Annonce
Billund

Omkring 100 fik en coronatest ved Lalandias indgang: - Nogle synes, det er ubehageligt

Ida Hedegaard og Mike Andresen fra Beredskabsstyrelsen er ikke selv bekymrede for at blive smittet med coronavirus - med alle hjælpemidlerne er det næsten umuligt. Foto: Lise Nørgaard
Turister og lokale kunne mandag vælge at blive testet for coronavirus i testbil uden for Lalandia i Billund. Mange benyttede sig af, at det var nemt.
Annonce

Billund: Fra mandag klokken 10 kunne man ved Lalandia i Billund vælge at få en coronatest. Region Syddanmark har nemlig tilpasset to ambulancer som mobile teststationer, der vil køre rundt på udvalgte steder i sommerland Danmark sommeren over. Både danskere og udenlandske turister kan således blive testet - gratis, inden de fortsætter feriesyslerne.

Stederne, som testbilerne besøger, er alle steder, hvor der ofte er mange mennesker heriblandt strande og turistområder, og mandag gjaldt det så Lalandia, hvor ferielivet så småt er ved at vågne.

Her stod ambulancefører Kenneth Andersen, Aarhus, og fra beredskabsstyrelsen Ida Hedegaard, Kolding, og Mike Andresen, Aabenraa, klar til at tage imod - beskyttet bag diverse værnemidler.

- Vi må ikke oplyse, hvor mange, der har været igennem, men vi regner med en 100 stykker i løbet af dagen, lød det fra Kenneth Andersen lige over middag.

Annonce

Svar efter to-tre dage

De oplevede en stor interesse for den hurtige test og havde haft både forældre, lokale og turister i stolen.

- Vi har ikke haft så mange udlændinge, forlød det fra de tre, der fik en del henvendelser og spørgsmål fra forbipasserende. Nogle valgte at gå videre, mens andre fik foretaget testen.

- Har folk først spurgt ind til os, så vælger de fleste at få foretaget testen, lød det fra Kenneth Andersen, der kunne love svar på testen 2-3 hverdage efter i e-boks.

Mobile teststationer

Region Syddanmark har indrettet to ambulancer som covid-19-testcentre, og hver morgen vil regionen afgøre, hvor testbilerne kører hen på dagen, så flest muligt kan tilbydes test.

De vil være i sommerlandet alle hverdage fra 10-15.
På Region Syddanmarks facebookside vil man kunne holde sig opdateret om, hvor bilerne befinder sig.

Beredskabsstyrelsen Sydjylland har uddannet 30 værnepligtige, der er i stand til at bemande testbilerne sammen med en ambulanceredder. Bilerne vil over sommeren besøge blandt andet:

Blåvand By, Jels Søbad, Lakolk Butikscenter, Damparken, Haderslev, Sønderborg Slot, Østerstrand, Fredericia, Tirsbæk Strand, Vejle, Rebæk Strand, Kolding, Albuen strand, Vejle, Legoland og Lalandia, Billund,

Netop hvor lang tid svaret er undervejs er et spørgsmål, der ofte bliver stillet:

- Rigtig mange spørger også om, de kan blive testet for antistoffer, og de vil også gerne vide, om det koster noget.

Annonce

Ikke så slemt

47-årige Bodil Marie Antonsen havde et andet spørgsmål, nemlig om hendes to børn på ti år kunne blive testet, men det var kun Bodil selv, der kunne få lov til at vatpinden i halsen.


Vi har testet mellem nogle ishuse, hvor folk kom og gik, blev testet og så gik tilbage til deres is igen. Det var faktisk superhyggeligt.

Ida Hedegaard, beredskabsstyrelsen


- Man skal være over 18 år - ellers er det hos egen læge, lød det fra Mike Andresen.

Således måtte Bodil Marie Antonsen selv sætte sig i stolen,  og hun blev overrasket over, at vatpinden ikke skulle længere ned i halsen.

Bodil Marie Antonsen valgte at få foretaget en coronatest, selvom hun godt ved, at der kun er tale om et øjebliksbillede. Foto: Lise Nørgaard

- Det er meget forskelligt, hvordan folk opfatter det. Nogle synes, det er meget ubehageligt, andre mener ikke, det er så slemt, lød det fra Mike Andresen, der er én af dem, der ikke bryder sig om det, mens Ida Hedegaard til gengæld ikke regner det for noget særligt.

Annonce

Et øjebliksbillede

Men hvorfor lade sig teste midt i familietid og ferie? Bodil Marie Antonsen blev fristet af tilgængeligheden:

- Jeg skal tilbage på arbejde om en uge, og det handler også om, hvem vi kan se i vores omgangskreds, sagde Bodil Marie Antonsen, der er sygeplejerske på Gudenå Hospice og Hospice Randers, men også kandidatstuderende ved Aarhus Universitet.

Bodil Marie Antonsen og tvillingerne Marie og Niels, 10 år, kommer fra Randers, men skal være på ferie i eget sommerhus i en uge.- Vi plejer at leje det ud, men det er helt umuligt lige nu, lød det fra Bodil Marie Antonsen.

- Det er et øjebliksbillede, og jeg tænker, at det giver Staten Danmark en større sikkerhed end det giver os selv, men det er rart at vide alligevel, sagde hun.

- Man kan reelt blive smittet ti minutter efter testen er foretaget, supplerede Mike Andresen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce