Annonce
Aabenraa

Ombudsmanden ser nærmere på ytringsfriheden i Aabenraa

Der er skabt tvivl om, hvornår de ansatte i Aabenraa Kommune må ytre sig om forhold på deres arbejdsplads. Arkivtegning: Midtjyske Medier.

Diskussionen om, hvornår medarbejderne i Aabenraa Kommune har ret til at ytre sig offentligt, er kommet ombudsmanden for øre. Han beder nu Aabenraa Kommune om en redegørelse.

Annonce

AABENRAA: Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har skrevet til Aabenraa Kommune for at høre nærmere om kommunens kommunikationspolitik, og hvordan den bliver brugt i praksis.

Baggrunden er en række artikler fra JydskeVestkysten om medarbejdere, der er blevet kaldt til samtale med deres chef, efter at de har ytret sig offentligt, og medarbejdere, der ikke tør sige noget, fordi de frygter repressalier.

Både kommunaldirektør Tom Ahmt og borgmester Thomas Andresen (V) har i artiklerne forsikret, at der ikke er nogen i Aabenraa Kommune, der er blevet fyret for at ytre sig offentligt.

Ombudsmanden beder nu om en redegørelse for en række helt specifikke forhold omkring medarbejderne ytringsfrihed.

Blandt andet vil ombudsmanden gerne vide, om det er praksis i kommunen at begrænse de ansattes ytringsfrihed med henvisning til en loyalitetsforpligtigelse overfor kommunen.

Ombudsmanden spørger også, hvad kommunen helt præcist forstår ved, at en medarbejder udtaler sig på egne vegne.

Justitsministeriet kom i fjor med en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Ombudsmanden beder kommunen vurdere, om det at indkalde de ansatte til samtale, efter de har ytret sig offentligt, er i overensstemmelse med denne vejledning.

Private holdninger

Folketignets Ombudsmand har også tidligere haft Aabenraa Kommunes kommunikationspolitik i kikkerten. Det skete for et år siden på baggrund af en henvendelse fra byrådsmedlem Gert Nordklitgaard (EL).Dengang valgte ombudsmanden ikke at gå ind i sagen, da der i kommunens kommunikationspolitik står, at man godt må give udtryk for sine egne holdninger som privatperson.

Nu går han ind i sagen, fordi medarbejdere er kaldt til samtale, efter de har benyttet sig af denne ret.

Annonce

Godt med afklaring

I forvejen har økonomiudvalget i Aabenraa bedt forvaltningen om en redegørelse for, hvordan kommunens kommunikationspolitik administreres i praksis.

Nu skal kommunen så også lave en redegørelse til Folketingets Ombudsmand, og det falder i god jord hos den socialdemokratiske gruppeformand i byrådet, Povl Kylling Petersen:

- Det er udmærket, at vi nu får en klar tilkendegivelse fra ombudsmanden, så vi kan få en afklaring af, hvad der er rigtigt og forkert, siger han.

Borgmester Thomas Andresen (V) har heller ikke noget imod, at ombudsmanden kigger på sagen:

- Jeg ser frem til, at ombudsmanden gennemgår vores kommunikationspolitik med henblik på, at få afklaret om formuleringerne er i overensstemmelse med intentionerne - nemlig at de ansatte skal kunne udtale sig som privatpersoner, siger han.

Det er allerede aftalt, at kommunens hovedsamarbejdsudvalg holder møde om kommunens praksis på området, og økonomiudvalget venter at få en redegørelse på næste møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce