Annonce
Livsstil

Omfattende bog om danske designerlamper

"Danske lamper - 1920 til nu" udkommer 22. november. Den vil koster 349,95 kroner. Foto: Bogforside fra Strandberg Publishing
Kommende bog om dansk lampedesign fortæller historierne bag 100 udvalgte lamper. Det er forfatter og designer Malene Lytken, der har skrevet bogen "Danske lamper - 1920 til nu", som fokuserer på designernes fortællinger om deres arbejde.
Annonce

Årets længste nat varer 17 timer i Danmark. Måske er det derfor, de danske designere har interesseret sig så meget for lamper og at skabe et godt, behageligt og hyggeligt kunstigt lys, når nu solen ikke skinner.

Designere og arkitekter lige fra PH til Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz har arbejdet med lys - enten med belysningens stemning, lampernes udseende eller deres funktion som en del af samfundet. I den kommende bog "Danske lamper - 1920 til nu" af Malene Lytken møder læseren alle de store designere. Man får også historien om det danske lys fra olie-lampen henover elektriske glødepærer til nutidens LED.

De første af bogens 100 lampehistorier handler om PH-lamperne og Poul Henningsens arbejde med at skærme lyset, så lampen ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas. På den måde er den ikonisk designer og arkitekt et godt eksempel på, at dansk lampedesign ikke kun handler om udseende og indretning, men om at belysning og hygge er tæt forbundne størrelser. Og ligesom begrebet hygge går sin sejrsgang verden over, er danske lamper også populære. Gamle lamper kan sælges til høje priser, og ellers udgåede lampedesigns relanceres som designikoner.

Forfatteren til "Danske lamper - 1920 til nu" giver designerne ordet og lader dem fortælle, hvorfor de 100 udvalgte lamper blev, som de blev. Blandt andet hvordan Pantons månependel er et meget tidligt forsøg på at gøre lampen brugerinddragende, da folk selv kunne dreje lamellerne og bestemme lysvirkningen, eller hvordan Louise Campbell besluttede sig for at lave lampeskærme i lag for at filtrere lyset. Man får også historien om Olafur Eliassons og Frederik Ottesens solcellelamper Little Sun og Little Sun Diamond, der blev lavet for at give mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, mulighed for at få lys til en overkommelig pris.

Malene Lytkens bog "Danske lamper - 1920 til nu" udkommer 22. november på forlaget Strandberg Publishing. Den kommer både på dansk og engelsk. Prisen er 349,95 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Efter coronaopblusning i andre kommuner: Kolding har skruet op for beredskabet igen

Regionalt For abonnenter

Diskoteksejer frygter tomme dansegulve året ud: - Vi skal kunne give fuld gas, ellers giver vi ingen gas

Annonce