Annonce
Rejser

Omfavnende vand, blæsende friskhed og lysende bølgetoppe: Helt almindelige Fjordanmark, når det er bedst

Naturpark Randers Fjord er en af Danmark 14 naturparker, som er certificeret af Friluftsrådet. Naturparken strækker sig fra udløbet af Randers Fjord ved Udbyhøj helt ind til Randers by. Midtvejs ligger det lille færgeleje, hvor Ragna sejler mellem Mellerup og Voer. Foto: Annelene Petersen
Vand og marker. Mere almindeligt bliver det ikke i vores kyst- og ø-land. Men det er også det, vi er rundet af. Måske kan et besøg på og ved og i Randers Fjord genforbinde os med os selv?
Annonce

Randers Fjord: Vandets modstand, når jeg tvinger det store rejenet mod mig. Fjordens masse, når den trykker sig mod mine waders i en insisterende omfavnelse. Blæstens kraft, når den skubber både flagrende hårtotter og duften af tang forbi min næse.

Naturpark Randers Fjord strækker sig fra Udbyhøj ved Kattegat og helt ind til Randers by. Midtvejs ligger Mellerup og Voer på hver sin side af fjorden. Her fragter Danmarks mindste færge, Ragna, både beboere og turister den få minutter lange tur frem og tilbage.

Langs fjorden ligger de flade, flade marker, hvor engjord i årtier blevet til landbrugsjord gennem hårdt arbejde. Almindeligheden er slående og genfortæller en historie om den danske folkesjæls samarbejde med naturens muligheder og umuligheder. Min historie.

Wadersene har jeg fundet hos Kyst- og Fjordcentret på Voer-siden af fjorden. Her kan børn og voksne og alle vi andre lære om sildefiskeriet og livet langs fjorden, så det kan mærkes på egen krop. Tipier med hængekøjer og mad over bål for de engagerede. Waders og vandlegeplads for de hurtige.

Kyst- og Fjordcentret

Åbningstider:

29. juni - 10. august: Hverdage klokken 9-17. Weekender klokken 10-17.

10. august - 31. august: Hverdage klokken 10-16. Weekender klokken 10-17.

Priser:

3-11 år: 60 kroner

12-66: 95 kroner

67+: 75 kroner

Adresse:

Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted

Annonce

Færgen Ragna

Der er ikke mange træer til at læ for vinden, men hist og pist samler klyngerne sig i den frodige jord. Uden digerne ville jorden, som gennem årene har brødfødt befolkningen i det yderste Østjylland, ligge mere eller mindre under vand.

Færgen Ragna er en hel fortælling i sig selv. Den vejrbidte skipper af få ord får gæsterne om bord og sejler så. Her er ikke lange ritualistiske forholdsregler. Om bord. Afkørslen lukkes. Sejl.

6 eller 10 forsvundne minutter senere skubbes lidt vand op på den modsatte kaj, og afkørslen i modsatte side åbnes. Kør eller gå af.

I øjeblikket imellem kunne glimtene i bølgerne, fjordblæsten og duften af sivene gribes. Det var ikke noget særligt. En lille lykkeboble af blåt saltvand, som smuttede mellem fingrene, hvis du klemte for hårdt.

Annonce

Lodsstien

Midt i fjordpoesien ligger den særeste ø. Kanaløen. I 1950'erne blev en ny og dybere sejlrende gravet direkte igennem sydsiden af Randers Fjord fra Voer og ud mod det åbne hav. Det stykke land, som pludselig lå ude i fjorden, er Kanaløen.

Øen kan i øjeblikket kun nåes med jolle eller skib, men den langstrakte tange, som i 2019 blev genindviet med shelterplads og das, kalder stadig på eventyreren.

Tilbage på Mellerupsiden kan fjorden komme helt ind i knoglerne med Lodsstien, som strækker sig 31 kilometer fra Udbyhøj til Randers. Vand og luft og lys bliver her forenet med fortidens fodslag.

Ind mod Voer bugter stien sig langs sydsiden af fjorden, men det sidste stykke ind mod Randers, mellem vejende siv og liebhaver-sommerhuse, løber den på nordsiden. Her måtte fjord-lodserne før sonar og gps'er vandre de lange kilometer tilbage til udgangspunktet, hvor næste job ventede.

Ligesom vi andre i bevægelse - og dog i ro. Her i det flade danske fjordland.

Kyst- og Fjordcentret ved Voer har waders og rejenet i alle størrelser til videbegærlige i alle aldre. Her er sfo'en fra Vestre Skole i Grenaa på tur i fjordnatur. Foto: Annelene Petersen
Hængekøjerne i kæmpetipierne ved Kyst- og Fjordcentret i Voer giver mulighed for en helt særlig og fælles oplevelse tæt på Fjorddanmark - både om natten og dagen. Foto: Annelene Petersen
Fjordidyllen, her ved færgelejet på Mellerup-siden, er næsten så tyk, at man kan tage fat i den. Og nogle gange er det præcis, hvad man har brug for. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder For abonnenter

Efter konfirmationsaflysning for anden gang: - Man bliver simpelthen bare så træt

Tønder

Konfirmationer aflyst for anden gang: - Det er så synd for dem, som det næsten kan være

Annonce