Annonce
Tønder

Omstridt handel: Ankestyrelsen giver Tønder Kommune medhold i salg af Oldtidsparken

Ankestyrelsen siger uden forbehold god for Tønder Kommunes salg af den tidligere Oldtidspark til automobilforhandler Jørgen Hansen og hans otte medinvestorer i projektet Marsk Camp. Arkivfoto: Uwe Iwersen
Tønder Kommune handlede ikke i strid med reglerne om salg af fast ejendom, da den i 2019 solgte Hjemsted Oldtidspark for 1.050.000 kroner til Marsk Camp.

SKÆRBÆK:  Det har været en af de mest omdiskuterede ejendomshandler i nye tid i Tønder Kommune. Men nu er det sidste ord i sagen sagt. Efter mere end halvandet års sagsbehandling fastslår Ankestyrelsen, at alt er foregået efter reglerne.

Det var 11 lokale campingpladsejere, der havde rejst sagen om salget. Det skete i kølvandet på, at Tønder Kommune havde solgt den tidligere Oldtidspark på Hjemsted Banke ved Skærbæk for 1.050.000 kroner.

Kritikken gik på, at salget var aftalt spil mellem køber og kommune, at området blev udbudt som en attraktion/oplevelsessted, men blev solgt til en campingplads, og at der ville blive lavet en ny lokalplan for området på rekordtid, hvorimod andre campingpladser har måttet vente i flere år.

Annonce

Klagepunkterne er blevet vurderet af Ankestyrelsen, som altså er kommet frem til, at der ikke er noget at komme efter. Af afgørelsen fremgår blandt andet:

- Vi lægger også vægt på, at kommunalbestyrelsen ud fra de opstillede konkurrenceparametre har vurderet, at tilbuddet fra Marsk Camper var det for Tønder Kommune mest fordelagtige tilbud, herunder at det projekt, som tilbuddet indeholdt, opfyldte de krav, som kommunalbestyrelsen stillede til oplevelsesbaserede aktiviteter på kommercielle vilkår.

- Derudover lægger vi vægt på, at alle potentielle tilbudsgivere har haft mulighed for at stille spørgsmål i udbudsperioden, i det omfang tilbudsmaterialet har været uklart og givet anledning til tvivl. Vi finder på den baggrund ikke grund til at antage, at kommunalbestyrelsens skøn ligger uden for lovgivningens rammer.

Ankestyrelsen fastslår afslutningsvis, at salgsprisen på 1.055.000 kroner er passende.

Vi finder således heller ikke grund til at antage, at kommunen ikke har fået markedsprisen for ejendommen, fremgår af styrelsens afgørelse, der er på i alt 13 sider.

Som forventet

Borgmester Henrik Frandsen (Tønderlisten), som i sagsforløbet har været udsat for personlig kritik, er selvsagt godt tilfreds og ikke overrasket og sagens udfald.

- Det var helt klart det, jeg havde forventet. Efter min opfattelse har vi ageret fuldstændig korrekt hele vejen igennem, og det er rigtig fint, at det nu er slået fast af Ankestyrelsen. Nu må enhver diskussion om emnet ophøre. Det er en klar frifindelse uden forbehold, siger Henrik Frandsen.

Sagen

I februar 2019 besluttede kommunalbestyrelsen at sætte Oldtidsparken i Skærbæk, der da var blevet omdøbt til "Hjemsted - Danernes Verden", til salg. Ifølge udbudsmaterialet skulle området sælges til et "oplevelsesbaseret formål drevet som privat virksomhed".

Salget af oldtidspark-området til ni investorer bag ”Marsk Camp A/S” blev godkendt af kommunalbestyrelsen i maj 2019. Salget af de 12,5 hektar til en pris af 1.050.000 kroner var betinget af realisering af et udviklingsprojekt med et budget på 12 millioner kroner.

Kommunalbestyrelsesmedlemmerne Eike Albrechtsen og Kim Printz Ringbæk (begge S), Bjarne Lund Henneberg (SF) og Holger Petersen (Enhedslisten) stemte imod salget.

Den 28. september 2019 rejste 11 campingpladsejere i Tønder Kommune salget af Oldtidsparken overfor Konkurrencestyrelsen. Herfra blev den videresendt til Ankestyrelsen.

I november 2019 gav et udkast til Tønder Kommunes høringssvar, som skulle indgå i Ankestyrelsens vurdering, debat i byrådssalen. 21 af de 31 kommunalpolitikere stemte for høringssvaret.

Det var direktør for feriecentret Kommandørgården på Rømø, Therese Thøgersen, der i september 2019 rejste sagen om salget overfor myndighederne. Hun havde onsdag ikke mulighed for at kommentere Ankestyrelsens afgørelse.

En blandt de 11 campingpladsejere, der var medunderskriver på klagen, var Allan Svendsen, Rømø Familiecamping, der i øvrigt er spidskandidat for Nye Borgerlige ved det kommende valg.

Annonce

Ordentlighed

Han tager Ankestyrelsens afgørelse til efterretning, blandt andet fordi den ikke kan ankes. Men helt tilfreds er han ikke.

- Afgørelsen går ene og alene ud på, om kommunen har tabt penge, og det er foregået efter DJØF-regler (DJØF - akademikernes fagorganisation, red.). De tager ikke stilling til, om der er ordentlighed og morale. Hvad det angår, mener jeg stadig, at det ikke er foregået, som det burde, siger Allan Svendsen.

Annonce

Klar om kort tid

Klargøring af Marsk Camp på Hjemsted Banke er nået til slutfasen. Investorernes oprindelige projekt med et budget på 12 millioner kroner er vokset til mere end det dobbelte. Det forventes ifølge pladsens hjemmeside, at campingpladsen med det 25 meter høje Marsktårn som attraktion og blikfang åbner om kort tid.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Navne

50 år i brandmandstøjet: Flemming har kun misset én udrykning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce