Annonce
Aabenraa

Omstridt jollehavn er stadig på dybt vand: Juridisk overblik gjorde det slet ikke nemmere

Sådan så det ud i den forgangne weekend, da der var officiel indvielse af jollehavnen ved Loddenhøj. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Forleden var der indvielse af jollehavnen ved Loddenhøj, men det kan vise sig at være skønne, spildte kræfter. Juridisk redegørelse afføder mere ventetid på en endelig afgørelse. S føler sig sat ud af spillet.

Aabenraa: Det kan være kompliceret, når en kvinde møder en mand, men lige så kompliceret kan det være, når land møder vand. Det er tilfældet med sagaen om jollehavnen i Loddenhøj.

Torsdag fik politikerne forelagt en juridisk redegørelse fra en ekstern advokat, efter at Planklagenævnet underkendte Aabenraa Kommunes lokalplan. Jollehavnen, der holdt indvielse i lørdags, mangler dog stadig en godkendelse fra Kystdirektoratet, som har fået en tilladelse underkendt, fordi der skulle foreligge en VVM-redegørelse.

- Det er afgørende for jollehavnens lovliggørelse, at Kystdirektoratet fornyer tilladelsen for at vi kan komme videre. For mig står det i hvert fald klart nu, at det ikke er os, der har planlægningsret på søterritoriet. Når de (Kystdirektoratet, red.) så godkender den, er det min holdning, at vi skal gå efter en retlig lovliggørelse, og dér er en ny lokalplan nok det mest fornuftige, siger Philip Tietje (V), formand for vækstudvalget for land og by.

Annonce

- Jeg læser mig også til, at når vi nu har en jollehavn, og hvis den bliver godkendt af Kystdirektoratet, så kan det i sig selv være et argument for at lave en parkeringsplads, tilføjer han.

Sagen er nemlig den, at det kommunale planarbejde – på land – hovedsageligt udgør grundlaget for parkeringspladsen.

Direktorat: Det er lige op over

Retter man blikket mod Kystdirektoratet, er man ganske tæt på en afgørelse.

- Vi mangler at sætte to streger under, hvordan vi præcist skal følge op sagen, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er Kystdirektoratets områdechef for kystzoneforvaltning.

Direktoratet skal have yderligere sagsmateriale til VVM-redegørelsen fra folkene bag jollehavnen.

Hvilken side hælder sagen til?

- Min vurdering er, at der nok bliver udstedt en tilladelse igen, men det afhænger jo af, om de er i stand til at levere de oplysninger, vi har brug for, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Annonce

S: Vi er sat lidt ud af spillet

Socialdemokraterne har været en arg modstander af jollehavnens placering ved Loddenhøj.

De er ikke blevet meget klogere efter den juridiske redegørelse.

- Som landet ligger nu, er vi sat lidt ud af spillet. Vi er nødt til at afvente Kystdirektoratets afgørelse, før vi beslutter, hvad vi vil, lyder det fra Erik Uldall Hansen (S), der er næstformand i vækstudvalget for land og by.

Skulle Kystdirektoratet nå frem til, at jollehavnen godkendes på søterritoriet, betyder det ikke, at Socialdemokraterne kaster håndklædet i ringen.

- Jeg tror, det er for tidligt at sige. Der er én ting, der blevet tydelig i dag. Vi har som kommune ingen myndighed på vand, vi har kun med det landbaserede anlæg at gøre, erkender Erik Uldall Hansen.


Det, vi som kommune skal træffe beslutning om, er altså, hvordan vi vil lovliggøre det, der er på land, som jo primært er parkeringspladsen. Det betyder, at vi har to muligheder – enten retlig lovliggørelse, som kræver en ny lokalplan eller landzonetilladelse, eller en fysisk lovliggørelse, som betyder, at parkeringspladsen skal fjernes.

Ditte Lundgaard Jakobsen, direktør, for plan, teknik og miljø


Sagen kort

  • Den første lokalplan, som Aabenraa Kommune udarbejdede for jollehavnen ved Loddenhøj, blev også underkendt af Planklagenævnet. Dengang var begrundelsen, at der ikke var lavet en høring med flere muligheder for placering af jollehavnen.
  • Den seneste lokalplan blev kendt ugyldig af Planklagenævnet, fordi jollehavnen ikke er placeret i tilknytning til et større bysamfund eller en eksisterende ferie- og fritidsbebyggelse. Nævnet mente heller ikke, at der i lokalplanen var redegjort for de overordnede turistpolitiske overvejelser bag beslutningen om at placere jollehavnen netop på dette sted.
  • Samtidig er Kystdirektoratets beslutning om at forlænge tilladelsen til jollehavnen blevet underkendt af Miljø- og Fødevareklagenævnet. Begrundelsen var, at der skulle være udarbejdet en ny VVM-redegørelse.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aabenraa For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Aabenraa

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Aabenraa

Kohberg ansætter innovationschef: Han vil udfordre vores brødvaner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce