Annonce
Aabenraa

Omstridt kunstværk klar til at bytte skammekrog ud med stort idrætsanlæg

Telemuren har i årevis været opmagasineret i 14 stykker på en kommunal plads i Sdr. Hostrup. Det får formentlig snart en ende. Arkivfoto: Lene Esthave
Nu er Telemuren efter 12 års opmagasinering få skridt fra at blive genplaceret ved arenaens boldbaner. Kunstner har sagt god for det.

Aabenraa: I snart 12 år har Telemuren, der er udført af den svenske billedhugger Ulla Viotti, været gemt af vejen, men nu skal det endegyldigt være slut.

Når kultur- og fritidsudvalget mødes tirsdag, skal medlemmerne tage stilling til en genplacering af Telemuren, som i 2007 måtte vige for byggeriet af Lagkagehuset. Der er lagt op til, at Telemuren får hjemme syd for Arena Aabenraa parallelt med Dronning Margrethes Vej.

Og udvalgsformanden tror på, at års tovtrækkeri om placeringen nu kan ende.

- Jeg har da også sagt til forvaltningen, om det ikke burde være i min tid, vi fik placeret Telemuren. Nu er der blevet lavet et grundigt forarbejde, og det vægter meget for mig, at kunstneren og Billedkunstrådet har været med ind over placeringen, siger Lars Kristensen (V).

- Vi har ikke drøftet det i udvalget endnu, men jeg tror, der er gode odds for den ny placering, så vi kan få sagen afsluttet på en god måde, fortsætter han.

Annonce

Det vil der ske

  • Der er i kultur- og fritidsudvalgets budget for 2019 afsat 350.000 kroner til genplacering af Telemuren.
  • Er der flertal for placeringen, sendes sagen i høring ved berørte parter - herunder Arena Aabenraa, AaBK, Kongehøjskolen og Aabenraa Kunst- og Musikforening.
  • På baggrund af de indkomne høringssvar vil forvaltningen komme med et oplæg til, hvor muren præcist skal placeres. Det forslag vil blive forelagt kultur- og fritidsudvalget, vækstudvalget for land og by samt byrådet til endelig beslutning i juni.

S og K er tilfredse

Og forvaltningen - kultur, miljø og erhverv - har sørget for rygdækning ved at tage Billedkunstrådet og kunstneren i ed, og her var der fuld opbakning.

To af de politikere, som også sad i byrådet, da Telemuren blev pillet ned, glæder sig over, at den formentlig kommer op igen, omend de ingen holdning har til placeringen.

- Det har da været et hængeparti, fordi ingen rigtig har sagt, at "nu skal den op". Det er virkelig fint, det kommer op i kultur- og fritidsudvalget, og er der opbakning til forslaget, så støtter vi det da, siger Jan Riber Jakobsen (K).

- Under alle omstændigheder synes jeg, der er godt, den (Telemuren, red.) kommer ud af mølposen og bliver sat op igen. Det har den vitterligt fortjent, synes Povl Kylling Petersen (S).

Elisabeth Hertzum har som medlem af Billedkunstrådet, der hvert år har tilset Telemuren, som siden 2007 har stået i depot på en kommunal opbevaringsplads i Sdr. Hostrup, også set frem til, at muren bliver genplaceret.

- Vi har haft forslag til placeringer, der ikke politisk har været opbakning til, men nu har vi nikket til den nye placering. Det skal nok blive godt, synes Elisabeth Hertzum.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce