejdere til samtale

I november 2017 var i alt fem medarbejdere til samtale, fordi de havde udtrykt sig kritisk. Tre af sagerne handlede om byrådets beslutning om at flytte Fjordskolen til Kruså.To af de fem medarbejdere var tillidsrepræsentanter på Fjordskolen, som havde udtalt sig til Fagbladet FOA.

En anden medarbejder fra Fjordskolen havde udtalt sig til TV Syd i samme sag.

En sundhedsplejerske blev indkaldt til samtale efter at hun havde skrevet et læserbrev om forholdene i kommunens sundhedspleje.

Endelig har Ombudsmanden også behandlet en sag med en medarbejder, der var til en egentlig tjenestelig samtale efter at have udtrykt sig kritisk på Facebook. Vedkommende fik en skriftlig advarsel.

Glad formand

Bent Holm Poulsen, der er formand for FOA Sønderjylland, var til gengæld en glad mand tirsdag. Det er blandt andre to af hans medlemmer, der har været til vejledende samtaler.

- Jeg er både glad og lettet over, at der nu ligger en afgørelse fra Ombudsmanden, og den er oven i købet meget tydelig. Frontpersonalet, der er ude hos dem, der har det dårligst, er jo den vigtigste stemme. Det er dem, der ved, hvordan kommunens politik fungerer, siger Bent Holm Poulsen

- Som tillidsrepræsentant har man oven i købet en udvidet ret til at ytre sig, tilføjer han.

FOA-formanden er tilfreds med, at kommunen nu vil udarbejde en vejledning til, hvordan kommunikationspolitikken skal opfattes. Det samme er Ombudsmanden, som har bedt om en kopi af den kommende vejledning.

Borgmester Thomas Andresen (V) ser også frem til en klarere kommunikation med medarbejderne.

- Vi må jo prøve at få sendt nogle signaler, som er i overensstemmelse med ombudsmandens konklusioner, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce