Annonce
Varde

Det lille markfirben væltede hoteldrømmene på Hafnia-grunden  

Mariane Nygaard Holm og Bente Werenberg fra Blåbjerg har stået i spidsen for flere tusinder, der ikke ønsker et hotelprojekt på Hafnia-grunden. Og de vandt. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Forvaltningen i Varde Kommune anbefaler, at det omstridte hotelprojekt på Hafnia-grunden i Blåvand lægges i graven. Borgmester Erik Buhl (V) er enig i beslutningen.
Annonce

Blåvand: Nye og skærpede krav gør, at Varde Kommune nu dropper det videre arbejde med det stormombruste hotelprojekt på Hafnia-grunden i Varde. Hotelprojektet er et af de ti kystnære projekter, som et flertal i Folketinget gav mulighed for i november 2015. Det er en del af vækstpakken for kystturisme.

Venstre og Dansk Folkeparti i Varde Kommune vedtog i februar 2018 en lokalplan for hotelprojektet, som 19 borgerne påklagede til Planklagenævnet. De fik medhold i oktober i år, hvorfor forvaltningen skulle vurdere, om det var realistisk at lave et nyt plangrundlag inden november 2022. Da udløber dispensationen fra Planloven til at bygge på blandt andet Hafnia-grunden.

Forvaltningen skriver i sin anbefaling: At sagen lukkes, og at der ikke gennemføres fornyet planlægning for hotel ved Blåvand Kyst.

- Det er jeg enig i, siger borgmester Erik Buhl (V).

Sagen kort

  • I november 2015 vedtog et bredt flertal i Folketinget de ti kystprojekter, der fik en dispensation fra den normale kystbeskyttelse. Dispensationen varede i fem år og blev senere forlænget med to år til november 2022.
  • Venstre og Dansk Folkeparti i Varde Byråd vedtog den 6. februar 2018 kommuneplantillægget og lokalplanen for Hafnia-grunden og Det Blå Plateau.
  • 2.928 skrev under på at være imod planerne.
  • Den 5. april 2018 klagede 19 borgere over plangrundlaget til Planklagenævnet.
  • Den 8. oktober 2019 gav Planklagenævnet borgerne medhold, hvorfor Planklagenævnet ophævede den nuværende lokalplan.
Annonce

Habitatdirektivet

Baggrunden, for at han og Venstre i Varde Kommune ikke vil bruge flere kræfter og ressourcer på projektet, skyldes især forekomsten af de sjældne markfirben og strandtudser i området. Begge er såkaldte Bilag IV-arter, som har en ugunstig bevaringsstatus.

Planklagenævnet er ifølge professor Peter Pagh fra JUR Center for Offentlig Regulering og Administration på Københavns Universitet bare begyndt at følge reglerne i Habitatdirektivet fra 1992. Varde Kommune vurderer derfor, at det vil kræve så omfattende og langvarige undersøgelser at leve op til de reelle krav i Habitatdirektivet, at den ikke kan blive færdig, inden dispensationen udløber i november 2022.

Har det været kampen værd?

-Ja, men jeg ærgrer mig over, at det er det, projektet falder på, siger Erik Buhl.

Annonce

Champagnepropper

Hotelprojektet har afstedkommet store, folkelige protester. 2.928 personer skrev i 2018 under på deres modstand mod hotelplanerne på Hafnia-grunden. For mange det sidste åndehul tilbage i Blåvand, der er landets største kystdestination. Og staten købte netop Hafnia-grunden i 1968 for at sikre, at der ikke blev bygget på grunden.

Modstanderne med Mariane Nygaard Holm og Bente Werenberg fra Blåvand i front vil dog ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt.

- Jeg har sagt, at vi tager ned på Hafnia-grunden på torsdag og lader champagnepropperne springe. Også selv om jeg ikke drikker champagne, siger Mariane Nygaard Holm.

For det er først på torsdag, at udvalget plan- og teknik skal behandle sagen.

Et større opbud af utilfredse borgere mødte op, da borgmester Erik Buhl modtog 2.700 underskrifter mod hotelbyggeriet på Hafnia-grunden i Blåvand. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce