Annonce
Billund

Ombygning blev indviet med fest på Frihavnen

Social- og sundhedsassistent Peter Schmidt gav beboer Egon Madsen en tur på Frihavnens nye elcykel: Privatfoto

Plejecenter Frihavnen holdt torsdag grillfest og indviede det meget debatterede nybyggeri - og en elcykel.

Vorbasse: Meget er sagt og skrevet om ombygningen på Plejecenter Frihavnen og om den huslejestigning, som beboerne ikke slipper for.

Det var dog ikke det, der var i fokus, da Frihavnen torsdag formiddag havde inviteret politikere, kontaktrådet, håndværkere, repræsentanter fra Billund Kommune, medarbejdere og beboerne i huset til indvielse, snoreklip og grillhygge.

- Vi har levet i støj, støv og spektakel i rigtig lang tid nu, men håndværkerne har været flinke, sagde leder Rigmor Allerslev, mens en maler havde travlt med de sidste hvide strøg på nogle karme.

Hun pointerede også, at personale og beboere nu har øvet sig i at bruge ramperne, der er blevet stærkt kritiseret for at være alt for stejle, og som også har kostet en beboer adskillige blå mærker og en brækket hånd.

Annonce
Beboere, personale og håndværkere samledes for at klippe den røde snor til ombygningen. Foto: Annette Bruun Jarl

Afventer jurister

For kontaktrådets side er sagen om huslejestigningen og de stejle gange ikke slut. Man afventer en vurdering fra Ældresagens jurister, inden formand Peter Noes Poulsen vil foretage sig yderligere. I dagens anledning pointerede han også, at han intet har at udsætte på personalets indsats.

Nu gælder det fremtiden, og målet er, at også gangene skal føles hjemlige:

- Nogle beboere har været med på indkøb til udsmykning. Nogle har været i gemmerne for at finde private ting, som kunne passe ind, så det begynder at ligne noget, lød det fra plejehjemslederen.

Edith Terp og Inger Fast klippede den røde snor og tog turen ned ad gangen. Den anden gang er værre, fastslog de. Foto: Annette Bruun Jarl

Ny elcykel

Ombygningen omfatter dog ikke kun den omdiskuterede gang. Frihavnen har også fået et nyt vaskeri, et nyt hvilerum til daghjemsbrugere, et herreomklædningsrum samt et depotrum, som allerede er taget i brug og fungerer.

Frihavnen havde dog endnu en ting at fejre: En ny Velo Plus cykel, som stod flot pyntet med flag ved indgangen. Den nye elcykel med plads til en kørestol foran har kostet 55.000 kroner.

Den er en gave fra Vorbasse Erhvervsforening, Vorbasse Fonden, Frihavnens Venner og Ole Kirks Fond, så beboerne igen kan få luft i håret og røde kinder.

Egon Madsen og medarbejder Peter Schmidt havde med fornøjelse prøvekørt den nye cykel.

Peter Noes Poulsen, til venstre, har været stærkt kritisk overfor både ombygningen og en efterfølgende huslejestigning. Han og Knud Thomsen fra kontaktrådet har dog intet at udsætte på personalet på Frihavnen. Foto: Annette Bruun Jarl
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce