Annonce
Aabenraa

Ombudsmanden ser nærmere på ytringsfriheden i Aabenraa

Der er skabt tvivl om, hvornår de ansatte i Aabenraa Kommune må ytre sig om forhold på deres arbejdsplads. Arkivtegning: Midtjyske Medier.

Diskussionen om, hvornår medarbejderne i Aabenraa Kommune har ret til at ytre sig offentligt, er kommet ombudsmanden for øre. Han beder nu Aabenraa Kommune om en redegørelse.

AABENRAA: Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har skrevet til Aabenraa Kommune for at høre nærmere om kommunens kommunikationspolitik, og hvordan den bliver brugt i praksis.

Baggrunden er en række artikler fra JydskeVestkysten om medarbejdere, der er blevet kaldt til samtale med deres chef, efter at de har ytret sig offentligt, og medarbejdere, der ikke tør sige noget, fordi de frygter repressalier.

Både kommunaldirektør Tom Ahmt og borgmester Thomas Andresen (V) har i artiklerne forsikret, at der ikke er nogen i Aabenraa Kommune, der er blevet fyret for at ytre sig offentligt.

Ombudsmanden beder nu om en redegørelse for en række helt specifikke forhold omkring medarbejderne ytringsfrihed.

Blandt andet vil ombudsmanden gerne vide, om det er praksis i kommunen at begrænse de ansattes ytringsfrihed med henvisning til en loyalitetsforpligtigelse overfor kommunen.

Ombudsmanden spørger også, hvad kommunen helt præcist forstår ved, at en medarbejder udtaler sig på egne vegne.

Justitsministeriet kom i fjor med en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Ombudsmanden beder kommunen vurdere, om det at indkalde de ansatte til samtale, efter de har ytret sig offentligt, er i overensstemmelse med denne vejledning.

Annonce

Private holdninger

Folketignets Ombudsmand har også tidligere haft Aabenraa Kommunes kommunikationspolitik i kikkerten. Det skete for et år siden på baggrund af en henvendelse fra byrådsmedlem Gert Nordklitgaard (EL).Dengang valgte ombudsmanden ikke at gå ind i sagen, da der i kommunens kommunikationspolitik står, at man godt må give udtryk for sine egne holdninger som privatperson.

Nu går han ind i sagen, fordi medarbejdere er kaldt til samtale, efter de har benyttet sig af denne ret.

Godt med afklaring

I forvejen har økonomiudvalget i Aabenraa bedt forvaltningen om en redegørelse for, hvordan kommunens kommunikationspolitik administreres i praksis.

Nu skal kommunen så også lave en redegørelse til Folketingets Ombudsmand, og det falder i god jord hos den socialdemokratiske gruppeformand i byrådet, Povl Kylling Petersen:

- Det er udmærket, at vi nu får en klar tilkendegivelse fra ombudsmanden, så vi kan få en afklaring af, hvad der er rigtigt og forkert, siger han.

Borgmester Thomas Andresen (V) har heller ikke noget imod, at ombudsmanden kigger på sagen:

- Jeg ser frem til, at ombudsmanden gennemgår vores kommunikationspolitik med henblik på, at få afklaret om formuleringerne er i overensstemmelse med intentionerne - nemlig at de ansatte skal kunne udtale sig som privatpersoner, siger han.

Det er allerede aftalt, at kommunens hovedsamarbejdsudvalg holder møde om kommunens praksis på området, og økonomiudvalget venter at få en redegørelse på næste møde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce